Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Palicson megkezdődött a 14. Nemzetközi Ultramaraton

2020.09.05.

Dr. Pásztor Bálint, Szabadka Városi Képviselő-testületének elnöke és Nataša Aleksić, a Városi Tanács sportért és ifjúságért felelős tagja ma ünnepélyes szalagátvágással Palicson megnyitotta a 14. Nemzetközi Ultramaratont, amelyen öt ország több mint 70 versenyzője vesz részt. Pontosan délben indultak el a versenyzők a 24 és a 6 órás futamokon, éjfélkor kezdődik a 12 órás futam, valamint a 100 kilométeres ultramaraton, vasárnap reggel hat órakor pedig az 50 kilométeres futam veszi kezdetét. A futamokat nemzetközileg hitelesített pályákon rendezik meg, s egyidejűleg számítanak országos bajnokságoknak, illetve világbajnoki selejtezőknek.  Az ultramaraton szervezője a Szerb Ultramaraton Szövetség és a Paligo Palus Ultramaraton Klub.

13657_1.jpg

Az ultramaraton igen sajátos sportág, hiszen van aki képes gyakorlatilag szünet nélkül futni 24 órán keresztül, nyilatkozta ebből az alkalomból Pásztor Bálint, hozzátéve, hogy ennek a futamnak a győztese több mint 200, de az is lehet, hogy 230 kilométert tesz majd meg.

„A futás és a politika hasonlít egymásra, mert az embertől azt kérik, hogy legyen nyugodt, kitartó, harcias, hogy bízzon magában, legyen magabiztos, de tisztelni kell az ellenfeleket, a pályát, az időjárási körülményeket és általában a külső körülményeket”, hangsúlyozta Pásztor Bálint.-

Elégedetten állapította meg, hogy Palics már 14. alkalommal házigazdája ennek a versenynek, majd Pásztor emlékeztetett rá, hogy az ultramaraton egyúttal nemzetközi verseny is, mert érkeztek külföldi résztvevők, és Szerbia országos bajnoksága is a 100 és az 50 kilométeres távon, valamint a huszonnégy órás ultramaratonban. 

„Szeretnék köszönetet mondani Jánosi Elvirának, a futam szervezőjének és többszörös bajnokának, aki még 1995-ben kiérdemelte Szabadka Város Pro Urbe-díját. Ugyancsak köszönet a Szerb Atlétikai Szövetségnek, a partnernek és a verseny társszervezőjének. Ez még inkább fokozza a palicsi rendezvény jelentőségét. A Város pénzügyi és más értelemben is támogatta az ultramaratont. A versenyzőknek minden jót, elfogadható időjárási körülményeket és jó időeredményeket kívánok’, üzente Pásztor Bálint.

A jelenlevőket üdvözölte és a 14. ultramaraton résztvevőinek sok sikert kívánt Dobó Márta, a palicsi Helyi Közösség tanácsának elnöke és Goran Čegar, a Szerb Atlétikai Szövetség koordinátora is.

А 24 órás, az 50 és а 100 kilométeres futamokon, amelyek szerb országos bajnokságok is egyben, 15 hazai klub 30 versenyzője áll rajthoz. A hat és 12 órás futamokat egyéniben és váltófutásban is megrendezik.

A 14. ultramaraton kezdete előtt Palicson meggyújtották a béke-fáklyát, amely már többször megkerülte a földet. Ez a fáklya a versenypályánál (a palicsi Vigadónál) lobog majd az elkövetkező 24 órában, s mint azt az ultramaraton szervezői bejelentették, minden versenyző, aki lefut 100 kilométert, megtiszteltetésként futhat egy kört a fáklyával a kezében.

13657_2.jpg

A 14. Nemzetközi Ultramaraton eredményei:

13657_3.jpg

A 24 órás ultramaraton győztese (Szerbia Bajnoksága 24 órás futamban – felnőtt férfiak) Mihal Šulja (46) 393 körrel. A második helyen Saša Gacik, a harmadikon pedig Veljko Popović végzett.

Szerbia 24 órás felnőtt női bajnokságát Valentina Nejković (43) nyerte 300 körrel, a második helyet Vitaminka Zrnić, a harmadikat pedig Marija Nešić szerezte meg.

A 100 kilométeres felnőtt férfi futamban Jovica Spajić volt a leggyorsabb, 7:32:17-es időeredménnyel, a második, illetve a harmadik helyen Ivan Miškeljin, illetve Željko Željković ért célba. A női mezőnyben nem volt induló.

Szerbia 50 kilométeres felnőtt férfi bajnoksága Miloš Dajević (3:35:23) győzelmével ért véget, mögötte pedig Denis Firulović, illetve Marko Jocić végzett.

A nők 50 kilométeres futamát 4:24:53-as időeredménnyel Sanja Gortva nyerte, a második helyet Aleksandra Todorović, a harmadikat pedig Bojana Marić szerezte meg.