Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Tankönyveket adtak át a roma gyermekeknek

2020.10.05.

Ilija Đukanović, a Városi Tanács szociális védelemért és egészségügyért felelős tagja, Jasmina Stevanović, a Társadalmi-tevékenységügyi Titkárság titkára, valamint Kurina Klaudia és Stevan Nikolić, Szabadka Város romaügyi koordinátorai ma a Matko Vuković Általános Iskolában tankönyveket adtak át azoknak a roma gyermekeknek, akik öt általános iskolában tanulnak. Ezek az iskolák a szabadkai Széchenyi István, a Matko Vuković és a Đuro Salaj, valamint a csantavéri Hunyadi János és a bajmoki Vuk Karadžić. Városunk általános iskolás roma gyermekei számára a tankönyvek beszerzését Szabadka Város költségvetéséből pénzelték.

  13717_1.jpg

Ilija Đukanović emlékeztetett rá, hogy a városi költségvetésből minden évben biztosítanak anyagiakat a roma gyermekek, valamint a szegénysorú családok gyermekei tankönyveinek a megvásárlására.

2017-ben és 2018-ban a tankönyveket három általános iskolában tanuló roma gyermekeknek juttattak tankönyveket, 2019-ben négy, az idei évtől pedig öt általános iskolában, három városiban, ezek a Matko Vuković, a Széchenyi István és a Đuro Salaj, valamint két települési általános iskolában, Bajmokon a Vuk Karadžić, valamint Csantavéren a Hunyadi János iskolában. Az előző években erre a tevékenységre 300.000 dinárt fordítottunk, idén pedig a költségvetésből 500.000 dinárt különítettünk el. Köszönet a Roma Edukációs Központnak, amely minden évben részt vesz a tankönyvek beszerzésében. Idén ők 108.000 dinárt biztosítottak, vagyis ennek az adománynak a teljes értéke 608.000 dinár”, emelte ki Đukanović.

Köszönet a pedagógiai asszisztenseknek és a romaügyi koordinátoroknak, akik naponta tevékenykednek a terepen és az iskolákban, mondta Đukanović, hozzátéve, hogy Szabadka Város továbbra is támogatást nyújt a roma közösségnek életkörülményeik és az oktatás javításához, ami szerepel a 2017-2021-es Helyi tevékenységi tervben.

Jasmina Stevanović emlékeztetett rá, hogy a szerb Kormány a 2020-as évet a szolidaritás és az együttműködés évévé nyilvánította, s épp ezzel hangsúlyozta ezeknek az értékeknek a fontosságát, s hogy mennyire egymásra vagyunk utalva, mert együttesen leküzdjük a legnagyobb kihívásokat is.

„A gyermekhét idején jelentős helyet kapnak azok a gyermekek, akiknek a legnagyobb szükségük van a szolidaritásra, többek között a roma gyermekek is. Ezért gondot viseltünk arról, hogy ezeket a gyermekeket bekapcsoljuk a gyermekheti tevékenységekbe, ahol csak lehet”, mondta Jasmina Stevanović.

A város, tette hozzá, az előző időszakban valóban sokat tett minden tanuló körülményeinek a javítása érdekében, beleértve a roma nemzetiségűeket is.

„Emlékeztetnék rá, hogy az Interkulturalizmus és antidiszkrimináció Szabadkán elnevezésű projekt keretében alig néhány nappal ezelőtt kivetítőket és okos táblákat adtunk át öt általános iskolában és a Roma Edukációs Központban. Ezzel folytatjuk az önkormányzatnak a roma közösség iránti felelős viszonyulását a romák gondjainak a megoldása iránt”, hangsúlyozta Jasmina Stevanović.

Mirjana Stevanović, a Matko Vuković ÁI igazgatónője elmondta, hogy 2014 óta – amióta iskolájukat bekapcsolták a roma gyermekek ingyenes tankönyvprogramjába, hogy ezek a gyerekek ne kerüljenek ki idő előtt az oktatási rendszerből – jelentősen megnőtt azoknak a tanulóknak a száma, akik befejezik a nyolcosztályos iskolát.

„Ha a gyermekeknek van könyvük, javulnak a munka- és tanulási feltételeik, ami eredménnyel jár, s ezeket az eredményeket a mi iskolánkban is látjuk. A kezdetek óta bekapcsolódtunk ebbe a tevékenységbe, s tavaly nem volt iskolaelhagyás, vagyis a tanulók 100 százaléka befejezte az iskolát. Úgyszintén minden gyermekünk többnyire beiratkozik a középiskolába is. Megtörténik, hogy hárman-négyen nem folytatják a tanulást, de az általános iskolát befejezők többsége tovább tanul”, hangsúlyozta Mirjana Stevanović.

Kurina Klaudia, Szabadka Városnak a romák felzárkóztatásával foglalkozó koordinátora elmondta, hogy a roma nemzetiségű gyermekek oktatásának a javítása szempontjából sokat jelentenek az önkormányzat által biztosított ingyenes tankönyvek, nem csak a gyermekek, hanem családjaik számára is. Elmondta még, hogy a gyermekektől azt várják el, hogy rendszeresen járjanak iskolába és jól tanuljanak.

13717_2.jpg