Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Laban polgármester ellátogatott a nagyfényi Pionír Általános Iskolába

2020.06.16.

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere a kezdőrúgás elvégzésével a nagyfényi Pionír Általános Iskola udvarában jelképesen átadta használatba a felújított, tartán borítású többrendeltetésű kosár-, kézilabda és labdarúgó pályát kisfocihoz, amelynek felújítását pénzügyileg Szabadka Város támogatta. Laban polgármester a sajtó képviselőinek elmondta, hogy az iskolai pálya felújítása, a borítás cseréje, a létesítmény és környéke teljes LED világításának a kidolgozása, továbbá az iskola felszerelése a városi költségvetésből összesen 16,5 millió dináros támogatást kapott. Az eseményen jelen volt Jasmina Stevanović, a Társadalmi-tevékenységügyi Titkárság titkára, valamint Nemanja Simović, a Városi Tanács ifjúságért és sportért felelős tagja is.

13489_1.jpg

Laban kiemelte: ez a mai esemény is azt mutatja, hogy a város egyenletesen fektet pénzt minden helyi közösség fejlesztésére és az infrastruktúra kiépítésére.

- Az elmúlt négy évben nagy beruházásokat hajtottunk végre a sportinfrastruktúra és az iskolák fejlesztése terén, mind a városi, mind a peremvárosi közösségekben. Az olyan nagyberuházások mellett, mint amilyen a Városi Stadion, amelyen felújítottuk az atlétikai pályát, a fűborítást, elkészítettük a reflektor-világítást, most pedig hozzáfogunk a teljes létesítmény felújításához, ami után az európai követelményeket kielégítő stadionunk lesz, de a Sportcsarnok, amelynek levegőkezelő rendszerére tíz milliót fordítottunk, a palicsi sportpályák felújítása mellett nem feledkeztünk meg a peremvárosi helyi közösségekről, illetve a falusi iskolák sport-infrastruktúrájába történő befektetésekről sem – mondta Laban polgármester.

Emlékeztetett rá, hogy 2016 közepe óta az iskolákban tucatnyi sportpálya nyílt meg, s bejelentette, hogy ő és csapata az elkövetkező időszakban is támogatni fogja a peremvárosi és falusi településeket, hogy a polgárok a városival azonos körülmények között élhessenek.

- A nagyfényi új, multifunkcionális, tartán borítású kosár-, kézilabda és kisfoci-pálya lehetővé teszi, hogy a falu legfiatalabb lakói jobb körülmények között sportolhatnak és barátkozhatnak, még az esti órákban is, mivel a pálya rendelkezik reflektoros LED kivilágítással is.  A beruházás értéke mintegy 5,5 millió dinár, amit a városi költségvetésből biztosítottunk – mondta Laban.

Másfelől, lépést tartunk az idővel, mondta Laban, majd hozzátette, hogy a létesítmény és a körülötte levő terep LED-es világítása projektjének a megvalósításával a gyermekek számára nagy lépést tettek meg a nagyfényi Pionír Általános Iskolában.

13489_2.jpg

- A projekt megvalósítására, 6,5 millió dinár összegben, a város biztosította az anyagiakat. A régi, elavult, energetikailag nem hatékony, környezet-károsító világítás cseréjével, és az új LED-es világítással a Píonir ÁI bekerült az energetikailag hatékony létesítmények közé. Nagyon fontos megjegyezni, hogy a projekt révén sokkal magasabb szintre emeltük az iskolás gyermekek biztonságát, mert kivilágítást kapott az iskola környéke is, de lényegesen növeltük az épület energetikai hatékonyságát, miközben csökkentettük a teljes rendszer fenntartásának pénzügyi költségeit – hangsúlyozta Laban polgármester.

Feltételeket teremtünk, hogy a fiatalok falun maradjanak, mezőgazdasággal foglalkozzanak, itt alapítsanak családot, mondta a polgármester, majd emlékeztetett rá, hogy több tíz kilométernyi dűlőutat építettek ki, a falusi közösségekben a közvilágítást kiterjesztették a dűlőutakra is, amelyek mentén farmok, tanyák találhatók, a falvakban felújítottak több művelődési otthont és helyi közösségi épületet.

- Gyermekeink számára lehetővé tettük, hogy szabályosan fejlődjenek, s hogy sportolva egészségesen éljenek. Minden szabadkai gyermeknek módjában áll iskolája közelében, vagy a településén sporttal foglalkozva erősítse szervezetét.  Célunk, hogy minden városi és peremvárosi gyermek számára azonos jogokat és jó feltételeket biztosítsunk az oktatáshoz, s ezért is döntöttünk úgy, hogy igenis beruházunk az újzsedniki, a tavankúti, a györgyéni, a bajmoki... iskolákba. És folytatjuk a beruházásokat! Azért, mert az oktatásba való beruházás a tudásba, a gyermekeink jövőjébe való beruházás – üzente Bogdan Laban.

Jasmina Stevanović emlékeztetett rá, hogy a nagyfényi Helyi Közösség és a szülők kezdeményezésére, a fiatal szülők falun maradásának támogatásaként idén június 8-án megnyílt a mintegy 40 férőhelyes új, Delfin óvoda, s hogy már most vannak olyan jelzések, hogy a kapacitásait ki kell bővíteni.

13489_3.jpg

- Abból kiindulva, hogy szükség van óvodára, láthatjuk, hogy Nagyfénynek jók a kilátásai, hogy faluként gazdaságilag fejlődjön. Szeretnénk bátorítani a fiatalokat, hogy vállaljanak gyermekeket, a szülőknek pedug segítünk a családbővítésben, s ezért minden nap fejlesztjük családtámogatási intézkedéseinket, amelyek célja különböző szolgáltatásokkal és infrastruktúrával szebb jövőt teremteni gyermekeink számára – mondta egyebek mellett Jasmina Stevanović.

Vladan Davidović, a Pionír ÁI igazgatója a tanulók, a tanárok és a maga nevében köszönetet mondott Bogdan Laban polgármesternek és csapatának a nagyfényi iskola számára jelentős projektek megvalósításához nyújtott támogatásért, ami hozzájárul az oktatói munka színvonalának a javításához.

13489_4.jpg