Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Leleplezték Antunovich János püspök emlékművét

2020.10.15.

Szabadkán, az Ávilai Szent Teréz Székesegyház melletti parkban leleplezték Antunovich János püspök (1815-1888) emlékművét, amelyet a püspök születésének 200. évfordulója alkalmából emeltek, azon a napon, amelyen a Katolikus Egyház Ávilai Szent Teréz napját, Szabadka Város védőszentjét ünnepeli. Antunovich püspök emlékművének leleplezésénél jelen volt Gordan Grlić Radman, Horvátország külügyi- és Európa-ügyi minisztere, Aleksandar Vučić köztársasági elnök kiküldötteként Igor Mirović, a tartományi Kormány elnöke, Zvonko Milas, a Horvátországon kívül élő horvátok Központi Állami Irodájának államtitkára, Hidajet Biščević, Horvátország belgrádi nagykövete, Velimir Pleša, horvát főkonzul, Stevan Bakić, Szabadka polgármestere és dr. Pásztor Bálint, a Városi Képviselő-testület elnöke.

13741_1.jpg

Igor Mirović, az emlékmű leleplezése alkalmából az Ávilai Szent Teréz Székesegyházban megtartott ünnepi beszédében kiemelte, hogy korának mély nyomot hagyó, fontos személyiségéről van szó, akinek emlékműve mától Szabadka Város tartós emlékeinek egyike lesz.

„Antunovich János a térség azon kimagasló egyéniségei közé tartozik, akik a 19. század közepén és második felében fáradhatatlan népművelők és nemzetük felemelkedésének zászlóvivői voltak. Annak az újjászületésnek, amely Európának ezen részén a csúcspontján volt", hangsúlyozta Mirović.  

Megítélése szerint Antunovich János püspök ideje a nemzeti egyenlőtlenség, az Osztrák-Magyar Monarchiában a kis népeknek a jogaikért folytatott harcuk kora volt, majd Mirović megállapította, hogy ma Szerbiában tisztelik és folyamatosan fejlesztik minden nemzeti kisebbség jogait.

„A Szerb Köztársaság minden polgára és minden itt élő nemzeti kisebbsége számára a lehető legjobb feltételeket biztosítja hagyományaik ápolásához és előmozdításához, csakúgy, mint az anyanyelvi oktatáshoz és tájékoztatáshoz, s ez így lesz a jövőben is”, mondta Igor Mirović.

13741_2.jpg

Szavai szerint a 21. század kihívásai olyanok, amelyek a szerbek és a horvátok közös tevékenységére és egymás jobb megértésére késztetnek bennünket.

„A jövőben azok útját kell követnünk, akik sokat tettek a két nép közös értékeiért, mint Stratimirović tábornok, Antunovich János, Rajačić pátriárka, Jelačić bán, azokért az értékekért, amelyek bizonyosan az előttünk álló időben is vezető értékeknek kell tekintenünk”, emelte ki Mirović.

Gordan Grlić Radman, Horvátország külügyminisztere kijelentette, hogy az emlékmű ajándék Szabadka Városnak, de egyben üzenet is a szerbiai horvát közösségnek, hogy ápolhatja szokásait és identitását.

13741_5.jpg

„Antunovich püspök neve összeköti a multikulturalizmust, a toleranciát, az együttélést, s megtiszteltetés számomra, hogy jelen lehettem az emlékmű leleplezésénél”, mondta a többi között Gordan Grlić Radman.

Jasna Vojnić, a Horvát Nemzeti Tanács elnöke elmondta, hogy örül amiért az örömben osztozik Horvátország és Szerbia is, s hogy az emlékmű-állítással osztozni kívánnak azokban az értékekben, amelyeket Antunovich János püspök is fontosnak tartott, hogy őrizzék hagyományaikat, nyelvüket, hitüket, és ugyanúgy ápolják a közösségi értékeket is.

13741_4.jpg

A bronzba öntött, életnagyságú, ülő alakos emlékmű, mint az az ünnepségen elhangzott, Antunovich központi küldetését, lelkipásztorságát emeli ki. Az emlékmű Bernard Pešorda zágrábi akadémiai szobrász alkotása.

Az emlékmű leleplezését a szerbiai Horvát Nemzeti Tanács, az Antunovich János Katolikus Társaság, valamint a Vajdasági Horvátok Kulturális Intézete szervezte.

13741_3.jpg