Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Bakić polgármester fogadta a marokkói nagykövetet

2020.10.23.

„Ma abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy udvariassági látogatáson fogadhattam Őexcellenciáját, Mohammed Amine Belhaj-ot, Marokkó belgrádi nagykövetét. A találkozó szívélyes légkörben zajlott, a megbeszélés során többek között hangsúlyoztuk a hagyományos barátságot és megértést, amely a Szerb Köztársaságot és a Marokkói Királyságot köti össze, ami jó alapot szolgáltat a helyi szintű együttműködéshez is”, jelentette ki Stevan Bakić, Szabadka polgármestere, miután a Városháza Zöld termében fogadta Mohammed Amine Belhaj marokkói nagykövetet.

13754_1.jpg

A polgármester elmondta, hogy szó volt Szerbia és Marokkó kapcsolatairól is.  

„Ez egyúttal alkalom volt arra is. hogy kifejezzem köszönetünket a Marokkói Királyságnak a nemzetközi jog tiszteletben tartásáért, szilárd és következetes állásfoglalásáért, hogy nem ismeri el Koszovó egyoldalúan kikiáltott függetlenségét, s azért a támogatásért, amelyet országunknak nyújt területi integritásának és szuverenitásának, a békemegőrzés folyamatának, a stabilitásnak a megőrzéséhez és az európai integrációhoz”, hangsúlyozta Bakić polgármester.

Elmondta, hogy a nagykövetet tájékoztatta Szabadka és Palics gazdasági, beruházási, kultúrtörténeti és turisztikai potenciáljáról, valamint a jelenleg megvalósuló projektekről, s hogy egyetértettek abban: szinte minden gazdasági ágazatban adottak a lehetőségek az együttműködés kialakítására és erősítésére, különösen a mezőgazdaságban és a turizmusban, valamint az oktatásban, a művelődésben és az IT szektorban.

13754_2.jpg

„Megállapítottuk, hogy az elkövetkező időszakban fokozni kellene az Észak-bácskai Közigazgatási Körzet területén működő vállalatok és Marokkó együttműködését, annál is inkább, mivel a szabadkai Körzeti Gazdasági Kamarának, illetve az Észak-bácskai Közigazgatási Körzet Gazdasági Kamarájának és a Marokkói Királyságnak az áruforgalma 2020 januárja és augusztusa között valamivel több mint 82.000 dollárt tett ki”, hangsúlyozta Stevan Bakić.  

Hozzátette, hogy Mohammed Amine Belhaj nagykövet javasolta, hogy Szabadka Város létesítsen együttműködést a marokkói Fez városával.

„Megbeszéltük, hogy az elkövetkező időszakban minden lépést megteszünk, hogy mielőbb létrejöjjön az együttműködés Szabadka Város és a marokkói Fez között. Azzal a meggyőződéssel, hogy két országunk jó politikai kapcsolatait rövidesen a megfelelő szintű gazdasági együttműködés is követi, még egyszer szeretnék köszönetet mondani a Marokkói Királyság nagykövetének a mai látogatásért, és kellemes itt-tartózkodást kívánok neki”, mondta Bakić polgármester.

A marokkói nagykövet köszönetet mondott a vendégszeretetért, majd kiemelte, hogy nagy öröm volt számára találkozni Stevan Bakićtyal, Szabadka polgármesterével.

13754_3.jpg

„Megbeszélést folytattunk arról, hogy hogyan javíthatjuk az együttműködést Szabadka Város és a Marokkói Királyság között, mert erre számos területen nagyok a lehetőségek, főleg gazdasági, kulturális és egyházi téren. Hiszem, hogy közös erőfeszítésekkel sokat tehetünk az együttműködés és a partnerség előmozdítása, népeink és országaink jóléte érdekében”, hangsúlyozta Mohammed Amine Belhaj nagykövet, kiemelve, hogy „még bizonyára sokszor fog visszatérni Szabadkára”.

A fogadáson jelen volt Dragi Vučković, az Észak-bácskai Közigazgatási Körzet vezetője, valamint Srđan Samardžić, a Városi Tanács gazdaságért felelős tagja is.

13754_4.jpg

A Városházán tartott találkozót követően a Marokkói Királyság nagykövete néhány szabadkai vallási létesítményt is megtekintett.