Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Hírek

Ajándék kommunikációs eszközök a Gerontológiai Központnak

2020.09.04.

A szabadkai Gerontológiai Központ szerette volna, ha a koronavírus-járvány alatt a fizikai távolságtartás ne váljon társadalmi távolságtartássá, ezért kidolgozta az audiovizuális beszélgetőszoba koncepcióját. A német Szamaritánius Dolgozók Egyesülete – ASB – emberbaráti szervezet felismerve a projekt jelentőségét 10.000 euró értékű felszerelést ajándékozott a Gerontológiai Központnak. Az adomány tartalmaz asztali számítógépeket, nagyképernyős tv-készülékeket, web kamerákat, hangszórókat, fülhallgatókat és egyéb kísérő felszerelést. A felszerelést hat nappali társashelyiségbe szerelték fel, a felhasználóknak pedig rövid tanfolyamot szerveztek az eszközök használatáról.

13656_1.jpg

Az elképzelés alapötlete az volt, hogy a Gerontológiai Központ mindhárom létesítményének, a sétaerdei Otthonnak, a Felnőttek Otthonának és az Ápolási Otthonnak a társalgóit audiovizuális eszközökkel szereljék fel, lehetővé téve a minőségi és folyamatos kommunikációt a bennlakók és családtagjaik, illetve barátaik között, másfelől pedig oktatási, kulturális és szórakoztató tartalmak bemutatását, illetve irányított tartalmak közvetítését a munkaterápiás foglalkozások során.

Dr. Nenad Ivanišević, a Gerontológiai Központ igazgatója szerint a  barátság jellemzője a segítségnyújtás a bajban, illetve a nehéz időkben.

„Amikor megtörténik, hogy a Gerontológiai Központ lakói a járvány miatt hat hónapig be vannak zárva, akkor mutatkoznak meg a barátok, a szerb Kormány, a tartományi Kormány, Szabadka Város és a civil szervezetek. Barátaink az ASB-ből is így tettek, amikor felhívtak bennünket, hogy mire van szükségünk. Olyan idők ezek, amikor korszerű videofelszerelésre és internetre van szükségünk, hogy a bennlakóink számára a fizikai távolságtartás ne váljon társadalmi távolságtartássá is. Az, hogy fizikailag el vannak választva a családtól és a barátoktól, nem válhat társadalmi elkülönüléssé, hogy minél inkább bekapcsolódhassanak a történésekbe, s hogy minél többet kommunikáljanak a külvilággal”, emelte ki Ivanišević.

Szerbiában a Gerontológiai Központ volt az első, amely bevezette a videóhívások lehetőségét, de azok eddig csak telefon útján valósultak meg. Mindez most két nagy képernyőn, a számítógépen és a tv-képernyőn is megvalósul, hogy még jobban hallhassanak és láthassanak.

Gordan Velev, az ASB Szerbia igazgatója kijelentette, hogy ez a humanitárius szervezet évek óta együttműködik a Gerontológiai Központtal és Szabadka Várossal.

„Ez nagy segítség a bennlakóknak, de a róluk gondoskodó alkalmazottaknak is, akik gyakran helyettük hívják fel a családokat. Arra vagyok a legbüszkébb, hogy az adminisztráció az utolsó helyre szorult. A felszerelést két hónappal ezelőtt szállítottuk le és szerelték fel, de csak most írjuk majd alá a szerződést”, mondta Velev.

Ilija Đukanović, a Városi Tanács szociális védelemért és egészségügyért felelős tagja hangsúlyozta, hogy a Gerontológiai Központ a jövőben is számíthat Szabadka Város hathatós támogatására.  

„Mint azt hallhattuk Stevan Bakić polgármester felszólalásában, az elkövetkező időszakban az idős polgártársainkra és a szociális védelem előmozdítására helyezzük a hangsúlyt”, emlékeztetett rá Đukanović.

A projekt a Szerb Köztársaságban és a térségben működő idősotthonok támogatásának átfogó programja részeként valósul meg Szocializáció távolságtartással elnevezéssel. Az ASB a német Külügyminisztériummal együttműködve valósítja meg a 62.000 euró értékű programot.

13656_2.jpg