Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megkezdődött a 7. hagyományőrző napok rendezvénysorozata

2020.10.03.

Violeta Radić fiatal etno-énekesnő előadásában hangzott el a Bože pravde himnusz, majd a szabadkai Gyermekszínházban megrendezett gazdag művelődési műsorral ma este hivatalosan is kezdetét vette a hetedik hagyományőrző napok. Az immár hagyományos rendezvényt, amelyet az Észak-bácskai Körzet Szerb Egyesületeinek Szövetsége szervez, ünnepélyesen Stevan Bakić, Szabadka polgármestere nyitotta meg.

13715_1.jpg

 „Ezt a kulturális-művészeti rendezvényt, amelynek humanitárius és sportjellege is van, mindazon emberek szokásai és hagyományai megőrzésének és ápolásának szenteljük, akik az előző évek, évtizedek viharos történései miatt az egykori állam különböző vidékeiről költöztek Szabadkára. És akik nem feledték – és soha nem is feledik – el évszázados szülőföldjüket, a helyeket, ahol születtek és mindazokat az ősi értékeket, amelyeket, mindenekelőtt önmagukban, ide hoztak”, hangsúlyozta Bakić polgármester.

Mint kiemelte, a hagyományőrző napok programját úgy állították össze, hogy a szabadkai, körzeti és szerbiai hagyományőrző egyesületek, népművészeti és énekegyüttesek, költők, írók és képzőművészek éves találkozójával, amelyen részt vesznek a térség országainak együttesei és egyesületei is, szeretnék felszámolni az előítéleteket, erősíteni a toleranciát és az egymás iránti tiszteletet.

13715_2.jpg

„A szervezők, a résztvevők és a látogatók örömmel érzékelik, hogy a program évről évre tartalmasabb és színvonalasabb. Ezáltal megteremtődött az ilyen találkozók és barátkozások folytonossága, amelyek nagy mértékben népszerűsítik a másság megbecsülését, a közösségi értékeket és a népművészetet. Szabadka Város, bizonyosan, a jövőben is támogatja ezt és a hasonló rendezvényeket, ezért remélem, hogy az elkövetkező években is örülni fogunk az ilyen alkalmi találkozóknak”, üzente Bakić polgármester.

Vajdaság AT menekülteket, elüldözötteket és kitelepítetteket segítő alapjának az igazgatója, Duško Ćutilo többek között elmondta, hogy sajnálja, amiért a koronavírus-járvány okozta körülmények miatt a rendezvényt rövidített programmal tartják meg, de hiszi, hogy az idei hagyományőrző napok rányomja bélyegét Szabadka, és egész biztosan Vajdaság AT kulturális életére is.

13715_3.jpg

„A lényeg az összefogásban és az egyetértésben van, mert együtt sok mindent érhetünk el. A tartományi Alap az elkövetkező időszakban is megbízható és biztos partnerük lesz”, mondta Duško Ćutilo.

Borivoje Vukajlović, az Észak-bácskai Körzet Szerb Egyesületei Szövetségének elnöke elmondta, hogy a koronavírus-járvány miatt a hagyományőrző napokat szerényebb programmal rendezik meg.

„Úgy döntöttünk, hogy a hagyományok ne szakadjanak meg, ezért a rendezvény szerényebb, de szívből jövő. Tavaly a hagyományőrző napok hét fesztiváli napja alatt több mint 50 órás programmal 1.200 résztvevőt gyűjtött egybe. Idén is, mint mondtam, szerényen, de méltóságteljesen kísérelünk meg hozzájárulni a szerb nép gazdag kultúrájának és hagyományainak a megőrzéséhez”, mondta Borivoje Vukajlović, hozzátéve, hogy a hagyományőrző napok rendezvénysorozata október 1-jén kezdődött a szabadkai Jovan Jovanović Zmaj ÁI-ban egy érdekes műsorral, amelyet az ismert gyermekíró, Tode Nikoletić és Branimir Rosić színész-énekes-zeneszerző állított össze.

13715_4.jpg

Beszédét követően Vukajlović Goran Vračarnak, a boszniai Szerb Köztársaság egyik legelismertebb szerb írójának átnyújtotta az Észak-bácskai Körzet Szerb Egyesületei Szövetségének elismerését a szerb kulturális hagyaték fejlesztéséhez és megőrzéséhez való kivételes hozzájárulásáért.  

A művelődési műsor keretében Goran Vračar és Tode Nikoletić költészetéből adtak elő válogatást és néhány művelődési egyesület illetve énekkar is fellépett.