Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megkezdődött a 27. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál

2020.09.20.

A megnyitóünnepséggel és a Kisherceg Életműdíjak átadásával ma a szabadkai Gyermekszínházban megkezdődött a 27. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál. Kisherceg Életműdíjat kapott Vladimir Andrić, író, dramaturg és rendező, valamint Szlavcso Malenov bolgár rendező, a kultúra és a gyermekszínház-művészet fejlődéséhez való kimagasló hozzájárulásukért. A nézőket és a fesztivál vendégeit Stevan Bakić, Szabadka polgármestere és Dragana Milošević, tartományi művelődési, tömegtájékoztatási és vallási közösségi titkár köszöntötte.

13685_1.jpg

Szabadka Város, a Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál alapítója nevében Bakić polgármester annak jelentőségét emelte ki, hogy a 27. fesztivál a koronavírus-járvány ellenére is megrendezésre került.

„A művészet különösen fontos, amikor az emberiség ilyen súlyos megpróbáltatásokkal néz szembe. Vigasztal, bátorít bennünket, ihletet nyújt, hogy kitartsunk a gondokkal való küzdelmünkben. A gyermekszínházi művészet a képzelet és a játék nagy műhelye különösen értékes, hiszen azokra a korosztályokra összpontosít, amelyek egy másmilyen világot örökölnek majd, amelynek a felújításához és tartalmassá tételéhez sok kreativitásra lesz szükség”, hangsúlyozta Stevan Bakić.

Az új koronavírus-járvány, mint mondta, lehetetlenné tette, hogy Szabadkára látogassanak barátaink a távoli Kínából, Iránból, Argentínából és sok más országból, de mi a körülmények ellenére, amelyek azzal fenyegetnek, hogy elszigetelnek bennünket, csak még inkább megerősítik a velük való közösséget.

13685_2.jpg

„A korszerű technológiák közvetítésével élvezhetjük néhány előadásukat. Örömünkre szolgál, hogy a szlovéniai vendégeknek sikerült eljönniük, s az ő előadásuk nyitja meg ma este a fesztivált. Tiszteletben tartva a járványvédelmi intézkedéseket, az idei műsor gerincét a szerbiai gyermekszínházak alkotják, ami lehetővé teszi, hogy megerősítsék a hazai művészi kapcsolatokat is, és a hazai gyermekszínházi életet is”, mondta Bakić polgármester.

Szabadka minden polgára és a maga nevében megköszönte a fesztivál megrendezéséhez nyújtott segítséget a Művelődési és Tájékoztatási Minisztériumnak, valamint a Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárságnak is.

„Gratulálok a díjazottaknak, és köszöntöm minden kedves vendégünket, akiknek sikerült eljönniük és szeretettel köszöntöm őket városunkban. Ugyanúgy köszöntöm azokat is, akik fizikailag nem lesznek velünk, de akik nekünk és gyermekeinknek is nagy örömet szereznek, megteremtve a közelség érzését azokkal a baráti országokkal és népekkel, amelyektől csak ideiglenesen vagyunk elkülönítve”, mondta Bakić polgármester.

Dragana Milošević, tartományi művelődési, tömegtájékoztatási és vallási közösségi titkár kiemelte, hogy könnyű betölteni ezt a tisztséget, különösen ha Szabadkáról van szó, hiszen az a vezető kulturális központok egyike.

13685_3.jpg

„Az, ami külön elégedettségünkre szolgál, az az, hogy ez a nemzetközi fesztivál már több mint negyed évszázada összegyűjti a világot és elhozza őket épp Szabadkára, a mi országunkba. Nagyon fontos, hogy mindezek után, amikor sajnos a kulturális tevékenységnek is le kellett állnia, fenntartsuk a folytonosságát annak, ami nem csak a szerb, hanem a világ kulturális örökségének a megőrzését jelenti. Gratulálok önöknek, és kívánom, hogy Szabadkából Szerbia még nagyobb kulturális állomását hozzák létre”, mondta Dragana Milošević.

A Fesztivál hivatalos műsorát ma 18.00 órakor a Népszínház Jadran Színpadán a szlovéniai Nebo Bábszínház To je Ernest /Ez Ernő/ című előadása nyitotta meg.

A fesztivált a szabadkai Szabadegyetem szervezésében szeptember 20-e és 24-e között rendezik meg.

13685_4.jpg