Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megemlékeztek Szabadka felszabadulásának napjáról a II. világháborúban

2020.10.10.

A fasizmus áldozatai emlékműveinek a megkoszorúzásával emlékeztek meg október 10-ről, arról a napról, amelyen Szabadka felszabadult a II. világháborúban. A fasizmus áldozatainak emlékművén, a Fasizmus áldozatainak terén számos delegáció koszorúzott. Szabadka polgárai, a helyi önkormányzat és a Harcos Szövetség szabadkai Városi Bizottsága nevében a Stevan Bakić polgármester vezette küldöttség helyezte el a kegyelet virágait, az Észak-bácskai Közigazgatási Körzet nevében pedig a Dragi Vučković körzetvezető által vezetett küldöttség koszorúzott.  Az Orosz Föderáció belgrádi nagykövetsége nevében Vladimir Bikov ezredes, katonai segédattasé és Denisz Kruglov kulturális attasé, a belarusz nagykövetség nevében pedig a Valerij Brilyov vezette küldöttség helyezett el koszorút. A sétaerdei pravoszláv temetőben is megkoszorúzták az elesett vöröskatonáknak – a III. Ukrán Front katonáinak – az emlékegyüttesét is.

13732_1.jpg

A fasizmus áldozatainak emlékművénél tartott megemlékezésen Bakić polgármester elmondta, hogy ma ünnepeljük városunk felszabadulásának 76. évfordulóját a gyűlöletre és gonosztettekre épülő ideológia alól.

„A megszállástól, amely alatt a haláltáborokba hurcoltak négyezer szabadkai zsidót, míg a hőstettekkel kiérdemelt földjükről elüldöztek sok szabadkai szerbet, a szaloniki front hőseit. A megszálló gyűlöletének áldozatául estek a helyi hazaszerető bunyevácok és horvátok, valamint az országuk és szabadságot jelentő értékek iránt hűséges magyarok is”, mondta Bakić polgármester.

Kiemelte: október 10-e Szabadka számára örökké jelentős dátum lesz.

„Azon a napon a hazaszeretet, a bátorság és a méltóság nagy tetteit hajtották végre. Harc volt az az általános emberi értékekért, s ez a büszkeség napja minden szabadkai és az örökkévalóság számára”, emelte ki Bakić polgármester.

Idén Szabadka felszabadulásának a napját a II. világháborúban a képviselő-testület ülése nélkül ünnepeljük, mivel egészségügyi kockázatot jelentene nagy számú idős polgártársunk zárt térben történő gyülekezése, mondta Bakić, majd hozzátette, hogy a koronavírus-járvány még egy olyan harc, amelyben győznünk kell, s hogy ezt együtt meg is fogjuk tenni.

13732_2.jpg

„Szerbia, a fasizmus elleni küzdelem győzteseként áll a történelmi igazság védőbástyáján, s erőteljesen ellenáll minden revizionizmusnak. Sokat teszünk az utóbbi években, hogy megmentsük a feledéstől népünk hőstettét az I. és a II. világháborúban. Szabadka város is követi ezt a hozzáállást, s a jövőben is október 10-e a legnagyobb jelentőségű ünnep marad. Az elődök, és még inkább az utódok miatt, üzente Bakić polgármester, és gratulált Szabadka minden polgárának a II. világháborús felszabadulásának a napjához.

A jelenlevőkhöz szólt Maksim Bakrač, a Harcosszövetség szabadkai városi bizottságának az elnöke, valamint Jovo Barošević, Vajdaság AT Harcos Szövetségének az elnöke is. Bakrač hangsúlyozta, hogy kötelességünk emlékezni minden hazaszeretőre, akik az életüket áldozták a szabadságért, s nem engedhetjük meg, hogy relativizálják szenvedésüket a neofasiszta eszmék terjesztésének kísérletével. Barošević a többi között kiemelte, hogy kötelességünk a fiatal generációnak átadni az emlékeket, hogy soha ne feledjék azokat a hősöket, akik életükkel fizettek a fasizmus és a nácizmus feletti győzelemért.

A megemlékezésen felolvasták Alekszandar Alekszandrovics, belgrádi ukrán nagykövet táviratát is, amelyet Srevan Bakić szabadkai polgármesterhez intézett, s amelyben köszönetet mondott a meghívásért Szabadka fasizmus felett aratott győzelmének az ünnepségére, ugyanakkor sajnálatát fejezte ki, amiért korábban vállalt kötelezettségei miatt nem lehet jelen ezen az eseményen.

„Őszinte hálám amiért Szabadka lakosai emlékeznek közös harcunkra és a nácizmus felett a II. világháborúban aratott közös győzelmünkre. Önnek és a szerb népnek kívánom, hogy a háború soha többé ne törjön be otthonaikba”, áll Alekszandrovics nagykövet táviratában.

13732_3.jpg

Az elesett vöröskatonák – a III. Ukrán Front katonáinak – a sétaerdei pravoszláv temetőben levő emlékegyüttesén Szabadka Város nevében a Stevan Bakić polgármester vezette küldöttség helyezett el koszorút.

Mindkét megemlékezés alkalmi művelődéssel zárult.

13732_4.jpg