Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megtartották a szabadkai Városi Képviselő-testület 3. ülését

2020.11.05.

A szabadkai Városi Képviselő-testület harmadik ülésén, amelyet ma tartottak meg a Városháza Dísztermében, záróhatározatot hoztak Szabadka város költségvetésének a 2020. 01. 01-től 2020. 09. 30-áig terjedő időszakban történt megvalósításáról szóló beszámoló elfogadásáról, és rendeletet hoztak részletes szabályozási terv meghozataláról a MAESTRALE RING Szélerőmű kiépítéséhez Szabadka város területén, valamint a Szabadka város területén működő óvodák hálózatáról. A többi között rendeletet hoztak az állathigiéniai kommunális tevékenység ellátásáról, a köz- és magán-együttműködés projekt megvalósítási eljárásának megindításáról állathigiéniai kommunális tevékenység – fertőtlenítés, rovarirtás és rágcsálóirtás intézkedéseinek végrehajtására Szabadka város közterületein, valamint a környezeti zajvédelmi intézkedésekről is.

13766_1.jpg

Szabadka Város költségvetése a 2020. év január - szeptemberi időszakában 4.723.845.421,54 dinárral rendelkezett, ami az éves előirányzat 52,73 százaléka. Az előző év azonos időszakának bevételeihez és kiadásaihoz képest a költségvetés 3,93 százalékkal kevesebb pénzzel rendelkezett. A 2020. évi városi költségvetésről szóló rendelethez képest a tervezett bevételek 628,3 millió dinárral lettek nagyobbak, amit a Képviselő-testület az átutalt és adományozott eszközök felhasználásáról szóló határozatokban fogadott el. Az adományok dinár ellenértéke 115.440.202,22 dinárt tett ki, ami a tervezett éves összeg 97,93 százaléka. A költségvetési bevételek 526.306.454,49 dináros összegben valósultak meg, ebből 3560.000.000 dinárt tesz ki a nem tervezett kölcsön felvétele a kincstár egyesített számlájáról.

Stevan Bakić, Szabadka polgármestere a Díszteremben levőkhöz szólva a napirendi ponttal kapcsolatban kiemelte, hogy a költségvetésben az adók és a járulékok 40 százalékkal vesznek részt.

„Világos, hogy mit jelentenek a város költségvetése számára a bérek után fizetett adók és járulékok. A befizetéseket elhalasztották négy hónapra, hogy az intézkedések egyikeként enyhítsék a világjárványnak a gazdaságra gyakorolt kedvezőtlen hatásait”, mondta Bakić.

Hangsúlyozta, hogy elkerülhetetlen volt a hitelfelvétel a kincstártól, s hogy az nem valakinek a hibája, vagy a város helytelen vezetése miatt történt.

13766_2.jpg

„230 millió dinárt kellett befizetni a kivitelezőknek. Tiszteletben kellett tartani a törvényes határidőt, mivel nem történt meg köztársasági szintről az eszközök átutalása. Az állam ugyanis Szerbia polgárai életének és egészségének a megóvása érdekében minden pénzt a gyógyászati eszközök és a védőfelszerelés beszerzésére fordított, illetve arra, hogy enyhítse a a gazdaságra gyakorolt egyéb kedvezőtlen hatásokat. A Vízművek és Csatornázási KKV száz millió dináros hitelrészletet kellett, hogy kifizessen az Európai Felújítási és Fejlesztési Banknak, s ez az a 350 millió dinár, amellyel a városnak be kellett avatkoznia. Ezért fordultunk az államhoz, hogy segítsen annak az adósságnak a törlesztésében, amelyet az év végéig kell kifizetni.  Rendes körülmények között a városi költségvetés bevétele mintegy 450 millió dinárt lenne, a jelenlegi járványügyi helyzetben a befolyt összeg mintegy 300 millió dinár. Ez egy negyedévben 450 millió dinárral kevesebb, ami jelentős összeg”, hangsúlyozta Bakić polgármester.

Meghozták a részletes szabályozási tervet a MAESTRALE RING Szélerőmű kiépítéséhez Szabadka város területén. Predrag Radivojević, az Útgazdálkodási, Várostervezési és Lakásügyi Közvállalat igazgatója a napirendi pont kapcsán a sajtó képviselőinek elmondta, hogy mintegy 6.700 hektáros területről van szó, s hogy a szélerőmű teljesítménye, ha befejezik, mintegy 600 megawatt lesz, évente több mint 1.000 gigawattóra áramot fog termelni, ami több mint 200.000 háztartás ellátására lesz elegendő.

„Ami tartós haszonként megmarad Szabadka városa számára, az a dűlőutak több mint 100 kilométeres hálózata, amelyre azért lesz szükség, hogy a 113 oszlophelyhez, illetve szélgenerátorhoz eljuttassák a felszerelést. A részletes szabályozási terv csak az első lépés, tehát előfeltétel a projekt kidolgozásához, a befektető pedig az ágazati minisztériummal és a tartományi szervekkel fejleszti tovább ezt a projektet egészen a kivitelezésig. Amikor elkezdődik az építkezés, 300-400, többnyire helybeli embert foglalkoztatnak majd a szélerőmű építésén”, emelte ki Radivojević.

A mai ülésen több határozatot is hoztak a tanácsok elnökeinek, elnökhelyetteseinek és tagjainak a kinevezéséről, többek között a Szabadka Város Választási Bizottsága, Utcanév Bizottsága, valamint Szabadka Város Emlékműbizottsága összetételéről is.

Dr. Pásztor Bálint, Szabadka Városi Képviselő-testületének elnöke kijelentette – reagálva a képviselő-testületi szószékről elhangzott megállapításra, hogy a horvát nemzeti közösség tagjait nem vonták be a képviselő-testületi tanácsokba és bizottságokba – hogy javaslattevőként úgy érezte, reagálnia kell, mert a szabadkai Városi Képviselő-testület képviseleti szerv, amelyben politikai álláspontokat is ismertetnek.

„Mivel nem csak engemet javaslattevőként, hanem a városi szintű koalíció egészét megvádolták, hogy megkülönböztettük a horvát népet, amit a legerélyesebben szeretnék cáfolni, s elmondani, hogy ez nem áll szándékunkban, s nem is volt célunk, s hogy ez nem történt meg. Emlékeztetek rá, hogy valószínűleg én voltam a városi Képviselő-testület első elnöke, aki erről a szószékről a város napja alkalmából horvátul is beszéltem. Úgyszintén, s erről már szó volt, a bunyevác nemzeti közösség ellenkezése ellenére a polgármester és jómagam is jelen voltunk Antunovich János püspök szobrának a leleplezésénél. A horvát nemzeti közösség helyzete nem attól függ, hogy lesz-e tagja ezekben a bizottságokban, vagy sem. Ha annyira fontos lett volna, hogy legyen tagjuk, fennállt a lehetőség, hogy a polgármesterrel, vagy velem való megbeszélés alapján jussunk kompromisszumos megoldásra. Hiszem, hogy ez nem szolgálja sem a horvát közösség, sem a Képviselő-testület, sem a VHDSZ, sem senki más érdekeit sem”, emelte ki Pásztor Bálint.

13766_3.jpg

Elmondta: közismert, hogy a Városi Képviselő-testületnek vannak állandó és időszaki bizottságai, s hogy az állandó bizottságokban megtalálhatók minden mandátumot szerzett tanácsnokcsoport képviselői, az időszaki bizottságok tagjait pedig, amelyekről jelenleg szó van, csak a hatalmi többséget alkotó tanácsnokcsoportok jelölik.

„Önök szeretnének részt venni a hatalomban, hogy legyenek tisztségeik, hogy legyenek előnyeik és kiváltságaik, de hogy ugyanakkor ne szavazzanak bizonyos döntésekre, amelyek az önök számára elfogadhatatlanok.  Így nem lehet képviselni a nemzeti közösség érdekeit. Szeretnének kiváltságokat, de nem szeretnének koalícióban lenni a SZHP-vel és a VMSZ-szel, mert valami és valaki ellen mit tudom én milyen kifogásaik vannak. Javaslom, döntsék el, hogy a hatalmi többség tagjai-e, vagy ellenzékiek. Nem lehetnek évtizedekig hatalmon is és ellenzékben is. Nem indulhatnak az ellenzéki pártok listáján, de a hatalomtól elvárják, hogy megoldja a problémáikat. Nem lehetnek Aleksandar Vučić ellen, ugyanakkor meg ugyanattól az Aleksandar Vučićtól kérik problémáik megoldását. Szerintem a javaslat kiegyensúlyozott, szerintem a horvát közösség nem lesz megkülönböztetve, s szerintem jó állandó és időszaki tanácsaink és bizottságaink lesznek a Városi Képviselő-testület mostani megbízatási ideje alatt”, hangsúlyozta Pásztor Bálint.