Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Ünnepélyesen átadták-átvették a Szabadkai Zsinagóga Alapítvány IB elnöki megbízatását

2020.09.04.

Bunford Tivadar, a Szabadkai Zsinagóga Alapítvány Igazgató Bizottságának elnöke ma a a szecessziós gyöngyszem dokumentációjának és a Zsinagóga kulcsának átadásával az alapítvány igazgató bizottsági elnöki megbízatását átadta dr. Pásztor Bálintnak. A megbízatás ünnepélyes átadása-átvétele a szabadkai Városi Képviselő-testület által elfogadott okiratokkal összhangban történt, amelyek előírják, hogy a szabadkai Városi Képviselő-testület mindenkori elnöke egyben a Szabadkai Zsinagóga Alapítvány Igazgató Bizottságának is az elnöke.

13655_1.jpg

Bunford a szabadkai Zsinagóga udvarán újságíróknak elmondta, hogy számára, a Városi Képviselő-testület korábbi elnöke számára kivételes megtiszteltetést jelentett, hogy azzal a megbízatással átvette a Szabadkai Zsinagóga Alapítvány Igazgató Bizottságának elnöki megbízatását is, majd hozzátette, hogy ez a gyönyörű épület, minden szabadkai büszkesége nemrégiben újult meg főleg a magyar Kormány eszközeinek köszönhetően.

„Rendkívül nagy megtiszteltetést jelentett, hogy én lehettem a Szabadkai Zsinagóga Alapítvány Igazgató Bizottságának első elnöke, s hogy az alapítvány igazgató bizottságának tagjaival együtt alkottuk meg azokat a szabályokat, amelyek alapján jelenleg ez az épület működik. Véleményem szerint a létesítmény és környezete is régi fényében tündököl. Megtiszteltetés, hogy ma ezt a megbízatást átruházhatom dr. Pásztor Bálintra, ezzel együtt pedig a legfontosabb dokumentumokat és a Zsinagóga kulcsát is a jókívánságokkal együtt, sok sikert kívánva jövőbeni munkájához”, mondta Bunford Tivadar.

Pásztor Bálint emlékeztetett rá, hogy pontosan két hete a Városi Képviselő-testület elnöke, de ez az első nap, hogy kapott valamit, igaz, mint mondta, nem örökre, hanem csak megőrzésre.

„Igyekezni fogok, hogy ezt a létesítményt örökösömnek négy év múlva, vagy amikor ez megtörténik, és minden szabadkainak olyan állapotban adjam át, amilyenben Bunford Tivadartól kaptam. Véleményem szerint a szabadkai Zsinagóga városunk egyik jelképe. Azok építették, akik néhány évvel később megtervezték a Városházát is: a magyarországi építészek, Jakab Dezső és Komor Marcell. A szabadkai Zsinagóga a legpozitívabb értelemben idegenforgalmi látványosság is, a szabadkaiak találkahelye, olyan hely, ahol a Zsinagóga alapvető – vallási – rendeltetéséhez méltó koncerteket tartanak”, hangsúlyozta Pásztor Bálint.

Emlékeztetett rá, hogy az épülettulajdonosa Szabadka Város, hogy a Szabadkai Zsinagóga Alapítvány IB elnöke a Városi Képviselő-testület mindenkori elnöke, s hogy az igazgató bizottság többi tagja közt ott vannak a Város, a Zsidó Hitközség és a Magyar Nemzeti Tanács képviselői is.

„A Magyar Nemzeti Tanács azért van bevonva, mert Magyarország Kormánya a Magyar Nemzeti Tanácson keresztül több mint két és fél millió euróval támogatta a létesítmény felújítását. Úgy véltük, hogy az épület megérdemli, hogy megszervezzünk egy ilyen kis ünnepséget a megbízatás átadása-átvétele alkalmából, s hogy ne érjen véget minden úgy, hogy a Gazdasági Nyilvántartási Ügynökségben hitelesítsük az aláírásokat, hiszen az inkább technikai-formális jellegű.  Ez az épület megérdemli, hogy a polgárok megtudják: ma megtörtént a jogkörök átadása-átvétele, én pedig a Városi Képviselő-testület és a Szabadkai Zsinagóga Alapítvány IB elnökeként mindent megteszek, hogy ez az épület továbbra is az legyen, ami közel 120 éven át volt – Szabadka egyik jelképe”, hangsúlyozta Pásztor Bálint.

13655_2.jpg