Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

A Városi Képviselő-testület elnöke fogadta a Magyar Nemzeti Tanács elnökét

2020.09.23.

Dr. Pásztor Bálint, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke ma fogadta mgr. Hajnal Jenőt, a Magyar Nemzeti Tanács elnökét és a testület küldöttségét. A megbeszélésen, melyre a tanács elnökének kezdeményezésére került sor, szóba kerültek hivatalos nyelvhasználati, oktatási, művelődési és tájékoztatási kérdések is.

13696_1.jpg

Szabadka hagyományos többnyelvűsége különösen nagy érték, amelynek megőrzése épp olyan fontos, mint az az elvárás is, hogy a magyar nyelv teljes körű és egyenrangú használatban legyen mind a városi szintű közigazgatási eljárásokban – legyen szó építési, adóügyi, anyakönyvi vagy bármely más eljárásról –, mind pedig a város arculatát meghatározó köztéri feliratokon. A megbeszélés résztvevői elégedetten állapították meg, hogy Szabadka város területén a nyelvhasználati jogok jelentős mértékben megvalósulnak, a városvezetés pedig eltökélt az esetleg felmerülő problémák azonnali megoldásában, konstruktív partnert találva a Magyar Nemzeti Tanácsban.

Szóba kerültek még oktatási, kulturális és tájékoztatási kérdések is: egyebek között a közoktatási intézmények városi hálózatának megőrzése, a művelődési intézmények működése és fejlesztése, valamint a városi nagyberuházások: a Szabadkai Városi Könyvtár új olvasótermének kialakítása, amely Magyarország Kormányának támogatásával és a Magyar Nemzeti Tanács közreműködésével valósul meg, a Szabadkai Népszínház épületének befejezése, továbbá a város és a tanács közös alapításában működő Kosztolányi Dezső Színház működési és fejlesztési feltételeinek javítása is.

A Magyar Nemzeti Tanács elnöke örömét fejezte ki, hogy a Szabadkai Zsinagóga Alapítványt dr. Pásztor Bálint személyében továbbra is olyan elnök vezeti, aki a kulturális értékek és örökség megőrzése, felújítása és használatba vétele iránt programjában és tetteiben is elkötelezett, amit eddigi tevékenységével bizonyított.

Az értekezlet végén a résztvevők megegyeztek abban is, hogy a jövőben is rendszeresen találkoznak és egyeztetnek a város magyarságának és minden polgárának érdekeit szem előtt tartva – azok megelégedésére.

                                                                    A Képviselő-testületi Ügyek Szolgálata