Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Események

Ma Szabadkán megnyíltak a Republika Srpska Honi Közösség új helyiségei

2020.11.05.
Ma Szabadkán a Frangepán és Zrínyi utca 27-es szám alatt megnyíltak a Republika Srpska /boszniai Szerb Köztársaság/ Honi Közösségének új helyiségei. Az ebből az alkalomból megrendezett szerény ünnepségen jelen volt Srđan Samardžić, a Városi Tanács gazdaságért felelős tagja, valamint Borislav Maksimović, a boszniai Szerb Köztársaság szerbiai Képviseletének kulturális tanácsadója.
 
13768_1.jpg
 
Srđan Samardžić beszédében emlékeztetett rá, hogy a szabadkai önkormányzat mindent megtesz, hogy konkrét támogatással járuljon hozzá népünk viharos események miatt évszázados tűzhelyüket elhagyni kényszerült tagjait, akiknek itt, Szabadkán (is) új családi tűhelyet kellett létesíteniük.

Kiemelte: külön öröm számára, hogy az újonnan átépített létesítményben olyan helyiségeket és kialakítottak, amelyekben megszervezhetik az összes honi egyesület gyermekei számára az ingyenes oktatást a többi között szerb nyelvből és történelemből.

13768_2.jpg

„Szabadka Város a jövőben is lehetőségeihez mérten támogatja azokat a közösségeket és egyesületeket, amelyek kitartóan és elkötelezetten ápolják nyelvüket, írásukat, hagyományaikat, hitüket, vagyis önazonosság-tudatuk egészét. Végezetül, engedjék meg tisztelt barátaim, hogy Stevan Bakić polgármester és a magam nevében a boszniai Szerb Köztársaság szabadkai honi közösségének sok sikert kívánjak további munkájához”, hangsúlyozta Samardžić.

Miroslav Karan, a boszniai Szerb Köztársaság szabadkai honi közösségének elnöke a többi között elmondta, hogy az egyesület alapvető célja a szerb nép hagyományainak és szokásainak, mindannak az ápolása és őrzése, ami megnemesít bennünket, s arra késztet, hogy jobb emberré váljunk.

13768_3.jpg

„Célunk elérése érdekében különböző rendezvényeket szervezünk. Humanitárius megmozdulásokat kezdeményezünk, különböző találkozókkal népszerűsítjük történelmünket és kultúránkat, a jövőnk zálogát jelentő fiataljainkat bevonjuk ezekbe a tevékenységekbe, és szorosan együttműködünk más egyesületekkel és szervezetekkel”, mondta Karan.

A boszniai Szerb Köztársaság szerbiai Képviseletének és Mlađen Cicović igazgató nevében Borislav Maksimović köszöntötte a megjelenteket, s elmondta, hogy a szabadkai honi közösség a legszebb módon ápolja ls őrzi szülőföldjének szokásait és hagyományait.

Jó együttműködésünk volt önökkel számos projekten, mondta, s reméljük, hogy az folytatódni fog a boszniai Szerb Köztársaság és Szerbia kapcsolatainak és együttműködésének a serkentése és erősítése érdekében.

13768_4.jpg

„Sohasem hiányzott a boszniai Szerb Köztársaság szerbiai támogatása és segítése, de ez a támogatás és segítség különösen az utóbbi hét évben fokozódott. Erről a segítségről és támogatásról tanúskodik a szerb Kormány által pénzelt számos projekt a gazdaságtól a művelődésig. Ezért is élünk minden alkalommal, hogy köszönetet mondjunk Szerbia vezetőségének és polgárainak mindazért, amit népünk egységének és identitásának az egységéért és megőrzéséért tesznek, az emlékezet kultúrájának a kialakításáért, köztársaságaink gazdasági helyreállításáért és felemelkedéséért”, hangsúlyozta Maksimović.

Az újonnan átépített helyiségek tartalmaznak irodát és nagytermet, amelyben gyűléseket, baráti találkozókat lehet tartani, amely lehetővé teszik a szakosztályok munkáját, valamint két tantermet, amelyekben minden honi egyesületből érkező gyermekek számára megszervezhetik az ingyenes oktatást (szerb, orosz és angol nyelvből, matematikából, történelemből, számítógép-kezelésből,...), valamint a honismereti könyvtárat.

13768_5.jpg