Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Koszorúzás az Akasztottak Balladája emlékműnél

2020.11.18.

A tragikus, 1941. november 18-i események 79. évfordulója alkalmából, amikor a fasiszták úgynevezett rögtönítélő bírósága halálra ítélt és akasztással kivégezett a nácizmussal és fasizmussal szembe szegülő tizenöt szabadkai szabadságszerető fiatalt, megemlékezést és koszorúzást tartottak az Akasztottak Balladája emlékműnél. A Szerb Köztársaság Kormánya és az Észak-bácskai Közigazgatási Körzet nevében Dragi Vučković körzetvezető koszorúzott, Szabadka polgárai, a helyi önkormányzat és a Harcos Szövetség Városi Bizottsága nevében Ilija Đukanović, a Városi Tanács tagja, Nebojša Crnogorac, a Városi Képviselő-testület elnökhelyettese és Nikola Ivošević, a Harcos Szövetség szabadkai városi bizottságának titkára helyezte el a kegyelet virágait.

13780_1.jpg

Dragi Vučković ebből az alkalomból kijelentette, hogy a Szerb Köztársaság és Szabadka Város ápolja a szabadságra vágyó ártatlan áldozatok emlékét.

„A Szerb Köztársaság és Szabadka Város mindig tisztelegni fog és ápolja azok emlékét, akik szabadságban szerettek volna élni, akik tudatosan szembe szálltak azokkal, akik eltiporták az emberek szabadsághoz és fejlődéshez való jogát népre, vallásra, elkötelezettségre való tekintet nélkül. Ez a nap és a tragédiára való emlékezés fontos Szabadka számára, mert fiatal, képzett emberek voltak, akiknek a közösség és a város jövőjét kellett volna hordozniuk. Sajnos olyan időket élünk, amelyben kifordul az értékrend, s folytatódnak a történelem revíziójára irányuló kísérletek. A Szerb Köztársaság és Szabadka Város minden lehetséges módon ellenáll a történelmi igazságok átírására irányuló próbálkozásoknak. Kötelességünk óvni és ápolni az antifasizmus hagyományait és azoknak az emlékét, akik életüket áldozták a szabadságért, s mindig küzdenünk kell az igazi emberi értékekért", üzente Dragi Vučković.

A Harcos Szövetség szabadkai városi bizottsága nevében Nikola Ivošević, az I., II. és III. Központ helyi harcos-bizottsága nevében pedig Aleksandar Toković szólt a sajtó képviselőihez.

A Politechnikai Iskola tanulói hagyományosan szavalatokkal és az emlékművön elhelyezett 15 vörös rózsával emlékeztek a 15 áldozatra. Az emlékművet megkoszorúzta a szabadkai Zsidó Hitközségnek, valamint a Szerbiai Kommunisták szabadkai szervezetének és a Tito Központnak a küldöttsége is.

Az Akasztottak Balladája emlékműnél tartott koszorúzást és megemlékezést követően Szabadka Város és az Észak-bácskai Közigazgatási Körzet küldöttsége a zsidó temetőben is megemlékezést tartott és tisztelete jeléül megkoszorúzta a szabadkai zsidó áldozatok sírját.

13780_2.jpg