Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Az e-Turista rendszer bemutatója

2020.09.30.

A vendéglátásról szóló törvénynek megfelelően meghozott szabályzat alkalmazásba vétele kapcsán, amely a központi információs rendszer működését, vezetését, használatát, valamint annak tartalmát és az adatok fajtáját szabályozza, Szabadka város önkormányzata szervezésében 2020. szeptember 30-án az Új városháza amfiteátrumában bemutatták az e-Turista információs rendszert mindazoknak, akik Szabadkán, Palicson vagy az elővárosi településeken szálláshely-szolgáltatási tevékenységet folytatnak.

13713_1.jpg

Az e-Turista applikáció bemutatóján Szabadka város képviseletében Ercsi Hargita, a városi tanács idegenforgalmi ügyekkel, beruházásokkal és nemzetközi kapcsolatokkal megbízott tagja, Kikity Andrea, Szabadka Város Közigazgatási Hivatalának Gazdasági, Gazdaságfejlesztési és Idegenforgalmi Titkárságának titkára, Weigner Kornélia idegenforgalmi ügyintéző, Saša Šokac idegenforgalmi felügyelő és Szabadka Város Idegenforgalmi Szervezetének képviselői: Nebojša Radulović és Dragana Marinović vettek részt.

A vendéglátásról szóló törvény előírja a központi információs rendszer (e-Turista) bevezetését a vendéglátó-ipar és az idegenforgalom terén, egy egységes információs rendszerként, amely  lehetővé teszi a napi betekintést a teljes szerbiai turisztikai forgalomba, illetve naprakész adatokat tud szolgáltatni valamennyi turistáról (akár hazai, akár külföldi látogatókról), rendszeresen frissített adatbázissal rendelkezik a szálláshely-szolgáltatást nyújtó vendéglátó-ipari létesítményekről, azok kapacitásáról és a szolgáltatást nyújtókról, és az üdülőhelyi illetékek behajtásáról stb.

Az eredeti tervek szerint az e-Turista rendszer 2020. április 1-jén lépett volna használatba, de a koronavírus-járvány miatt csak az idei év október 1-jétől indul be, és ettől a naptól valamennyi szálláshely-szolgáltató köteles lesz alkalmazni a rendszert.

Ez az ingyenes üzleti rendszer megkönnyíti majd a vendéglátóknak a hazai és külföldi vendégek be- és kijelentését, a szálláshelyek kategorizálásának kérelmezését és lecsökkenti az adminisztrációs teendőket, az állam pedig valós időben tudja majd követni a turisták számának alakulását.

Az e-Turista applikáció használata kötelező lesz minden szálláshelyre, attól függetlenül, hogy osztályozását a minisztérium vagy az önkormányzat végzi-e, illetve azt használni kell a nem kategorizált vendéglátói szálláshelyek esetében is.

Szabadka város önkormányzata az e-Turista applikációt képzés, illetve prezentáció formájában mutatta be, hogy megkönnyítse a vendéglátóknak az elektronikus rendszerre történő áttérést. A bemutató célja az volt, hogy megismertesse a felhasználókat az e-Turista rendszerrel és megkönnyítse annak bevezetését.

A bemutató végén a résztvevőknek alkalmuk nyílt a rendszert a gyakorlatban is kipróbálni, illetve kérdéseket is feltehettek az esetleges bizonytalanságok kiküszöbölése érdekében.  

A jövőben a szálláshely-szolgáltatási tevékenységet folytatóknak az önkormányzat nevében a Gazdasági, Gazdaságfejlesztési és Idegenforgalmi Titkárság fog háttértámogatást nyújtani, telefonon munkanapokon 9-től 13 óráig a 024 626 770 számon, vagy személyesen a Városháza 224/2 számú irodájában (Szabadka, Szabadság tér 1.) 9-tól 12 óráig, de a kérdések elektronikus úton is feltehetők, a stefan.novakovic@subotica.rs e-mail címen.