Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

A Szabadkai Városi Könyvtár új olvasótermének építésén végzett munkálatok megtekintése

2020.09.18.

Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke, Stevan Bakić Szabadka polgármestere és dr. Pásztor Bálint, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke ma látogatást tettek a városi könyvtár új olvasótermének építési területén. A két szakaszban folyó munkálatok összértéke megközelítőleg 70 millió dinár. Mint azt Dragan Rokvić, a könyvtár igazgatója elmondta, 1954. óta napjainkig, amióta otthont ad a városi könyvtárnak ez a legtartalmasabb és a legösszetettebb beruházás ebbe az épületbe.

13682_2.jpg

Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke köszönetet mondott Stevan Bakić polgármesternek és dr. Pásztor Bálintnak, a képviselő-testület elnökének, amiért elfogadták kezdeményezését, hogy közösen megtekintsék az építkezést, mert ez azt igazolja, hogy mindannyiuk közös célja a város építése és fejlesztése.

„Eddig már több szakaszban is beruháztunk a könyvtár épületébe, megközelítőleg 600.000 eurót, és ennek köszönhetően az intézmény új kapacitásokat létesít, melyek megfelelnek a 21. századi igényeknek“– mondta Pásztor István.

Mint elmondta, ez a beruházás kiemelten fontos, és külön jelentőséggel bír, hogy éppen egy kerek évfordulón valósul meg, amikor a Szabadkai Városi Könyvtár fennállásának 130. évét ünnepli.

„Az épület felújítása és korszerűsítése biztosan eltart még a következő években is, mert mérete és jelentősége komoly anyagi ráfordítást igényel, de úgy gondolom, hogy gyakorlati hozzáállással, lépésről lépésre haladva meg tudjuk valósítani az elképzeléseinket“ – véli Pásztor István.

Stevan Bakić polgármester köszönetet mondott a tartományi képviselőház elnökének, aki kezdeményezte az építkezés meglátogatását, ahol alkalmuk volt megismerni az intézmény munkáját és terveit.

“Ez a nehézségekkel teli 2020. év egyben az intézmény jelentős jubileuma is, amely az idén ünnepli fennállásának 130. évfordulóját. Ha ehhez még hozzáadjuk, hogy a városi könyvtár örökíti át az 1986-ben alapított szabadkai szerb olvasókör hagyományait és őrzi az egyik legrégebb szerb nyelvű  könyv, Božidar Vuković Praznični minej cím alatt 1538-ban megjelent kiadványának egy példányát, akkor világossá válik, hogy mekkora szerepet tölt be kultúránk megőrzése szempontjából” – mondta Stevan Bakić.

Emellett elmondta, hogy a könyvtár kiemelten fontos a magyar, a bunyevác és a horvát lakosság nemzeti öntudatának megőrzése szempontjából is.

“Élnék az alkalommal, hogy az önkormányzat nevében megköszönjem a Magyar Nemzeti Tanácsnak, hogy támogatást szerzett a Bethlen Gábor Alapítványtól és a Magyar Kormánynak az építési terveket, melyek alapján ez a korszerű olvasóterem szervesen beleilleszkedik a könyvtár patinás épületébe” - mondta Stevan Bakić.

A polgármester az évforduló alkalmából gratulált a könyvtár igazgatójának és dolgozóinak, és megköszönte, hogy ilyen odaadó szeretettel gondoskodnak a mintegy 500.000 könyvből álló gyűjteményről.

Dragan Rokvić  igazgató a beruházás jelentősége mellett kiemelte azt is, hogy ez az intézmény az egyedüli a Szerbiában működő 141 könyvtár közül, amely napi szinten használja a Szabadka területén hivatalos használatban lévő mindhárom nyelvet, és emellett az angolt is.

Köszönetet mondott továbbá a munkálatokat kivitelező SMB gradnja cégnek, hogy egyetlen napot sem késtek a városi könyvtár új olvasótermének kiépítésén.