Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megemlékezés a szabadkai zsidók deportálásának 76. évfordulójáról

2020.06.16.

Az egykori gettó helyén, a Papp Pál utcában álló zsidó emlékmű megkoszorúzásával, a Zsinagógában tartott gyászünnepséggel és a holokauszt zsidó áldozatainak a Zsinagóga udvarában álló emlékművének a megkoszorúzásával megemlékeztek a szabadkai zsidók gyűjtőtáborokba, majd az auschwitzi és más európai haláltáborokba való elhurcolásának 76. évfordulójáról.

13485_2.jpg

Hetvenhat évvel a 4.000 szabadkai zsidó deportálása után osztozunk a szomorúságban a zsidó nép kínszenvedésének napjára emlékezve, mondta a Zsinagógában egybegyűlteknek Bogdan Laban, Szabadka polgármestere, kiemelve, hogy „a szentély, amelyben ma tartózkodunk, éppen az a hely, amelyről üzennünk kell, hogy a tiszta szív, az igazság és a tények ereje erősebb az erőnél, erősebb a gonosznál”.

- Ahhoz a néphez tartozunk, amely a zsidók, az oroszok és a romák mellett a legnagyobb veszteségeket szenvedte el Hitler náci gépezetének szörnyű hadjáratában. Mi megértjük, mi a szenvedés. Mindenkinél jobban megértjük, mi az igazságtalanság. Ezt számtalanszor megtapasztaltuk, s ezért fontos, hogy minden évben, minden június 16-án együtt álljunk meg, s hogy ezen a szent helyen emlékezzünk a holokauszt áldozataira. A holokauszt soha és sehol nem ismétlődhet meg. Rajtunk áll, hogy ne feledjük, s hogy emlékezzünk mindazokra, akik csak azért vesztették életüket, mert más valláshoz, más néphez tartoztak. Ha elfeledjük, túl nagy árat fizethetünk érte.  Ezért nincs jogunk a feledésre – hangsúlyozta Laban.

Hozzátette: kötelességünk emlékezni, emlékezettel és tisztelettel védeni az igazsághoz való jogot.

- Ismerni kell az igazságot, a tudás pedig a jövő legjobb záloga. Erről a jogról, az igazsághoz való jogról nem szabad lemondanunk és el sem feledkezhetünk róla. A felelősséget nem lehet és nem szabad elvetni. Ha ezt megtesszük, nem vagyunk méltók eleink emlékéhez, sem azoknak a bátor szabadkaiaknak az emlékéhez, akik a béke oltárán áldozták fel életüket. Ezeknek az áldozatoknak köszönhetően Szabadka és minden polgára ma békében, egyetértésben, tiszteletben és megbecsülésben él – emelte ki Laban polgármester.

13485_3.jpg

Megállapította, hogy emberként és polgármesterként, az egyenlők között elsőként is kötelessége óvni Szabadka minden polgárának erkölcsi, kulturális, történelmi értékeit, majd a polgármester aláhúzta, hogy a szerb és a zsidó nép a történelem során számos nehéz időszakot élt meg, de szoros baráti kapcsolatuk soha nem ingott meg.

- A zsidó nép tagjai Szabadkának sok jelentőset és tartósat adtak. Kezdeményezéseinknek és tevékenységeinknek a még jobb, még biztosabb jövő megteremtésére kell irányulniuk. Hajtsunk fejet az áldozatok emléke előtt, s imádkozzunk a békéért, az egységért és a szeretetért, ami a célunk. Nyugodjanak békében! – mondta Bogdan Laban.

Szabados Róbert, a Szerbiai Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke elmondta, hogy a zsidó nép kiirtásának kísérlete a holokauszt során a XX. századot és az európai földrészt 76 évvel ezelőtt a több millió zsidó haláltáborokban történt  megölésének idejévé és helyévé tette.

13485_4.jpg

- A haláltáborokba hurcolt zsidók miatti fájdalom és emlékezés nem gyógyuló sebként él tovább. Vezetéknévvel és névvel rendelkező embereket, tervekkel és életre szóló reményekkel, hullámos szőke hajú és szeplős arcú embereket, fiatal anyákat, meglett férfiakat, babakocsiban levő csecseméket és idős nagymamákat hurcoltak el és öltek meg. Így kell rájuk emlékeznünk, s nem számként, egy szörnyű bűntett számaként.  Azért vagyunk itt, hogy tíanúskodjunk róluk, a mostani generáció jövőre szóló figyelmeztetéseként – hangsúlyozta Szabados.

A zsidó áldozatoknak a Zsinagóga udvarában felállított emlékművénél Szabadka Város nevében Bogdan Laban polgármester, Jasmina Stevanović, a Társadalmi-tevékenységügyi Titkárság titkára, az Észak-bácskai Közigazgatási Körzet nevében pedig Dragi Vučković körzetvezető koszorúzott.

Az emlékműnél koszorút helyeztek el a konzuli képviseletek, a zsidó hitközségek, a nemzeti tanácsok, valamint több szervezet és egyesület képviselői.

A szabadkai önkormányzat nevében Veljko Vojnić, a szabadkai Városi Képviselő-testület elnökhelyettese helyezte el a kegyelet virágait az egykori gettó helyén, a Papp Pál utcában álló zsidó emlékműnél.

13485_5.jpg