Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Hírek

Felszámolják Csantavéren a Halász-telep melletti illegális szemétlerakót

2020.09.10.

Ilija Đukanović, a Városi Tanács szociális védelemért és egészségügyért felelős tagja, Fehérvári Magda, az Interkulturalizmus és antidiszkrimináció Szabadkán elnevezésű projekt menedzsere, valamint Stevan Nikolić és Kurina Klaudia, a romák inkluziójának koordinátorai ma Csantavéren bejárták a Halász nevű roma telepet, ahol a település közvetlen közelében található illegális hulladéklerakó felszámolása zajlik.

13664_1.jpg

Ilija Đukanović kiemelte, hogy ez a tevékenység a ROMACTED (A jó irányítás népszerűsítése és a romák helyi szintű erősítése ) elnevezésű program keretében zajlik, amelyet az Európa Tanács támogat, az Építésügyi, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztérium, az Európa Tanács és Szabadka Város között 2018-ban aláírt együttműködési szándéknyilatkozattal összhangban, s hogy az illegális hulladéklerakó felszámolását megszervezik a csantavéri Haladás nevű roma-telepen is, miután a Halász-telepen rendezik az illegális hulladéklerakót.    

„A munkálatok értéke 950.000 dinár. A pénz egy részét, 370.000 dinárt a ROMACTED programból biztosították, Szabadka Város pedig 580.000 folyósított erre a tevékenységre. A ROMACTED program keretében tavaly megszerveztük a romák világnapját, a roma zenészek gyönyörű koncertjét, és megszerveztük városunk roma zenészeiről készült fényképkiállítást is. Az idén a járványügyi helyzet miatt el kellett halasztanunk egyes tevékenységeket, ezért a ROMACTED programot is 2020. november 15-ig elhalasztottuk.

Műhelymunkát szerveztünk Csantavérre és az ottani roma népességre helyezve a hangsúlyt, mivel ez a terület szerepel a 2017-2021. közötti helyi akciótervben is.

„A roma népesség számára még néhány műhelyt szervezünk, a roma közösség receptjeit tartalmazó újságokat adunk ki, és külön foglalkozunk a csantavéri fiatalokkal és asszonyokkal is”, mondta Ilija Đukanović.

Stevan Nikolić elmondta, hogy a Halász-telepen a gondokat a rossz életkörülmények okozzák, s hogy a ROMACTED program prioritásainak egyike a település megtisztítása.

„A program résztvevőjeként és a roma kérdések koordinátoraként büszke vagyok rá, hogy az önkormányzat több évtized után jó irányításról tett tanúbizonyságot és elfogadta a lokális közösségek kezdeményezéseit. Amit most látunk, az ennek a munkának az eredménye”, mondta Nikolić.