Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Oktatási hírek

A szabadkai iskolák felkészültek a tanévkezdésre

2020.08.31.

„Az elmúlt tanév mindannyiunk számára nagyon nehéz volt, különösen a tanárok, a tanulók és szüleik számára. Szabadka Város mindent megtesz azért, hogy a küszöbön álló tanévet minél jobban kezdjük, s hogy leküzdjük mindazokat a gondokat, amelyeket a korona-vírus rótt ránk", mondta ma a Városháza Média Központjában megtartott sajtótájékoztatón Miloš Nikolić, a Városi Tanács oktatásért és művelődésért felelős tagja.

13643_1.jpg

Kiemelte, hogy az iskolák igazgatóival a közelmúltban megtartott, ahogyan fogalmazott, rendkívül konstruktív értekezleten megállapították, hogy minden szabadkai iskola felkészült az új tanévre.

„Néhány hónappal ezelőtt a Városi Közigazgatás leiratban kérte az összes iskolát, hogy költségvetésük átütemezésében készítsenek pénzügyi tervet a fertőtlenítő szerek beszerzésére, azzal, hogy Szabadka Város költségvetésében szerepel tétel csak erre a célra. Óriási a bizalmam minden tanügyi dolgozó iránt, mivel személyes tapasztalatból tudom, hogy ezek az emberek mennyire igyekeznek, hogy tudásukat átadják tanulóiknak, s hogy kihatással legyenek a nevelésükre és a viselkedésükre”, mondta Nikolić.

Minden iskolaigazgatónak, tanárnak, tanítónak, tanulónak és azok szüleinek Szabadka Város és a maga nevében sikeres tanévet kívánt, azzal a megjegyzéssel, hogy tartsák tiszteletben az összes, mind a zárt, mind a szabad térre vonatkozó megelőző intézkedést, mert az egészség megóvása az első helyen áll.

Ebben a tanévben az általános iskolák első osztályaiba 1170 tanulót írattak be: 862 tanuló szerb nyelven, 27 horvát nyelven, 261 tanuló pedig magyar nyelven kezdi meg tanulmányait, mondta Nikolić, kiemelve, hogy az elsősök számára a város idén is készített alkalmai ajándékokat.

„Ötödiktől nyolcadik osztályig az oktatás kombinált módon történik, az elsőtől a negyedik osztályig pedig a tanulók rendszeresen járnak iskolába. A tanítás többnyire délelőtt zajlik majd két csoportban: 8-tól 11 óráig, illetve 11-től 14 óráig a tagozat létszámától függően.  Ha a tagozat legfeljebb 15 tanulóból áll, akkor az ugyanabban a műszakban megy iskolába, a 15-nél több tanuló számára az oktatás két műszakban zajlik majd”, hangsúlyozta Miloš Nikolić.

Elmondta, hogy Szabadka város, noha ez nem kötelessége, többek között pénzt biztosít a Szabadka város területéről tanuló egyetemi hallgatók ösztöndíjaztatására; ösztöndíjat folyósít a középiskolákban hiányszakmákra iratkozó elsősöknek; ingyenes tízórait biztosít az általános iskolák tanulóinak Szabadka Város területén; logopédust foglalkoztat a fejlődési rendellenességekkel küszködő gyermekekkel való gondoskodásra; útiköltség-térítést fizet a középiskolásoknak, akik másik községben (Szabadkán nem létező szakon) tanulnak.