Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Bakić polgármester megnyitotta a gyermekhetet a Sonja Marinković ÁI-ban

2020.10.05.

„A Szerb Köztársaság Kormánya a 2020-as évet a szolidaritás és együttműködés évévé nyilvánította, hangsúlyozván, mennyire fontosak ezek az értékek. Az előttünk álló gyermekhét ennek szellemében zajlik majd, külön figyelemmel azokra a gyermekekre, akiknek a legnagyobb szükségük van a szolidaritásra. Ezért is a gyermekhét jelmondata, A megosztott boldogság kétszer nagyobb, amely nagy költőnk, Jovan Jovanović Zmaj Jóbarát című rövid verséből származik, több, mint üzenet: ez az élet bölcsessége, a jövőnek szóló tanulság”, emelte ki ma Stevan Bakić, Szabadka polgármestere a szabadkai Sonja Marinković Általános Iskolában a hagyományos gyermekhét megnyitásakor, melynek során városunkban is október 11-ig a gyermekek és a gyermeki alkotómunkának és jogoknak a jegyében zajlik az élet.

 13716_1.jpg

Ebben a nehéz évben, amelyre rányomta bélyegét a koronavírus-járvány, nem estünk kétségbe, hanem egymásra támaszkodtunk, mint igazi iskolatársak, mondta Bakić polgármester, majd emlékeztetett rá, hogy a nagy világból segítségünkre siettek a jó emberek is, hogy ellenőrzésünk alá vontuk a járványt s lehetővé tettük a gyermekeknek, hogy iskolába járhassanak, s hogy együtt lehessenek a tantermekben.

„Nagy a tanárok felelőssége, amíg rólatok gondoskodnak az iskolában Segítsetek nekik, hogy megőrizzék egészségeteket, s tartsatok be minden óvintézkedést, amelyeket tőletek megkövetelnek”, emelte ki Bakić polgármester.

Különösen boldog vagyok ma, tette hozzá, amiért a két évvel ezelőtt teljesen felújított Sonja Marinković Általános Iskolában jöttünk össze.

13716_2.jpg

„Szerbia Kormánya csaknem 50 millió dinárt fordított erre a projektre. Ma az iskola 800 tanulója gyermekkorát és az oktatást összehasonlíthatatlanul jobb körülmények között tölti. Szabadka Város az elmúlt négy év alatt többet fektetett be és több pénzt biztosított iskolái számára, mint az előző néhány évtized alatt. Ma elmondhatom, hogy a projekteket és a beruházásokat az elkövetkező időszakban is folytatjuk az egész világban tapasztalható súlyos körülmények ellenére is. Nem fogunk leállni, amíg minden iskola nem fog úgy kinézni, mint a Sonja Marinković”, üzente Stevan Bakić polgármester.

Pajica Bašić, a Sonja Marinković ÁI igazgatója elégedettségének adott hangot, amiért az idei gyermekhetet épp az ő iskolájukban nyitják meg, majd kiemelte, hogy a sajátos körülmények, illetve a járványügyi helyzet miatt tiszteletben fogják tartani az illetékes intézmények összes ajánlását.

„Az előző évekhez hasonlóan különböző tevékenységekkel hívjuk fel a figyelmet a gyermekekre, jogaikra és szükségleteikre.  Iskolánkban sportnapot szervezünk, a tanulók kisebb csoportja a Žarko Zrenjanin ÁéKI tanulóival közösen képzőművészeti műhelymunkában vesz részt, felhívjuk a figyelmet a környezetvédelem fontosságára, s ebből az alkalomból iskolánk udvarában egy fát ültetünk és előadást tartunk“, mondta Pajica Bašić.

Mint aláhúzta, minden tervezett tevékenységnek az a célja, hogy emlékeztessenek: az állam, a város, az iskola és a család együttesen kell hogy munkálkodjon minden gyermek boldog és gondtalan gyermekkoráért.

13716_3.jpg

A gyermekhét alatt jelentős helyet kapnak azok a gyermekek, akiknek a leginkább szükségük van a szolidaritásra: a fejlődési rendellenességben szenvedő, valamint a fogyatékkal élő gyermekek, a Koszovó és Metóhia-i gyermekek, a szórványban, a szülők nélkül élő gyermekek, a kisebbségi és a beteg gyermekek.

A gyermekhét második napján, kedden, október 6-án a sport áll a középpontban. Az iskolákkal együttműködve sportnapot szerveznek, amelynek során a gyermekek találkozhatnak a neves helyi sportolókkal. A tevékenységek a következő iskolákban zajlanak: Kizúr István ÁI (kézilabda, 11.00-től 12.00 óráig), Szent Száva ÁI (labdarúgás, 11.00-től 12.00 óráig) és a Žarko Zrenjanin ÁéKI (asztalitenisz 12.00-től 13.00 óráig).