Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megnyílt az Európai Filmek 27. palicsi fesztiválja

2020.09.12.

Mirjana Karanovićnak átnyújtották a Lifka Sándor-díjat az európai filmgyártáshoz való kivételes hozzájárulása elismeréseként, majd Darko Bajić a Nép neve című filmjének bemutatójával ma este az Eurocinema Moziban megnyílt az Európai Filmek 27. fesztiválja. A Fesztivál ünnepélyes megnyitóján jelen volt Stevan Bakić, Szabadka polgármestere, aki beszédében kiemelte, hogy ez a nehéz és kiszámíthatatlan év megrövidítette a hetedik művészet szerelmeseit, emiatt az Európai Filmek Fesztiváljának megnyitóját nem a palicsi Szabadtéri Színpadon élvezhetik végig, ahogyan azt a szabadkaiak és a fesztivál vendégei tették  az elmúlt közel harminc év alatt.

13666_1.jpg

„A koronavírus okozta világjárvány próbára tette az emberiséget. Életeket sodort veszélybe, megterhelte a gazdaságot és fenyegetett minden emberi közösségi alkotást, így a kultúrát és a művészeteket is. Idén a világban lemondtak szinte minden fesztivált, a mi rendezvényünk pedig kitart a legsúlyosabb körülmények ellenére is. Ünnepli a filmet, népszerűsíti Palicsot és őrzi a kinematográfia úttörőjének, Lifka Sándornak az emlékét”, mondta Stevan Bakić.

Hangsúlyozta, hogy büszke országunkra, tartományunkra és városunkra, mert mint mondta, sikerült megőriznünk a folytonosságot, folytatni a hagyományokat.

„Gratulálok a szervezőknek, hogy módot találtak arra, hogy a versenyműsorban 12 filmet láthassunk, a többi műsorban pedig még mintegy 100 filmet, ugyanakkor pedig tiszteletben tartják az összes egészségvédelmi intézkedést. Köszönet az alkotóknak, akik megértették az időpontváltozást és az egyéb bonyodalmakat”, mondta Stevan Bakić.

Szabadka Város, húzta alá, egy pillanatra sem állt el a támogatástól, sem a Művelődési Minisztérium, sem pedig a Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság sem, de nem maradt el az Európai Unió támogatása sem a Kreatív Európa – MEDIA elnevezésű programon keresztül. 

„Élek az alkalommal és köszönetet mondok minden említett partnernek, akik hittek a szervezők képességeiben, kreativitásában és kitartásában Radoslav Zelenovićtyal au élükön.

13666_2.jpg

Nagy öröm számomra, hogy ezt a fesztivált Darko Bajić a Nép neve című filmje nyitja meg, amely igaz művészi emléket állít a szerb nép feledhetetlen hősének – Svetozar Miletićnek.

„Olyan valakiként, aki tegnap este Újvidéken láthatta a Nép neve című filmet a bemutató előtti vetítésen és a város első embereként jogot formálok arra, hogy a magam és polgártársaim nevében mély csodálatomat és köszönetemet fejezzem ki Darko Bajićnak és a film teljes stábjának, amiért hitelesen ábrázolták Svetozar Miletić és leánya Milica igazi nagy harcát, és mindazokét, akik őket követték az igazságért és a szerb nép szabadságáért folytatott harcukban – emelte ki Bakić polgármester, majd mély főhajtással mondott még egyszer köszönetet Darko Bajićnak és, ahogyan fogalmazott, ezt a remekművet megalkotó csapatnak. 

A Petrija koszorúja, A papa szolgálati útra ment, az Underground és a Mozdonyvezető naplója című filmekben nyújtott alakításaival Mirjana Karanović kitörölhetetlen nyomokat hagyott az európai és a szerb filmgyártásban, ezért a Lifka Sándor-díj egy újabb bizonysága annak, hogy jó utat és módot választott színészetéhez.

„Mindig azt hittem, hogy nem vagyok eléggé attraktív ahhoz, hogy színésznő legyek, de akkor jött a Petrija koszorúja, amikor még egyetemista voltam, s ez a szerep meghatározta az utamat. Ez a díj fontos a számomra, mert azt bizonyítja, hogy jól tettem amikor magasra emeltem a lécet, amelyet folyamatosan tovább kell emelnem, hogy megtartsam a magas színvonalat – mondta Mirjana Karanović.

A vírusjárvány nem lesz hatással a fesztiválra – bemutatják mind a 15 fesztiváli filmválogatást. A nézők megtekinthetik a Svetlana Bojković – színművészet vagy az igazság keresése című kiállítást, valamint Danijela Štajnfeld Zaceli me /Gyógyíts meg/ című dokumentumfilmjének bemutatóját is.

A Fesztivál szeptember 18-ig tart, a filmek szerelmesei száznál is több filmet tekinthetnek meg, amelyeket Szabadkán az Eurocinema és a Lifka Sándor, Palicson pedig az Abbázia moziban vetítenek.

13666_3.jpg