Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Stevan Bakić lett Szabadka polgármestere

2020.08.21.

Szabadka Város Képviselő-testületének 1., alakuló ülésén, amelyet a Városháza Dísztermében tartottak, elfogadták a napirend kiegészítését is: a Városi Képviselő-testület elnökhelyettesének megválasztása, a polgármester megválasztása, az alpolgármester, valamint Szabadka Város Városi Tanácsa tagjainak a megválasztása. Szabadka új polgármesterévé Stevan Bakić (SZHP) tanácsnokot, a Városi Képviselő-testület elnökhelyettesévé pedig Nebojša Crnogorac (SZSZP) tanácsnokot választották meg.

13626_1.jpg

Pásztor Bálint, a Városi Képviselő-testület elnöke javasolta Nebojša Crnogoracot (SZSZP) a Városi Képviselő-testület elnökhelyettesévé. A javaslatot a titkos szavazás során 55 tanácsnok támogatta, öt tanácsnok ellene szavazott.

Stevan Bakić tanácsnok, a polgármesteri tisztség jelöltje javasolta az alpolgármesteri tisztségre Kern Imrét (VMSZ),valamint a Város Tanács tagjelöltjeit: Góli Csillát (VMSZ) a kommunális tevékenységekért és fejlődésért, Srđan Samardžićot (SZHP) a gazdaságért, Bognár Pásztor Hajnalkát (VMSZ), a mezőgazdaságért, Miloš Nikolićot (SZHP) az oktatásért és kultúráért, Ilija Đukanovićot (SZP) a szociális védelemért és egészségügyért, Nataša Aleksićet (SZDPSZ) a sportért és ifjúságért, Ercsi Hargitát (VMSZ) a turizmusért, beruházásokér6t és nemzetközi együttműködésért felelős tagjává.

A polgármesterről, az alpolgármesterről és Szabadka Város Városi Tanácsának tagjairól titkos szavazással döntöttek. Pásztor Bálint, a Városi Képviselő-testület és a szavazatszedő bizottság elnöke a szavazást követően közölte, hogy a Városi Képviselő-testület 67 tanácsnokának mindegyike szavazott, 65 érvényes és két érvénytelen szavazólap volt, valamint hogy a polgármester, az alpolgármester és a Városi tanács tagjainak a megválasztását 61 tanácsnok támogatta, négy tanácsnok pedig ellene szavazott.

Stevan Bakić Szabadka polgármestereként első felszólalásában köszönetet mondott a polgároknak azért, hogy a közelmúltban megtartott választásokon támogatták a Szerb Haladó Pártot és azokat a pártokat, amelyek a SZHP-vel koalícióban voltak, vagy vannak. Elmondta, hogy nagy megtiszteltetést, de még nagyobb felelősséget érez ismerve az előtte és a munkatársai előtt álló feladatokat, hogy az ipari, gazdasági és infrastrukturális fejlődés minden területén komoly lépések történjenek a város gyorsabb és hatékonyabb fejlődése érdekében, amihez sokkal több igyekezetre és felelősségre lesz szükség.

„Még mielőtt megkísérelném a legtömörebben vázolni az új városvezetés programját, szeretném hangsúlyozni, hogy véleményem szerint a Bogdan Laban irányította városi hatalom nagyon sikeres volt. Tény, hogy 2016 júniusának végétől a mai napig jelentős előrehaladás történt városunk ipari, gazdasági, oktatási, kulturális, sport és infrastrukturális fejlődésében”, emelte ki Stevan Bakić.

Laban polgármester és csapatának munkáját, mint mondta, többek között a korábban elkezdett nagyberuházások befejezése melletti rendkívüli elkötelezettség jellemezte, mint amilyen a szabadkai kerülőút, az úgynevezett Y-leágazás, a Népszínház épületének átépítése, felújítása és kibővítése.

„A tervek nem valósulhattak volna meg az összes hatalmi szint önzetlen támogatása nélkül. Elsősorban Aleksandar Vučić elnöknek, a szerb Kormánynak és az Építési, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztériumnak a csaknem három évtizede megkezdett Szabadkát elkerülő út befejezése mellett elkötelezettsége kellett ahhoz, hogy végre megépüljön, s az Y-leágazást 2019. december 27-én ünnepélyesen átadták a forgalomnak.  Ennek a beruházásnak a megvalósítására összesen kétmilliárd 855 millió dinárt fordítottak. A 10-es közúti folyosó Y-leágazása, amely több mint 24 kilométeres szakasszal összeköti a kelebiai határátkelőt és a Horgos-Újvidék autóutat, többszörösen is jelentős, nem csak városunk, hanem országunk szempontjából is”, emlékeztetett Bakić.

Hangsúlyozta, hogy a város új vezetősége a legtöbb energiát a hazai és a külföldi befektetők megnyerésére, az ipari övezet bővítésére, a meglevő munkahelyek megőrzésére és újak megnyitására, a munkanélküliség csökkentésére fordítja, hiszen Szabadkán az jelenleg hét százalék körüli.

„Munkánkban a prioritások között szerepel az iskolai létesítmények átépítése és felújítása. Lesznek befektetések a közlekedési és a sport-infrastruktúrába, a mezőgazdaságba, az egészségügybe, a szociális védelembe és a kultúrába, valamint a vízvezeték- és csatornahálózat fejlesztésébe. Külön figyelmet fordítunk legidősebb polgártársainkra, hogy méltósággal élhessék meg idős korukat, a célok egyike pedig a fiatalok helyzetének a javítása is, olyan feltételek megteremtése, hogy a fiatal, képzett emberek itt kapjanak munkát, Szabadkán maradjanak, hozzájárulva a város felemelkedéséhez, fejlődéséhez", mondta Bakić.

Szabadka a jövőben is egy nagy építőhely lesz.

„Folytatjuk a folyamatban levő nagyberuházások megvalósítását, megkezdjük az újabb, még csak beharangozott beruházások megvalósítását is, így a városvezetés tevékenysége többek között a következőkre fog irányulni:  a Népszínház épületének kiépítése, átépítése és felújítása; a palicsi Spa Központ és Aquapark építésének a folytatása; A Palicsi és a Ludasi tavak biodiverzitása megőrzésének projektje, a Közkórház és a Kolevka Gyermekotthon, valamint a Városi Stadion felújítása”, mondta Stevan Bakić.

Bakić polgármester a folytatásban ismertette azokat a programcélokat, amelyeket csapatával együtt kíván megvalósítani a küszöbönálló négyéves megbízatási idő alatt a gazdaság, a mezőgazdaság, az egészségügy, a szociális védelem, az oktatás, a kultúra és a sport terén. Bejelentette, hogy az új városvezetés igyekszik előmozdítani a regionális fejlődést és a régióközi együttműködést; a Szabadka város területén bejelentett lakcímmel rendelkező Bosznia-hercegovinai és horvátországi menekült családokról való gondoskodást; az egykori Kosta Nađ Laktanya vázlattervének, városrendezési és építészeti megoldásának népszerűsítését, Palicsnak a nagy potenciálokkal rendelkező célállomássá történő megújítását.

„Remélem, hogy munkatársaim és én is a bizalom, az egymás közti megbecsülés és tisztelet légkörében tevékenykedve, párbeszéd útján jutunk el a város vitális érdekeivel kapcsolatos legjobb megoldásokhoz, így hozzájárulva még erőteljesebb és gyorsabb fejlődéséhez. Hiszem, hogy négy év múlva is ebben a teremben fogunk állni, s hogy – visszatekintve az elvégzettekre – büszkeséget érzünk majd. Büszkeséget, hogy legjobb tudásunkkal és képességeinkkel szolgáltuk városunkat és országunkat”, üzente Stevan Bakić polgármester.

13626_2.jpg