Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Hírek

Megtartották az Alzheimer-kór elleni küzdelem világnapját

2020.09.21.

Az Alzheimer-kór elleni küzdelem világnapja alkalmából a kertvárosi gerontológiai klubban ma dr. Nenad Ivanišević, a szabadkai Gerontológiai Központ igazgatója, Nataša Aleksić, valamint Ilija Đukanović, a Városi Tanács két tagja ma három Gingko biloba (páfrányfenyő)-csemetét ültettek el, hogy jelképesen támogassák mindazokat, akik ebben a betegségben szenvednek. A szabadkai Gerontológiai Központ országunkban az egyetlen intézmény, amely tanácsadót nyitott az Alzheimer-kórban és demenciában szenvedő családok megsegítésére.

13688_1.jpg

Nenad Ivanišević emlékeztetett rá, hogy a természet a segítségünkre lehet az egészségügyi problémák leküzdésében, hogy megelőzze, vagy legalább lassítsa a betegség előrehaladtát, majd kiemelte, hogy a tanácsadó azért létezhet és működhet, mert Szabadka Város támogatja a házi segítségnyújtási és ápolási szolgálaton keresztül.

„Az elmúlt nyolc év alatt közel ezer beteg és csalágtagjaik jelentkeztek, felismerve a problémát. Felkérem azokat a családokat, amelyek úgy vélik, hogy valamely tagjuk Alzheimer-kórban, illetve demenciában szenved, hogy keressék fel a kertvárosi gerontológiai klubban működő Tanácsadót, ahol útmutatást kaphatnak a betegség felismeréséhez, a betegség kezeléséhez”, mondta Ivanišević.

Az Alzheimer-kór elleni küzdelem világnapja alkalmából dr. Vesna Rafailović pszichiáter-szakorvos, a törökkanizsai Sveti Vračevi Pszichiátriai Szakkórház dolgozója, a Gerontológiai Központ konzulense a foglalkoztatottak számára előadást tartott.

Ebből az alkalomból elmondta, hogy Szerbiában jelenleg több mint 200.000 Alzheimer-kóros beteget tartanak nyilván. Ez a kór észrevétlenül kezdődik és folyamatosan halad előre a beteg haláláig, s ez a folyamat átlagosan a betegség kialakulásától 8-10 év alatt zajlik le.

„Az összes demencia-fajta 60 százalékát az Alzheimer-kór okozza, amely az idősebb korosztályt sújtja, de már a 40 éveseknél is diagnosztizálható, amikor a demencia korai kialakulásáról beszélhetünk. A 65 évnél idősebb népességből minden 20. szenved a demencia valamely fajtájától, de ez a szám sokkal nagyobb a 85 év felettieknél, ahol az arány már 40 százalékot tesz ki", hangsúlyozta Vesna Rafailović.