Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

A gyermekhét jelmondata: A megosztott boldogság kétszer nagyobb

2020.10.01.

A Megosztott boldogság kétszer nagyobb jelmondat jegyében október 5-e és 11-e között rendezik meg Szabadkán a gyermekhetet, amelynek programját ma sajtótájékoztatón ismertették a Városháza Média Központjában.  Miloš Nikolić, a Városi Tanács oktatásért és kultúráért felelős tagja elmondta, hogy idén a gyermekhetet a koronavírus-járvány miatt kissé megváltozott program szerint tartják meg, hogy elmarad a főtéren a központi rendezvény, de minden oktatási intézmény hozzájárul a rendezvénysorozathoz, így a gyermekhetet saját helyiségeikben rendezik meg.

13710_1.jpg

Szabadka Város, mint mondta, idén is bekapcsolódik a gyermekhéttel kapcsolatos tevékenységekbe, hogy a gyermekek és nevelőik számára számos díjmentes programot és tevékenységet tegyen lehetővé.

„Mindannyiunk és a társadalom közös célja a gyermekek helyzetének a javítása, életminőségük előmozdítása. A gyermekek számára minden nap feltételeket kell teremtenünk, hogy szabadon kifejezésre juttassák alkotói képességeiket és tehetségüket a játék és a barátkozás révén", mondta Miloš Nikolić.

A gyermekhét programjának célja, mint mondotta Miloš Nikolić, hogy felhívja a figyelmet a gyermekek jogaira és szükségleteire, hogy rámutasson a környezetnek, mindenekelőtt a családnak, az iskolának és az államnak a felnőtté válásukkal kapcsolatos felelősségére, s ennek keretében számos aktivitásra kerül sor a gyermekek, szüleik és nevelőik számára.

Jasmina Stevanović, a Társadalmi-tevékenységügyi Titkárság titkára kiemelte, hogy a gyermekhét alatt jelentős helyet kapnak azok a gyermekek, akiknek a leginkább szükségük van a szolidaritásra: a fejlődési rendellenességben szenvedő, valamint a fogyatékkal élő gyermekek, a Koszovó-Metóhia-i gyermekek, a szórványban, a szülők nélkül élő gyermekek, a kisebbségi és a beteg gyermekek. 

„Ezért gondot viseltünk arról, hogy ezeket a gyermekeket bekapcsoljuk a gyermekheti tevékenységekbe, ahol csak lehet”, mondta Jasmina Stevanović.

Megjegyezzük, tette hozzá, hogy a kovid-járvány miatti védőintézkedések tiszteletben tartása miatt a központi rendezvénybe, illetve az önkormányzat által szervezett programba csak néhány iskola kapcsolódik be, hogy elkerüljük a gyermekek tömegesebb gyülekezését, de minden iskola a lehetőségeihez és a védőintézkedésekhez mérten az intézményben megszervezheti a gyermekhetet, természetesen figyelembe véve az illetékesek járvány-megelőzési utasításait és ajánlásait.

„A gyermekhét minden egyes napján különböző területeket ölelnek fel, így az ünnepélyes megnyitó után a következő nap a sporté lesz, majd a környezetvédelemé, a negyedik napon a kultúra kerül a középpontba, az ötödik nap pedig, mivel az idei gyermekhét témái az együttműködés és a szolidaritás, a felzárkóztatásé lesz”, jelentette be Jasmina Stevanović.

A gyermekhét zárásaként a diákok egy csoportja ellátogat a Városházára, ahol a polgármester látja őket vendégül, majd a gyermekek kívánságaikat léggömbökre írva bocsátják fel azokat a város főteréről.