Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Események

Megemlékezés a szaloniki front áttörésének évfordulójáról

2020.09.15.

Az 1912-1918 háború önkénteseinek leszármazottjai I. Péter Király Egyesület bajmoki tagozatának szervezésében, Bajmokon az Első Világháború önkénteseinek felállított emlékmű megkoszorúzásával emlékeztek meg a szaloniki front áttörésének évfordulójáról. Egyperces néma csenddel rótták le tiszteletüket az elesett hősöknek,majd a himnusz felcsendülését követően Stevan Bakić, Szabadka város  polgármestere és a saját nevében Srđan Samardžić, a Városi Tanács gazdasági ügyekkel megbízott tagja az egybegyűlteket intézett felszólalásában a következőket mondta:

13674_1.jpg

Megemlékezvén elődeink hőstetteiről,akik súlyos áldozatok árán vívták ki a szabadságot, kiemelte, hogy ma ünnepeljük  a Szerb Köztársaság és a Boszniai Szerb Köztársaság ünnepét, a „Szerb egység,szabadság és nemzeti zászló ünnepét”.

Tiszteletben tartva elődeink hőstetteit, ezen értékek felismerésével, kiköveztük az utat a jövő nemzedéke számára. Ez a járható út, amelyet ma is követünk. A szabadság, igazság, igazságosság, tisztelet, a hazaszeretet, de mindenekelőtt a felebaráti szeretet útja ez. Ünnepeljük a  nemzeti zászlót, a szabadság és egység jelképét. A szabadságot ma munkával, joggal, diplomáciával, gazdasággal és szellemiséggel védjük – hangsúlyozta Srđan Samardžić.

Drago Lukić, az 1912-1918 háborús önkéntesek leszármazottjai Egyesület elnöke elmondta, hogy az emlékművet 1993-ban emeltették, hogy az idén 27. alakalommal gyűltek össze ezen a helyen , hogy kegyeletüket róják le dicső elődöknek. Sajnálatát fejezte ki, hogy a járványügyi helyzet miatt a szaloniki front áttörése alkalmából megtartott megemlékezés évfordulóján nem voltak vendégek a környező településekről.