Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Átadták a szerződést a Bajnát GK energetikai szanálása projekt finanszírozásáról

2020.07.07.

Stevica Deđanski, a Bányászati és Energetikai Minisztérium államtitkára és Zagorka Panić, városi menedzser ma Nenad Ivaniševićnek, a szabadkai Gerontológiai Központ igazgatójának átnyújtották a Bajnát Gerontológiai Klub energetikai szanálása projekt finanszírozásáról szóló szerződést.  Az összesen 5.394.069 dinár értékű projekt megvalósítására a Bányászati és Energetikai Minisztérium a helyi önkormányzatok és városi községek 2019. évi energiafogyasztása hatékonyságának a növelésére kiírt pályázat alapján a Költségvetési Alapból 33.775.848 dinárt (a projekt értékének 70 százalékát) hagyott jóvá, míg Szabadka Város 1.618.220 dinárral (a projekt értékének 30 százalékával) vesz részt.

13534_1.jpg

A bajnáti GK-ban rendezett alkalmi ünnepségen Nenad Ivanišević köszönetet mondott Bogdan Laban polgármesternek a folyamatos támogatásért, s emlékeztetett rá, hogy ez a Bányászati és Energetikai Minisztérium második projektje, amelyre a Gerontológiai Központ a várossal együtt pályázott. 

- Nem tehetem meg, hogy ne említsem meg azokat a projekteket, amelyeket csaknem egymilliárd dinár értékben a szerb Kormány finanszíroz a Közberuházási Irodán keresztül, s amelyeket a nevünkben nyújtott be Szabadka Város, s amelyek sikerrel valósulnak meg – mondta Ivanišević, hozzátéve, hogy a Karađorđe úti Felnőttek Otthonának felújítása rövidesen befejeződik. 

A bajnáti Gerontológiai Klub, mint mondta, a régebbi, hagyományos városi klubok közé tartozik, amelynek 1500 tagja van.

- Az Otthon tisztességesen néz ki, de elérkezett a teljes felújítás és az energetikai hatékonyság növelésének az ideje. Ez is ennek a projektnek a lényege. Az elképzelések szerint a közbeszerzési eljárás befejezését követően megkezdődnek a munkálatok, a felújított klubot pedig az ősz végén meg is nyitjuk – mondta Nenad Ivanišević.

Zagorka Panić megállapította, hogy a köztársaság, a tartomány és a város együttműködése a nagyberuházások megvalósításában kulcsfontosságú Szabadka Város számára, s hogy enélkül az elmúlt négy év alatt nem valósulhatott volna meg több mint 200 projekt. Mint mondta, örömére szolgál, hogy a Bányászati és Energetikai Minisztérium  felismerte a számos szerbiai létesítmény energiahatékonysága javításának a fontosságát, annál is inkább, mivel régebben épült, elsősorban középületekről van szó, amelyek felújításába nem fektettek pénzt, a helyi önkormányzatoknak pedig nincs pénzük, hogy azokat önállóan szanálják.       

- Az ilyen létesítmények energiahatékonyságának a javításában nagyon fontos komplett és jó minőségű műszaki-tervdokumentáció, amely alapján pályázni lehet bizonyos eszközökre. Szabadka is azok között a 13 önkormányzat és városi község között található, amelyeknek a Bányászati és Energetikai Minisztérium pénzt biztosított. A Bajnát Gerontológiai Klub energetikai szanálása elnevezésű projektre mintegy 3,78 millió dinárt hagytak jóvá, míg Szabadka Város önrésze 1,6 millió dinárt tesz ki – hangsúlyozta Zagorka Panić.

Stevica Deđanski elmondta, hogy rövid idő alatt harmadszor jár ebben a városban, ami azt mutatja, hogy Szabadka igen jól figyel arra, hogy mit tesz a szerb Kormány, s mit hajt végre a Bányászati és Energetikai Minisztérium.

- Az elmúlt időszakban valóban figyelmet fordítunk az energiahatékonyságra, ami többszörösen hasznos. Az ezzel foglalkozó városok és községek mindenekelőtt pályázhatnak a támogatásra, aminek az eredménye a pénzügyi megtakarítás, másik előnye pedig a széndioxid-kibocsátás csökkentése, ami a kötelességünk is egyben. Ezért is munkálkodunk ezen, s ehhez szükségünk van az önkormányzatok együttműködésére – mondta Deđanski, hozzátéve, hogy az új kormány megalakulását követően intenzíven fognak munkálkodni az Energiahatékonysági Alap megalapításán, amely állami ügynökségként működne, s amely a mintegy 10 millió eurós évi adományokból és az ugyanilyen összegű környezetvédelmi illetékből befolyó összesen 20 millió eurós keretből támogatja majd az önkormányzatok és a polgárok legjobb projektjeit.

13534_2.jpg