Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Lezajlott az OPTI-BIKE projekt zárókonferenciája

2020.09.17.

Ma a Városháza dísztermében megtartották az OPTI-BIKE – a közlekedés ésszerűsítése a határövezetben – kerékpárutak megtervezése és építése elnevezésű projekt zárókonferenciáját. A projekt vezető partnere Szabadka Város Önkormányzata volt, partnerei pedig Tompa és Ásotthalom önkormányzati. A projekt a Magyarország–Szerbia Határon Átívelő Interreg-IPA Program keretében valósult meg, célja pedig a határövezet közlekedésének ésszerűsítése kerékpárutak megtervezésével és építésével.

13679_1.jpg

Stevan Bakić, Szabadka polgármestere kiemelte e projektum jelentőségét, amely révén Szabadka város Kelebia és Királyhalom településein  mintegy nyolc kilométernyi kerékpárutat kapott.

„Amellett, hogy ez a projekt megkönnyítette a kerékpáros közlekedést, biztonságosabbá is tette azt. De ne feledkezzünk meg arról sem, mekkora jelentőséggel bír majd a turizmus szempontjából, hogy Szabadkát ilyen módon kötjük össze Tompával és Ásotthalommal, de ugyanilyen fontos a projekt a környezetvédelem szempontjából is, mert arra ösztönzi e település lakóit, hogy gyakrabban üljenek kerékpárra“ - mondta Stevan Bakić.

A polgármester a projekt vezető partnere, Szabadka város nevében köszönetet mondott az OPTI BIKE valamennyi résztvevőjének és a konferencia vendégeinek, különösen a magyar partnereknek, kiknek kellemes itt-tartózkodást kívánt.

„Gratulálok mindenkinek, aki hozzájárult ahhoz, hogy e projekt révén 689.000 euró uniós támogatást kapjuk a kerékpáros infrastruktúránk fejlesztésére. Biztos vagyok abban, hogy közösen még számos kiváló projektet fogunk megvalósítani, melyek még közelebb hoznak bennünket egymáshoz és lakosainknak jobb életminőséget biztosítanak“ - mondta Stevan Bakić.

 13679_2.jpg

A képviselő-testület elnöke, dr. Pásztor Bálint, emlékeztetve Szabadka hosszú kerékpáros múltjára kiemelte, hogy ez a projekt több szempontból is kiemelt jelentőséggel bír.

„Fontos a környezet védelme, egészségünk megőrzése, az infrastruktúra fejlesztése szempontjából, és mivel határmenti város vagyunk, fontos a könnyebb és gyorsabb határátlépés szempontjából is” – emelte ki dr. Pásztor Bálint.

Mint elmondta, a járvány elmúltával fontos lesz majd, hogy Szabadka lakossága, mindenekelőtt azok, akik a határ közelében, Királyhalmán és Kelebián élnek, kerékpárral is át tudjanak kelni a határon, akár ügyeket intézni vagy munkába ingázni.

„A kerékpárutak építése igen jelentős az Európai Unió számára, és nagyon fontos, hogy ezzel a projektummal 7,9 kilométernyi kerékpárút épült önkormányzatunk területén, és rendkívül örülök annak, hogy ez a projekt tovább folytatódik“-tette hozzá dr. Pásztor Bálint.

13679_3.jpg

Tompa polgármestere, Véh László is kiemelte e projekt jelentőségét, mert a kapott pénzeszközökből Tompán 4, 5 kilométer kerékpárút épült.

Ásotthalom 6,9 kilométernyi új kerékpárutat kapott, és a projekt keretében elkészültek a kerékpárút-hálózat építési tervei, melyek Szabadkán összesen 22 kilométeres, Tompán pedig 4,9 kilométeres utat foglalnak magukba.

Az OPTI-BIKE projekt 2017. és 2020. között valósult meg, összesen 2.566.612,65 euró értékben, amiből 2.181.620,74 eurót az Európai Unió biztosított. Az unió Szabadkának nyújtott támogatásának értéke 688.804,89 euró volt.