Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

2021 decemberének végéig felújítják a Kolevka Gyermekotthont

2020.10.09.

„Az épület funkcionalitásának, a felhasználók életkörülményei és a dolgozók munkafeltételeinek a javítása érdekében tervezzük a Kolevka Gyermekotthon teljes felújítását, ami felöleli a meglevő épület korszerűsítését és új létesítmények építését. A Kolevka a projekt befejezését követően országunk egyik legreprezentatívabb intézménye lesz a szociális- és az egészségvédelem terén nyújtott feltételek tekintetében”, jelentette ki ma Stevan Bakić, Szabadka polgármestere, miután megtekintette a Kolevka Gyermekotthon felújításán folyó munkálatokat, majd hozzátette, hogy az áfával együtt mintegy 800 millió dinárba kerülő beruházáshoz, amelyet 2021 decemberének a végéig kellene befejezni, az anyagiakat a Szerb Köztársaság Kormányának Közbefektetési Irodája biztosította.

13730_1.jpg

Bakić polgármester elmondta, hogy jelenleg az új, mintegy 800 négyzetméteres épületen folynak a munkálatok, amelyben 10 szoba lesz és a 40 lakó elhelyezésére szolgáló mellékhelyiségek kapnak helyet. Ezt az épületet 2020. december 15-ig kellene befejezni.

„Folynak a munkálatok a tornaterem és az úszómedence építésén – amelyeket teljes egészében a fejlődési rendellenességgel küszködő gyermekek igényeinek megfelelően alakítanak ki – s az összesen 700 négyzetméteres terület alkalmas lesz egészségügyi és terápiás, illetve sport- és felüdülési célokra is.  Ezen a két épületen a munkálatokat 2021 februárjáig kellene befejezni. A Kolevka régi épületének a szanálása – hogy megfeleljen a benne elhelyezett felhasználók összetételének – a mintegy 2.700 négyzetméteren a tervek szerint a jövő év februárjának elején kezdődik és 2021 decemberének a végéig kellene elkészülnie”, hangsúlyozta Bakić.

13730_2.jpg

Kiemelte, hogy Szabadka Város 15 millió dinárt különített el a munkálatok szakmai felügyeletére, majd Bakić polgármester köszönetet mondott a szerb Kormány Közbefektetési Irodájának a beruházásra folyósított eszközökért, valamint a kivitelezőknek a határidők tiszteletben tartásáért és az elvégzett munka minőségéért.

Nenad Kozomora, a Kolevka igazgatója emlékeztetett rá, hogy a 2011-ben elfogadott szociális védelemről szóló törvény és néhány kísérő rendelkezés alapján a Kolevkában el kell kezdeni a gyermekek mellett a fiatalok elhelyezését is 26 éves korig.

„Az alapvető szükségletek miatt gondoltuk úgy, hogy el kell végezni egy ilyen felújítást, hogy a létesítmény megfeleljen a bennlakók igényeinek, korának és egészségi állapotának.  Gyermekeink színvonalasabb szolgáltatásban részesülnek”, mondta Kozomora, hozzátéve, hogy nem fognak a bennlakók számának a növelésén munkálkodni.

13730_3.jpg

A Kolevka, hangsúlyozta, természetesen a Munkaügyi, Foglalkoztatási, Harcos- és Szociális-ügyi Minisztérium jóváhagyásával, a hatályos előírásokkal összhangban a jövőben a gyermekek palliatív gondozásával foglalkozik majd.

„A többszörösen hátrányos fejlődésű gyermekek számára, akiket jelenleg a Szerb Köztársaság kórházainak gyermekosztályain hosszabb ideje ápolnak, idővel itt is biztosítani tudjuk a gondozást.  Ennek megfelelően bővíteni fogjuk a kapacitásokat”, emelte ki Kozomora.  

A munkálatok bejárásánál jelen volt Ilija Đukanović, a Városi Tanács egészségügyért és szociális védelemért felelős tagja is.

A Kolevka Gyermekotthon felújítása és szanálása, amelyben az elfekvő részlegben 162 felhasználó tartózkodik, a napközis ellátásban pedig 65-en részesülnek, júniusban kezdődött.

Az otthon 1903-ban a szülői gondoskodás nélkül maradt gyermekek árvaházaként jött létre, jelenlegi nevét pedig 1920-ban vette fel.

13730_4.jpg