Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megemlékezés az 1944-es és 1945-ös áldozatokról

2020.11.02.

A Zentai úti temetőben a Vergődő Madár emlékműnél ma ökumenikus istentisztelettel és ünnepélyes gyászszertartással emlékeztek meg az 1944-es és1945-ös áldozatokról. Bajmokon az Akácfánál levő Emléktemetőben megemlékeztek az 1944. november 2-án ártatlanul kivégzett áldozatokról, és megemlékezéseket tartottak a csantavéri Nagytemetőben, valamint Kelebián is.

13762_1.jpg 

A Vergődő Madár emlékművön a szabadkai önkormányzat nevében a Városi Képviselő-testület elnöke, dr. Pásztor Bálint, az Észak-bácskai Közigazgatási Körzet nevében Dragi Vučković, a körzet vezetője, Vajdaság AT Képviselőháza nevében pedig a Képviselőház elnöke, Pásztor István koszorúzott. Magyarország belgrádi Nagykövetsége, valamint szabadkai Főkonzulátusa nevében koszorút helyezett el Pintér Attila nagykövet és Csallóközi Eszter főkonzul, Horvátország szabadkai Főkonzulátusa nevében pedig Hrvoje Vuković konzul helyezte el a kegyelet virágait.  Az emlékművet megkoszorúzták a magyar, a horvát és a bunyevác nemzeti tanácsok küldöttségei, a VMSZ és a VMSZ szabadkai városi bizottságának a küldöttségei, valamint számos egyesület és szervezet képviselője is.

A katolikus, az evangélikus és a református egyházak ökumenikus istentiszteletét követően a megemlékezésen beszédet mondott dr. Pásztor Bálint.

A megemlékezést követően a sajtó képviselőihez szólva Pásztor kijelentette, hogy „30 éve gyülekezünk Szabadkán a Zentai úti temető 44-es parcelláján, hogy megemlékezzünk az 1944-es és 1945-ös ártatlan áldozatokról, akik az ideológiai üldöztetés és nemzeti hovatartozásuk miatt lettek áldozattá”.

„Feladatunk, hogy ne felejtsük el őket, hiszen nincs sírjuk, s a halottak napján ezért emlékezünk rájuk ezen a helyen.  A politikusok feladata pedig az, hogy mindent megtegyenek a történelmi megbékélés érdekében, s hiszem,. hogy rendkívül jelentős lépések történtek az utóbbi tízegynéhány évben. Megalakult Szerbia és Magyarország akadémia-közi bizottsága, amely az ártatlan áldozatok nagy számát erősítette meg, ezt követően pedig Szerbia és Magyarország államfői Csúrogon megkoszorúzták az ártatlan szerb és magyar áldozatok emlékműveit. A szerb Kormány 2014-ben, 70 év után, joghatályon kívül helyezte azokat a rendeleteket, amelyek kimondták a magyar közösség kollektív bűnösségét, s még abban az évben Aleksandar Vučić, akkoriban a szerb Kormány elnöke a Zentai úti temetőben megkoszorúzta a Vergődő Madár emlékművet és fejet hajtott az ártatlan áldozatok előtt. Feladatunk, hogy feltárjuk, mi is történt, hogy ne felejtsük el azokat az embereket, s hogy soha többé ne történhessen meg, hogy bárki is olyan politikát folytasson, amely tömegsírokat eredményez.

Az Emlékbizottság adatai szerint 76 évvel ezelőtt Szabadkán és 19 környező településen 1067 ártatlan embert végeztek ki. Testüket a Zentai úti temető melletti Mačković-féle téglagyár árkaiban és gödreiben temették el. Csontjaik továbbra is a 44-es parcellának nevezett tömegsírban nyugszanak”.

Az 1944-es és 1945-ös ártatlan áldozatok kivégzésének 76. évfordulója alkalmából szombaton, 2020. október 31-én 18.00 órakor gyászmisét szolgáltattak a Zentai úti Szent György templomban.

13762_2.jpg

A képviselő-testület elnökének beszéde