Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Üzembe helyezték az új szökőkutat a felújított Szabadság téren

2020.08.11.

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere és Predrag Radivojević, az Útgazdálkodási, Várostervezési és Lakásügyi Közvállalat igazgatója ma átadták rendeltetésének az új, korszerű szökőkutat a felújított Szabadság téren, az egykori Zöld szökőkút helyén, amely a nagy vízveszteségek miatt csaknem egy évtizedig nem üzemelt. A projekt munkálatai 2020. február 5-én kezdődtek, a tervezett ütemben folytak és határidőre fejeződtek be. A beruházás teljes értéke áfával együtt 147,6 millió dinár.

13605_1.jpg

Laban polgármester az átadáskor elmondta, hogy nagy öröm ma a felújított főtéren lenni, majd elégedetten állapította meg, hogy a szabadkaiak olyan teret kaptak, amilyet megérdemelnek, s hogy Szabadka végre úgy néz ki, ami méltó Szerbia ötödik legnagyobb városához.

- Amikor 2016 júniusának végén a város élére kerültem, megbeszéltük, hogy megkezdjük a Szabadság tér felújítását és az új szökőkút építését az egykori Zöld szökőkút helyén, amely csaknem egy évtizede nem működött. Megtartottuk ígéretünket, a szabadkaiak ma olyan térrel rendelkeznek, amilyet megérdemelnek, s ami méltó Szerbia ötödik legnagyobb városához. A projekt határidőre fejeződött be, a beruházás értéke áfa nélkül 123,5 millió dinár és biztos vagyok benne, hogy folytatjuk a városfejlesztési politika megvalósítását. Minden projektet, amelybe belefogtunk, többnyire be is fejeztük. Az elkövetkező időszakban vár ránk a palicsi aqua park és spa központ befejezése – hangsúlyozta Bogdan Laban.

Az évtizedes állagromlás és a városközpontot csúfító létesítmény eltávolításával megújult a Szabadság tér, emelte ki Predrag Radivojević, hozzátéve, hogy az új, korszerű szökőkút középső részén, öt koncentrikus körben 61 vízköpőt helyeztek el.

- A legnagyobb koncentrikus kör peremén 16 rainbow jet sima vízsugarú fúvóka helyezkedik el. Ugyancsak hat nagy növényeket tartalmazó virágtartót, három sima vizes medencét, talajszintbe épített világítást és medencefényeket helyeztünk el. Éjjel gyönyörű a szökőkút. Úgyszintén elhelyeztük a kommunális és városi felszerelést, 16 kandelábert és padokat is. Teljesen megújult ez a tér, ami ismét arra sarkallja majd a szabadkaiakat, hogy összejöjjenek, barátkozzanak, épp ezen a téren a város legszűkebb központjában – mondta Radivojević.

13605_2.jpg