Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Események

Hagyományos tűzugrálás Kisboszniában

2020.06.24.

Kisboszniában idén is megtartották a hagyományos tűzugrálást, azt a szokást, amely a hiedelmek szerint elűzi a gonoszt, a bajt és a betegséget. A tűzugrálást minden évben Szent Iván napján tartják, és egyike annak a számos rendezvénynek, amelyeket a négy bunyevác nemzeti ünnep egyike, a Dužijanca napja alkalmából tartanak.

13504_1.jpg

A kisboszniai Bunjevačka vila Egyesület ötödik alkalommal rendezte meg a Szent Iván napi tűzugrálást, a szervezők szavai szerint évről évre mind több résztvevővel.

- Első évben, amikor megszerveztük, nagyon nehéz és szokatlan volt, a gyermekek nem ismerték ezt a szokást. A következő évben még több gyermek és fiatal jött, így van ez minden évben, s abban a szerencsében van részünk, hogy folyamatosan mind több és több fiatal vesz részt – nyilatkozta Nela Ivić, a Bunjevačka vila Egyesület elnöke.

Szabadka Város idén is támogatta a rendezvény megtartását, miként támogat minden más olyan eseményt is, amelyek célja a hagyományok megőrzése.

- Szeretnénk ily módon is kifejezni, hogy elsődleges minden szokás, a multinacionalitás és a multikulturalizmus. Támogatni kell őket, minden ilyen rendezvény mögé állni, s mi városként itt vagyunk – emelte ki Zagorka Panić városi menedzser.

A Keresztelő Szent János-napi tűzugrás (jún. 24.), a nép körében Szent Iván napi tűzugrásként ismert szokás a fiatalok számára egyúttal lehetőséget nyújt arra, hogy újabb ismereteket szerezzenek gazdag hagyományaikról: a tűzugrással egyidejűleg a leányok virágkoszorút fonnak, amelyet a tanya ajtajára függesztenek, hogy, a hiedelmek szerint elüldözzék a gonoszt, a bajt és a betegséget, s hogy otthonukat megőrizzék a villámcsapásoktól és a tűztől.