Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Hírek

Bemutatták a Cselekvő emberek (Aktion Mensch) projektet

2020.10.22.

A Kolevka Gyermekotthon és a San Egyesület képviselői ma a Városháza Kék termében bemutatták a Cselekvő emberek elnevezésű projektet, amelynek célja a testi, szellemi, vagy halmozottan fogyatékos egyének foglalkoztatását lehetővé tevő, műhelyekkel ellátott Napközi Központ felépítése. A projektet a német Internationaler Bund (IB) német szervezettel parnerségben valósítják még, a célcsoport pedig a Kolevka Gyermekotthon fenőttek számára működtetett napközijének igénybe vevői.

13753_1.jpg

Danijela Andrašić, a Kolevka Gyermekotthon koordinátora ebből az alkalomból kijelentette, hogy a Kolevkában megvalósuló egész sor projekt egyikéről van szó, s hogy a térségből a Kolevka az elsők között pályázott sikerrel a projekt eszközeire. 

„31.900 eurós költséggel a Banija utcában melegházat építettünk és beszereztünk egy gépet a papír- és kartongöngyöleg készítésére, amely Szabadka Városnak köszönhetően az Üzleti Inkubátorházban van. Mindent, amit a Banija utcai melegházban előállítunk, az Otthonban elhelyezett 162 gyermek étkeztetésére fordítunk, ami közvetlenül kihat étkeztetésük minőségére és jobb egészségügyi állapotukra. Emellett a Napköziben tartózkodó 40 felnőttet is munkába állítjuk, mindenkit a képességeinek megfelelően”, emelte ki Danijela Andrašić.

Az organikus élelmiszerek termelésében szerzett tapasztalataikat a Napközi felhasználóival a San Egyesület tagjai osztották meg, akik a mérgesi farmjukon organikus tojótyúkokat tartanak.

„Azt, amivel foglalkozunk, az organikus termelést, valamint a fogyatékkal élők foglalkoztatását egybe fontuk a projekt keretében. Feladatunk, hogy az fenntartható legyen a projekt befejezése után is, a melegházi termékeket a gyermekek étkeztetésére fordítják, mi pedig virágot és dísznövényeket kezdünk termeszteni. Alkalom ez arra, hogy a szociális vállalkozások létesítésének szerbiai úttörői legyünk, az erre vonatkozó törvényt még nem hozták meg, de mi nem fogunk ölbe tett kézzel várni, hanem cselekedni fogunk. Remélem, hogy a törvény elfogadását követően saját lábunkra tudunk állni, s hogy mindez fenntartható marad”, mondta a San Egyesület képviselője, Stevan Čović.

13753_2.jpg