Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Felszentelték az új szabadkai püspököt

2020.11.14.

A Szabadkai Püspökségen felszentelték az új püspököt, mons. Slavko Večerint. A felszentelési misét ma tartották a szabadkai Avilai Szent Teréz Székesegyházban. A felszentelésen többek között jelen voltak Szabadka Város képviselői is: Stevan Bakić polgármester nevében Srđan Samardžić, a Városi Tanács tagja, valamint dr. Pásztor Bálint, a szabadkai Városi Képviselő-testület elnöke.

13776_1.jpg

A főszentelő tisztségét Német László, nagybecskereki megyéspüspök, a Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia elnöke töltötte be. A társszentelő Pénzes János, nyugalmazott szabadkai megyés püspök és Đura Džudžar, a bácskeresztúri Szent Miklós Görögkatolikus Eparchia püspöke volt. A felszentelésben részt vett kilenc szerbiai, horvátországi, magyarországi, bosznia-hercegovinai és montenegrói püspök is. A jelöltet két presbiter kísérte, ft. Fazekas Ferenc, topolyai plébános és dékán, valamint ft. Željko Šipek, nagyfényi plébános.

Mons. Német a felszentelés során a többi között kiemelte, hogy „ezt az áldást nem azért kapod, hogy megtartsd önmagadnak, hanem vele élve szolgáld a nyájadat”. Német kitért a szabadkai Egyházmegye múltjának és jelenének a sajátosságaira is.

„Az identitás formálásának történelmi folyamatában meg kell tartanunk azt, ami a mi sajátságunk, katolikus, keresztényi öntudatunk itt, ebben a térségben. Ebben a térségben sok más nép is kereszténynek tartja magát. Nem mondunk le nyelvünkről, kultúránkról, mindenáron fejlesszük, támogassuk azt. Életben akarjuk tartani őket, mert itt születtünk, nem migránsok vagy betelepültek vagyunk, itt vannak a gyökereink. Ez a mi hazánk. Ugyanakkor gondolkodnunk kell a fiatalabb korosztályokról is, amelyek már elfelejtették szüleik, nagyszüleik nyelvét: hozzájuk is el kell jutnunk”, mondta Német László püspök.

Az eucharisztikus liturgiát az egyes bácskai katolikus népek gazdag hagyatéka hatotta át: az ajándékokat az oltárhoz magyar, horvát, sokác, bunyevác és szlovák népviseletbe öltözött hívek vitték.  Az áldozást követték az üdvözlő beszédek. Suriani Luciano érsek, szerbiai apostoli nuncius tolmácsolta Őszentsége üdvözletét és áldását.

A püspököt köszöntötte mons. Stanislav Hočevar, belgrádi érsek és metropolita is.

Felszentelését követően Večerin püspök köszönetét fejezte ki a püspököknek, a küldötteknek, a szerzetesi tartományfőnököknek és küldötteiknek, a papoknak és a híveknek. A püspök köszönetet mondott a főszentelőnek és a társszentelőknek, mons. Pénzesnek pedig megköszönte, hogy több mint 30 évig vezette a Szabadkai Püspökséget.

A szabadkai önkormányzat, az állami szervek, a Kormány, valamint Horvátország, Magyarország és Szlovákia szerbiai diplomáciai képviselői mellett  misén vendégként jelen voltak a horvát, a magyar és a bunyevác nemzeti tanács képviselői is. A meghívásnak eleget tettek a Szerb Pravoszláv Egyház, a szerbiai Református Egyház és az Ágostai Hitvallású Evangélikus Keresztyén Egyház képviselői is.

A liturgiai éneklést az Albe Vidaković székesegyházi kórus vezette Paskó Csaba és Miroslav Stantić vezényletével, orgonán kísért Kornelije Vizin, valamint a Szabadkai Filharmónia Kamarazenekara.

A járványügyi óvintézkedések miatt a felszentelés a hívek jelenléte nélkül zajlott, csak az egyházi és világi méltóságok voltak jelen.

13776_2.jpg