Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

A Szerbia – smiley projekttel a fogyatékkal élők helyzetének a javításáért

2020.10.01.

Ma este a Szabadegyetem Filmklubjában bemutatták azt a rövid dokumentumfilmet, amelyet a Szerbia – smiley projekt keretében készítettek a fogyatékkal élők helyzetének a megváltoztatása, jobb tájékoztatása és a kedvezőtlen helyzetek megelőzése érdekében. A projektet a Szerb Köztársaság Kormánya és a Foglalkoztatási, Harcos-ügyi és Szociálpolitikai Minisztérium finanszírozza.

13712_1.jpg

A nézőket a filmvetítés előtt Szabadka Város, Stevan Bakić polgármester és a saját nevében Jasmina Stevanović, a Társadalmi-tevékenységügyi Titkárság titkára, valamint Ilija Đukanović, a Városi Tanács szociális védelemért és egészségügyért felelős tagja köszöntötte.

Szabadka Város a vetítéssel, mint mondta Jasmina Stevanović, támogatja a Szerbia – smiley projektet, valamint azt az egyesületet, amely a helyi szervezetek és intézmények fogyatékkal élők részéről való megközelítésének a problémáit dolgozza fel a rövid dokumentumfilmben.

„Biztos vagyok benne, hogy városunkban él a jó gyakorlat, de ugyanúgy hiszem, hogy ez a gyakorlat is jobbá tehető, mivel feladatunk és célunk, hogy segítsük a fogyatékkal élőket, hogy megfelelő módon tudjanak funkcionálni a társadalomban. Amire szükségünk van, az mindenképpen a témával kapcsolatos felkészítés, hogy valóban megértsük azokat az embereket, akik mindennapjaik során számos akadályba ütköznek”, emelte ki Jasmina Stevanović.

Együtt kell törekednünk arra, húzta alá, hogy lehetővé tegyük, a fogyatékosság ne akadályozza a kívánságok, ambíciók, álmok, célok megvalósítását, s hogy a fogyatékkal élők megfelelő módon kapcsolódhassanak be minden téren az életbe. Ezért, tette hozzá, biztosítanunk kell számukra az akadálymentes hozzáférést az oktatási és művelődési intézményekhez, a gyógyszertárakhoz és minden, a napi működésükhöz szükséges intézményhez, amelyeknél akadályokba ütköznek.

Ilija Đukanović szavai szerint Szabadka Város az elmúlt négy év alatt felelősségteljes szociális politikát folytatott. Emlékeztetett rá, hogy minden évben a város költségvetéséből forrásokat biztosítottak a szociális védelmi intézmények működéséhez.

„2020-ban a társadalmi humanitárius munka finanszírozására kiírt pályázat keretösszegét 45 százalékkal növeltük meg a 2016-os évhez képest. Ez a pénz nem jutott teljes egészében a fogyatékkal élőket tömörítő egyesületekhez, de mindig magas szintet tartottunk, s az eszközök 40 százalékát nekik hagytuk jóvá. Emellett az egyesületeknek más pályázatok útján is folyósítottunk támogatást”, hangsúlyozta Ilija Đukanović.

Dane Omčikus, a Szerbia – smiley projekt keretében elkészült Futak – smiley című film szerzője köszöntötte a nézőket, s kiemelte, hogy a film célja a fogyatékkal élőkkel kapcsolatos társadalmi tudat emelése, a közösségnek a mindennapi gondjaikról való tájékoztatása.