Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Fogadás a Zágrábi Filharmónia tagjai számára

2020.09.19.

Stevan Bakić, Szabadka polgármestere ma este a Városháza Dísztermének előcsarnokában üdvözölte a Zágrábi Filharmónia tagjait. A fogadásra egy nem mindennapi esemény alkalmából került sor. A város főterén rendezték meg a Filmharmónia című eseményt, amely összekapcsolta Charlie Chaplin kultikus filmjeit és a Zágrábi Filharmónia nagyegyüttesének a zenéjét, amelyet a szabadkaiak ma és az elkövetkező két napban élvezhetnek. A vendégeket fogadta Miloš Nikolić, a Városi Tanács oktatásért és kultúráért felelős tagja is.

13684_3.jpg

Bakić polgármester köszöntötte a Zágrábi Filharmónia nagyegyüttesének tagjait a város és a maga nevében, kiemelve, hogy nagy megtiszteltetés számára, hogy egy ilyen neves zenekar, mint a Zágrábi Filharmónia, amely idén ünnepli fennállásának 150. évfordulóját, először jár városunkban.

„Ezzel a jelentős projekttel, amellyel a kimagasló filmművész, Charlie Chaplin születésének 130. évfordulójára emlékezünk, a Zágrábi Filharmónia az Újvidéki Zenei Ifjúsággal együttműködve a városunkba hozza a zene és a művészetek egyedülálló ötvözetét, Szabadka városa pedig bizonyíthatja vendégszeretetét és multikulturális szellemét, és azt is, hogy mekkora jelentőséget tulajdonít a kultúrának, mivel Szabadka rendkívüli kulturális hagyatékkal büszkélkedhet”, hangsúlyozta Stevan Bakić.

A polgármester röviden tájékoztatta a vendégeket Szabadkáról, többek között arról, hogy a város ma a művészetek modern városának számít.  Mint mondta, erről számos fesztivál, hangverseny, változatos és gazdag színházi élet...tanúskodik, s amit Szabadka gondosan ápol.

„Városunk többek között ismert az Európai Filmek Palicsi Fesztiváljáról, a térség egyik lejelentősebb filmművészeti rendezvényéről, amely pénteken, szeptember 18-án zárult. Ez a háromnapos filmes-zenés élmény tekintélyes fesztiválunk meghosszabbítását is jelenti, de mindenképpen a városban a jelentős művelődési események folytatását”? mondta Bakić polgármester.

Nagyon örülök az előttünk álló napoknak, tette hozzá a polgármester, emlékeztetve rá, hogy nem szabad megfeledkezni Chaplin alkotásainak ma is időszerű, erős üzenetéről.

„Remélem, hogy az elkövetkező három napban horvátországi vendégeink megismerik vonzó városunkat, amely annyira belopja magát a szívükben, hogy ismét vissza szeretnének ide térni”, mondta Stevan Bakić.

Mirko Boch, a Zágrábi Filharmónia igazgatója kiemelte, hogy a Zágrábi Filharmónia fennállása 150. évfordulójának mottója: „Zenével öleljük át Önöket”.

„Mi csak így tudjuk, hiszen a zene kortalan, mindenki számára szükséges, akárcsak a szerelem. Ezért is örülök, hogy Charlie Chaplinnel lehetünk itt együtt, egy olyan emberrel, aki egy évszázadnál is hosszabb ideje nevettet meg minden generációt. Hiszem, hogy ismét eljövünk Szabadkára, hiszen már most is jól, kellemesen érezzük magunkat”, mondta Mirko Boch.

A szabadkaiak ma és még két nap tekinthetik meg ezt az egyedülálló rendezvényt, Charlie Chaplin Kutyaélet és A kölyök című filmjeinek a vetítését a Zágrábi Filharmónia zenei kíséretével. A karmester Krešimir Batinić.

13684_4.jpg