Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Események

Átadták a Dr. Bodrogvári Ferenc-díjat

2020.06.22.
A 2019. évben felmutatott kiemelkedő munkásságért és figyelemre méltó eredményekért a Dr. Bodrogvári Ferenc-díjat átadták Rózsa Zsombornak, a szellemi képességek újítójának. Az elismeréssel járó oklevelet és plakettet – amelyet Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke hagyományosan június 22-én, dr. Bodrogvári Ferenc születésnapján nyújtja át – a díjazottnak ma este a Városháza Dísztermében adta át Bunford Tivadar, a Városi Képviselő-testület elnöke.
 
13499_1.jpg

Bunford Tivadar emlékeztetett rá, hogy az elismerés ünnepélyes átadása városunk hagyományává vált, az a személyiség, akiről a díjat elnevezték kiemelkedő filozófus, tanár, író és alkotó volt, aki munkásságával jelentős mértékben hozzájárult a kultúra és a művészetek felemelkedéséhez mind Szabadka, mind pedig Jugoszlávia értelmiségi társadalmának kialakulásához,majd hozzátette, hogy Rózsa Zsombor sokakat tanított meg sakkozni, s tett lehetővé a számukra olyan tudást, előrehaladást és fejlődést, amely a különböző sakkversenyek megnyeréséhez szükséges.

- A sakk az egyik legősibb játék, amely idővel mindinkább kiemelkedett és olyan játékká vált, amely hozzájárul a szellemi képességek fejlődéséhez. A sakknak épp ezt az oldalát ismerte fel a rangos elismerésünk idei díjazottja, aki elsőként szervezett olyan sakkal kapcsolatos tevékenységet, amely beépült a Szerb Köztársaság oktatási rendszerébe – emelte ki Bunford.

Sok a hasonlóság a sakk és az élet között, a 64 mezőn folyó küzdelem és a mindennapi élet történései között, mondta Bunford, hozzátéve, hogy a sakknak vannak bizonyos sajátosságai, amelyek lehetővé teszik, hogy a játék ismerői a sakkban és a sakkon keresztül szerzett tudásukat és képességeiket az életben is alkalmazzák.

- Abban a modern és felgyorsult világban, amelyben élünk, nem könnyű békére és harmóniára lelni, az emberi lélek rejtett zugainak szentelni magunkat, amely az álmok és az eredmények megvalósítására törekszik. Köszönöm Rózsa Zsombornak a gyermekek intellektuális fejlődéséhez nyújtott hozzájárulását. Remélem, hogy munkájával arra ösztönöz majd másokat is, hogy járuljanak hozzá a társadalom és a fiatal korosztályok jólétéhez, s hogy ez az elismerés is arra ösztönzi majd, hogy elkötelezetten és önzetlenül fejlessze önmagát és tanulóit, jövőbeni fiatal tehetségeinket – hangsúlyozta Bunford Tivadar.

A Dr. Bodrogvári Ferenc-díjat azok a 40 évesnél fiatalabb kiemelkedő irodalmi, képzőművészeti, zenei, színház- és filmművészeti alkotók kaphatják, akik műveikkel és tetteikkel hozzájárultak a város művelődési életének fejlődéséhez, illetve itthon és külföldön kiemelkedő kulturális tevékenységet fejtettek ki az előző naptári évben.

13499_2.jpg