Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Elfogadták a költségvetés újraelosztását

2020.10.02.

A Városháza Dísztermében megtartotta 2. ülését Szabadka Város Képviselő-testülete, amelyen záróhatározattal fogadták el a Szabadka Város költségvetésének 2020. január 1-je és június 30-a közötti megvalósításáról szóló beszámolót, majd pedig rendeletet hoztak Szabadka Város 2020. évi költségvetéséről szóló rendelet módosításáról és kiegészítéséről. Az újraelosztással elfogadott költségvetés kerete 864.314.000 dinárral kisebb, mint a rendelettel elfogadott eredeti költségvetés, amely a módosítás után 7.466.585.000 dinárt tesz ki.

13714_1.jpg

A javaslattevő nevében a Szabadka Város költségvetésének a 2020. január 1-je és június 30-a közötti megvalósulásáról szóló jelentés ismertetésekor Dubravka Rodić, a Pénzügyi Titkárság titkára elmondta, hogy az országunkat, a térséget, sőt az egész világot sújtó rendkívüli körülmények, a COVID-19 járvány miatt a költségvetés tervezett megvalósításáról szóló jelentés nem mutathat valós képet arról, mit tettünk a múlt év decemberében elfogadott és tervezett tevékenységek megvalósítása érdekében.  

A járvány felszámolása miatt szükségessé vált nem tervezett tevékenységek szükségessé tették a költségvetési eszközök átcsoportosítását a sürgősség és a szükség miatt, hogy minden költségvetési forrást Szabadka polgárai életének és egészségének a megóvására irányítsanak át, mert az volt az elsődleges feladat a költségvetés megvalósításában a jelentéstételi időszak során, mondta Dubravka Rodić.

Az év első hat hónapjában Szabadka Város költségvetése mintegy 3.227 milliárd dinárral rendelkezett, ami a tervezett éves keret 36,12 százalékát tette ki. Az előző év azonos időszakához képest a költségvetés 10,49 százalékkal több pénzzel rendelkezett.

A rendelkezésre álló városi költségvetési keret 96,40 százalékát, vagyis 3.111 dinárt költöttek el. A tervezett költségek és kiadások 34,82 százalékban valósultak meg. A rendkívüli körülmények között nem volt egyszerű megoldani a költségvetési intézmények kötelezettségeit. Miután a Szerb Köztársaságban bevezették a rendkívüli állapotot, a Városi tanács márciusban olyan döntést hozott, amellyel a költségvetési intézményeknek elrendelték, hogy ideiglenesen ne vállaljanak újabb kötelezettségeket. Ugyancsak elrendelték, hogy csak azokra a termékekre és szolgáltatásokra folytassanak le közbeszerzést, amelyek szükségesek a város optimális működéséhez.

A megvalósított költségvetési bevételek felelős és észszerű felhasználásával a város zavartalanul működött. A kötelezettségek teljesítésében a városi költségvetés nem késlekedett a kötelezettségek teljesítésére előírt határidőkhöz képest.

Az újraelosztással elfogadott költségvetés kerete 864.314.000 dinárral kisebb, mint a rendelettel elfogadott eredeti költségvetés, amely a módosítás után 7.466.585.000 dinárt tesz ki.

Stevan Bakić, Szabadka polgármestere a sajtó képviselőihez szólva emlékeztetett rá, hogy a rendkívüli állapot bevezetését követően a szerb Kormány egész sor intézkedést hozott a Covid-19 járvány terjedésének megakadályozására és leküzdésére, s hogy Szabadka Város jogkörének megfelelően bekapcsolódott az intézkedések megvalósításába.

13714_2.jpg

„Amellett, hogy védőmaszkokat és kesztyűket biztosítottunk a közintézményeknek, általános fertőtlenítésre került sor minden közintézményben, a sétányokon, a parkokban, autóbusz-megállókban, óvodákban... Fertőtlenítőszert osztottunk ki a lakóközösségeknek, a helyi közösségeknek, de sajnos egyes ágazatok számára megtiltottuk a tevékenység végzését, mint például a kávézók, éttermek, szépségszalonok, hogy megtörjük a koronavírus-járvány terjedését. A rendkívüli helyzetek városi törzskara és a Városi Tanács megkísérelte enyhíteni a gazdasági tevékenységek lassulásának a következményeit bizonyos intézkedések meghozatalával, mint amilyen a város tulajdonában levő üzlethelyiségek, illetve a piaci asztalok utáni bérleti díj fizetése alóli mentesség. Mindez hatással volt a 2020. évi költségvetés újraelosztásának az elfogadására, amelyet észszerűen, korlátozásokkal fogadtunk el, figyelembe véve, hogy biztosítsuk az anyagiakat a költségvetési intézmények számára az alaptevékenységükhöz tartozó szolgáltatások színvonalas végzéséhez Szabadka polgárai számára. Az újraelosztással elfogadott költségvetés kerete 7.466.585.000 dinár, ebből 904 millió dinár származik más hatalmi szintektől”, hangsúlyozta Bakić polgármester.

A tanácsnokok rendeletet hoztak Szabadka Város Ifjú Tehetségek Fejlődését Ösztönző Költségvetési Pénzalapjának a létrehozásáról, az asszisztált reprodukciós technikák első és második gyermek esetében történő költségtámogatási jog megvalósításáról, továbbá a telekrendezési díj megszabásáról szóló rendelet módosításáról és kiegészítéséről.

Az ülésen határozatot hoztak 13 közvállalat, kommunális közvállalat, valamint a Palicsi Park Idegenforgalmi Területfejlesztő Kft. 2019. évi működési terve megvalósulási fokáról szóló beszámoló jóváhagyásáról, és ugyancsak határozatokat hoztak a 2019. évi nyereség elosztásáról szóló döntések jóváhagyásáról tíz közvállalat és kommunális közvállalat, a szabadkai Regionális Hulladéktároló Hulladékgazdálkodási Korlátolt Felelősségű Társaság és a Palicsi Park Kft. esetében.

A tanácsnokok határozatot hoztak a Szabadkai Gyógyszertár igazgatóbizottsága elnökének, elnökhelyettesének és tagjainak a felmentéséről és kinevezéséről.

Bakić polgármester ezzel a 46. napirendi ponttal kapcsolatban kiemelte, hogy a Szabadkai Gyógyszertárak veszteséges lett, nem tud eleget tenni a hitelezők iránti kötelezettségeinek, s hogy nem tud eleget tenni folyó kötelezettségeinek sem.

„Egy sürgős megoldásra kényszerültünk, ezért minden részletről idejekorán tájékoztatjuk a szabadkai nyilvánosságot, semmi sem marad rejtve, 79 foglalkoztatottról van szó, akik közül senki sem kerül utcára”, hangsúlyozta Bakić polgármester.

Ez a megoldás azt is jelenti, hogy elállunk a magán- és a közszféra partnerségétől, amelyet februárban indítottunk el, mert úgy ítéltük meg, hogy ez a folyamat túlságosan hosszú, miközben a beszállítók már ennek a partnerségnek a bejelentésére is megszigorították a beszállítási feltételeket a Gyógyszertár számára számára. Emiatt egy központi városi gyógyszertár marad meg, a többit pedig felkínáljuk bérbeadásra.

A Városi Képviselő-testület mai ülése azzal vette kezdetét, hogy megerősítették a Szabadka Polgári Mozgalma tanácsnoki csoportja két tanácsnoka, Maglai Jenő és Huszák-Hoff Ilona mandátumának a megszűnését, és hitelesítették a tanácsnoki csoport két új tagjának, Sövény Ferencnek és Evetović Bobannak a mandátumát.