Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Szabadka polgármestere ellátogatott a Horvát Majorságba

2020.09.06.

Stevan Bakić, Szabadka polgármestere ma ellátogatott Zlatko Gabrić családi gazdaságába, aki Kisbosznia Helyi Közösségnek a Horvát Majorságként ismert részében levő tanyáján él. Gabrić úr a polgármestert és a kíséretében levő tisztségviselőket, Dragi Vučkovićot, az Észak-bácskai Közigazgatási Körzet vezetőjét, Branislav Jokát, a Tržnica Rt. igazgatóját és Mitar Samardžićot, Szabadka Városi Képviselő-testületének tanácsnokát látta vendégül birtokán, amelyet a több mint 100 éves tanya körül alakított ki, s ahol a család mezőgazdasággal, főleg jószágtenyésztéssel és tejtermeléssel foglalkozik.

13658_3.jpg

Bakić polgármester a kíséretével részt vett a búcsún is, amelyet hagyományosan szeptember elején tartanak meg a Gabrić-féle keresztnél, amelyet 1897-ben emeltetett Ivan Gabrić, a házigazda családjából.  A szabadtéri misét főtisztelendő Tomislav Vojnić Mijatov szolgálta monsignore dr. Andrija Anišić és Dragan Muharem, a kisboszniai Szentháromság templom plébánosa koncelebrálásával. Monsignore Anišić külön köszöntötte Stevan Bakićot, Szabadka polgármesterét, hangsúlyozva, hogy a huszonhat év alatt, amióta misét tartanak a Horvát Majorságban, most először vesz részt rajta Szabadka polgármestere.

Szent Kőrösi Márk ünnepének megtartását 1994-ben kezdeményezte dr. monsignore Andrija Anišić. A búcsúra a tanyacsoport számos egykori és jelenlegi lakója látogat ide, ahol egykoron 200 aktív tanya működött. Ma már Gabrićékhoz hasonlóan csak néhány család él már ezen a vidéken.

A mise után Zlatko Gabrić ebéden látta vendégül a papságot, a polgármestert és a búcsú szervezőit. Ezen Bakić polgármester kiemelte annak fontosságát, hogy a fiatal házaspárok maradjanak falun, s Szabadka Város teljes támogatásáról biztosította Gabrić urat, feleségét és két gyermeküket, akik gazdaságukban őrzik a síkvidéki életmód hagyományait, de új értéket is teremtenek a mezőgazdaságban, amely a válságos időkben a Szerb Köztársaság egyik stratégiai előnyét képezi.

A polgármester ugyancsak kiemelte, hogy az önkormányzat vele az élen minden kérdésben maradéktalanul támogatja a falusi helyi közösségeket és azok fejlődését, s hogy Kisbosznia és minden peremvárosi település lakosai előtt nyitva áll a Városháza ajtaja és nyitottak minden, a Város hatáskörébe tartozó javaslatok, projektek, elképzelések, gondok megoldása iránt.

A Szabadkai Püspökség papja i kellemes beszélgetés során véleményt cseréltek a polgármesterrel a város hitéletének kérdéseiről és a római katolikus hívők szükségleteiről. Mindkét fél kifejezte készségét az összes polgár javát szolgáló még jobb együttműködésre az elkövetkező időszakban.

13658_4.jpg