Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megnyílt a felújított Ivo Lola Ribar Egyetemista Otthon

2020.06.18.

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere és Marko Milenković, az Oktatási, Tudományügyi és Technológia-fejelsztési Minisztérium államtitkára ma Szabadkán megnyitották a helyreállított, kibővített és felújított Ivo Lola Ribar Egyetemista Otthont. A létesítmény 312 férőhelyes, a munkálatok 2018. október közepe óta folytak, 2019 novemberének végén fejeződtek be, a projekt megvalósítására pedig 234,25 millió dinárt, azaz 1,98 millió eurót költöttek.

13493_1.jpg

Milenković államtitkár elmondta, hogy az első lakókat az 1961/1962-es tanévben befogadó Ivo Lola Ribar Egyetemista Otthon felújításával és kibővítésével végre olyan új, korszerű létesítménnyé vált, amilyet már régóta megérdemelt.

13493_2.jpg

- Az oktatás az utóbbi két évben folyamatosan a szerb Kormány egyik legfontosabb állami prioritásai, a legfőbb államérdekek közé tartozik, s ezért olyan jelentős a mai nap. Az állam, az oktatási minisztérium és Szabadka Város jó együttműködésének, valamint Bogdan Laban polgármester és csapata fontos beruházások iránti megértésének köszönhetően ez a mintegy kétmillió eurós befektetés gyakorlatilag is magasabb szintre emeli az egyetemi hallgatók életszínvonalát és jelentős mértékben javítja Szabadkán a tanulási feltételeket – mondta Marko Milenković.

Laban polgármester emlékeztetett rá, hogy az előző négy év a hazai és a külföldi befektetők megnyerésével, új munkahelyek megnyitásával, Palics felélesztésével, és a nagyberuházások iránti nagy elkötelezettség jegyében telt el, továbbá, hogy Szabadka fejlesztésébe összesen 15 milliárd dinárt fektettek. A folytatásban kiemelte, hogy az Ivo Lola Ribar Egyetemista Otthon felújítása és kibővítése még egy a projektek sorában, amelyek megvalósítását támogatta a Szerb Köztársaság Kormánya.

13493_3.jpg

- A köztársasági és a tartományi kormánnyal együtt sokat tettünk Szabadkáért minden polgárának és gyermekeinknek a jólétéért. Biztos vagyok benne, hogy ilyen ütemben és ilyen energiával folytatjuk majd az elkövetkező időszakban is, s hogy a város előrehaladása mindinkább látható és elismertebb lesz. Köszönet a hallgatóknak a türelemért, ki kellett várni, hogy ennyi év után megújuljon ez az otthon. Az egyetemisták nagyon fontosak nekünk, a tudásuk az, amit a jövőben is használnunk kell. Nagyon fontos továbbra is arra ösztönözni őket, hogy tanuljanak, hogy képezzék magukat, s hogy maradjanak az országukban, hogy velünk együtt alkossanak és dolgozzanak, mind városunk, mind pedig egész országunk felújításán – hangsúlyozta Laban polgármester.

Ranko Čuljković, a szabadkai Egyetemista Központ igazgatója mondott köszönetet Milenković államtitkárnak, Laban polgármesternek, a tervezőknek, a kivitelezőnek és mindenkinek, aki közvetett, vagy közvetlen módon részt vett ennek a projektnek a megvalósításában.

13493_4.jpg

- Köszönetet mondanék egyetemistáinknak is, akik türelmesek és velünk együtt voltak a munkálatok tartama alatt, hogy együttesen befejezzük ezt a projektet. Ebben a létesítményben, amelyben közösek voltak a fürdőszobák, a felújítás előtt 460 férőhely volt. A tervek módosításával, ahol két szobából egyet alakítottunk ki és ahol minden szoba külön fürdőszobát kapott, jelentősen csökkent az ágyak száma, így most az Otthon teljes kapacitása 312 fekhely. Ez azt jelenti, hogy a szobák többnyire kétágyasak és a legkorszerűbb bútorokkal vannak felszerelve. Minden szoba rendelkezik fürdőszobával, teakonyhával, internet hozzáféréssel, kábeltévével, a szobák többsége klimatizált, s büszkén jelenthetem ki, hogy most ez az egyik legjobb otthon Szerbiában – emelte ki Ranko Čuljković.

13493_5.jpg