Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

A városi válságkezelő törzskar közleménye

2020.07.13.

Szabadka területén a koronavírus járvügyi helyzet, a nagyszámú fertőzött polgár számának növekedése ellenére ellenőrzés alatt van. A Szabadkai Közegészségügyi Intézet jelentése alapján a járvány kezdete óta, a tegnapi nappal bezárólag  Szabadka területén összesen 115 koronavírussal fertőzött személy van, ami azt jelenti, hogy az egy héttel ezelőtti adatokhoz viszonyítva a megbetegedett szabadkaiak száma tizenhéttel nőtt.

13547_1.jpg

A járvány kezdete óta, négy polgártársunk elveszítette a koronavírus elleni csatát.

A Szabadkai Közkórház mai jelentése alapján, az elmúlt 24 órában a Szabadkai Közkórház Tüdőgondozójában összesen 20 olyan pácienset vizsgáltak meg, akik a koronavírus klinikai kórképének feleltek meg. Az összes megvizsgált személyből 8 beteget tartottak  kórházi kezelésen. A Ferőző osztályon kórházi kezelésen összesen 31 beteg van, ezek közül 19 páciensnél pozitív lett a koronavírus teszt eredménye, ma 21 mintát küldtek PCR vizsgálatra.

A Szabadkai Közkórházban kezelt páciensek stabil klinikai kórképpel rendelkeznek.

Megemlítenénk, hogy 2020. július 06-tól, a Szabadkai Közegészségügyi Intézet megkezdte a RT-PCR koronavírus laboratóriumi vizsgálat végzését.

Óráról – órára követjük a  járványhelyzetet a városban és az országban, ugyanakkor kihangsúlyozom, hogy a legfontosabb a személyes felelősségvállalás egészségünk és életünk védelmében.Nyilvánvaló, hogy mindannyian elértük türelmünk határát, mert mindez már nagyon régóta tart és mind több az olyan személy, aki nyáron nem tartja be az óvintézkedéseket. Ennek következményeit, már sajnos tapasztalhatjuk a koronavírussal fertőzöttek számának növekedése által.

A helyzet komolysága megkívánja, hogy az óvintézkedéseket a lehető legmagasabb szintre emeljük. Emlékeztetünk arra, hogy Szabadka Város Válságkezelő Törzskara a július 9-én megtartott ülésén parancsot hozott, amellyel elrendelte a védősmaszkok használatát és a legalább másfél méteres távolságtartást minden zárt térben.

A parancs értelmében többek között zárt télben egyidejűleg nem tartózkodhat ötnél több személy, ha nem lehetséges a legalább másfél méteres távolságtartás, a megfelelő személyes óvintézkedések mellett. Továbbá a vendéglátóipari tevékenységet folytató cégeknek elrendelték, hogy tevékenységüket inkább a szabadba, azaz a kerthelyiségekbe helyezzék át, a megfelelő óvintézkedéseket alkalmazva.

A parancs továbbá érinti a szabadtéri és a zárt medencét is, ahol a nyitva tartást legfeljebb három órás váltásokban kell megszervezni, korlátozva a látogatók számát, a megfelelő óvintézkedések alkalmazásával, a medencét használók biztonsága érdekében. A védőmaszkok használata, illetve a 1,5 méteres távolságtartás kötelező a parkokban, játszótereken és szabadidős és rekreációs sportpályákon, görkorcsolyaparkokban, a fitnesz eszközök, szabadtéri edzőterek, illetve rekortán pályák használatakor. A tömegközlekedési eszközökre kizárólag csak maszkban lehet felszállni.

Még egyszer felszólítjuk a lakosságot, hogy végső ideje felfogni a helyzet komolyságát és betartani mindazokat az intézkedéseket, melyeket a Köztársasági Válságstáb és Szabadka Város Válságkezelő Törzskara hozott meg, hogy ne kerüljünk olyan helyzetbe, mint sok más szerbiai város.