Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Bemutatták a Sólyomszem parkolás-ellenőrző rendszert

2020.10.13.

Szabadka korszerű és innovatív városként nagy figyelmet fordít a polgároknak nyújtott szolgáltatások minőségére és fejlesztésére, törekszik az új technikák és technológiák bevezetésére, igyekszik tökéletesíteni a Smart City /okos város/ koncepciót, hangzott el a mai munka jellegű megbeszélésen, amelyen a brlgrádi Parking servis KKV, a szabadkai Parking KKV, a Városi Közigazgatás és a szabadkai Rendőri Igazgatóság képviselői vettek részt a Városháza Kék termében, amelyen bemutatták Sólyomszemet, a szabálytalanul veszteglő járművek videofelügyeletére és fényképezésére szolgáló rendszert. A prezentáció résztvevőit Szabadka Város nevében Zagorka Panić városi menedzser köszöntötte. Köszönetet mondott Belgrád Városának, amiért Szabadka is bekerült azok közé a városok közé, amelyeknek felkínálták az általa kifejlesztett rendszert, valamint az ingyenes szoftver és káderképzés formájában nyújtott segítséget, majd Zagorka Panić hangsúlyozta, hogy Szabadka Város áttekinti a Sólyomszem projekt eredményeit és a rendszerhez való csatlakozását.

13735_1.jpg

A munka jellegű megbeszélésen elhangzott, hogy a Sólyomszem Belgrád Város Közigazgatása, a Kommunális Rendőrség Titkársága és a Parking servis Kommunális Közvállalat közötti együttműködés eredménye, előrelépést és korszerű alapot jelent amelyre a jövőben kivételes lehetőségként épülhet a kommunális rend tiszteletben tartását szolgáló platform.

Ez az okos platform, mint elhangzott, első lépésként arra szolgál, hogy észleljék és szankcionálják a szabálytalanul veszteglő járműveket, s hogy fejlesszék a parkolóövezetek megfizettetési rendszerét. A szoftver egy speciális, multifunkcionális járműre telepítik, felvételezik és fényképezik a szabálytalanul veszteglő járműveket a tömegközlekedési eszközök megállóiban, a gyalogátkelő-helyeken, az úttesten, a járdán, a nyilvános zöld területeken. A szabálytalanul veszteglő járművek digitális felvételét eljuttatják a Kommunális Rendőrségnek, amely az alapján szabálysértési meghagyást küld a lakcímre.

A bemutató során elmondták, hogy a rendszer előnyei a következők: javul a kommunális rend (csökken a tumultus, javul a biztonság, javul a forgalom áteresztő-képessége), nő a bevétel (megfizettetés, hatékony és gazdaságos ügyvitel), megakadályozza a korrupciót, javul az önkormányzat hatékonysága, a Sólyomszem rendszer megelőző hatással bír és nincs lehetőség a szelektív büntetésre.

A Sólyomszem a világban egyedülálló platform, a jelenlegi lehetőségek mellett a jövőben továbbfejleszthető, így egy lépésben kiegészítő terepellenőrzést végeznének, mint amilyen a közlekedési jelzések kihelyezése, a reklámok elhelyezése, a vendéglők előtti kerthelyiségek telepítése, az útburkolati kátyúk, a balesetek szakértése.