Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Hírek

Bemutatták a megelőzésről és az emberkereskedelem elleni szerbiai küzdelemről szóló szórólapot

2020.11.19.

Az emberkereskedelem elleni küzdelem Szerbiában elnevezésű projekt befejezése alkalmából, amelyben külön is foglalkoztak a munkaerő-kizsákmányolással, amelynek megvalósításában részt vett Szabadka Város emberkereskedelem elleni küzdelemmel megbízott helyi csoportja is, ma a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat szabadkai kirendeltségében sajtótájékoztatón mutatták be a projekt keretében kidolgozott szórólapot, amelyet a polgárok körében a NFSZ szabadkai kirendeltsége terjeszt majd, és szóltak a projekt keretében megvalósult egyéb tevékenységekről is. Ilija Đukanović, a Városi Tanács szociális védelemért és egészségügyért felelős tagja, a Szabadka Város emberkereskedelem elleni küzdelemmel megbízott helyi akciócsoportjának koordinátora ebből az alkalomból kijelentette, hogy a szórólapot a munkanélkülieknek és a munkaviszonyban levőknek, a középiskolák felsőbb osztályos tanulóinak, de a civil szervezeteknek is szánják, amelyek a helyi csoport tagjai és amelyek az emberkereskedelem problémájával foglalkoznak.

13783_1.jpg

Az emberkereskedelem elleni küzdelem Szerbiában elnevezésű projektet Szabadka mellett Mitrovicán, Šabacon, Nišben és Vranjeban az Európai Unió és az Európa Tanács közös programja keretében, az emberkereskedelem és a nemi alapú erőszak elleni küzdelemmel foglalkozó Atina egyesület támogatásával valósították meg, emelte ki Đukanović, hozzátéve, hogy a projektet 2020 májusa és decembere között valósítják meg.

„A projekt célja a nyilvánosság tudatformálása az emberkereskedelemmel, a munkaerő-kizsákmányolással kapcsolatban, a tevékenység hordozói pedig az említett üt városnak az emberkereskedelem elleni küzdelemmel foglalkozó helyi csoportjai voltak. A projekt keretében több tevékenységet bonyolítottak le: a munkaerő-kizsákmányolás témájára találkoztak a helyi teamek a célcsoportokkal, az erről szóló jelentés elérhető Szabadka Város hivatalos honlapján, online mentori foglalkozást tartottak idén október 20-án, az emberkereskedelem elleni küzdelem európai napján, elkészült a ma bemutatásra kerülő szórólap és videóklip készült a Vöröskereszt szabadkai városi szervezetének önkénteseivel, amelyet a közeljövőben mutatunk be”, emelte ki Đukanović.

Hangsúlyozta, hogy a ma bemutatott szórólapot a munkanélkülieknek és a munkaviszonyban levőknek, a középiskolák felsőbb osztályos tanulóinak, de a civil szervezeteknek is szánják, amelyek a helyi csoport tagjai és amelyek az emberkereskedelem problémájával foglalkoznak.

13783_6.jpg

„A szórólap tájékoztató jellegű, 5.000 példányban készült, négy részből áll: általános rész, kivonatokat tartalmaz az alkotmányból és a törvényekből, munkajogi rész és a munkaerő-kizsákmányolással foglalkozó rész, valamint a polgárok által hívható telefonszámokat is tartalmazza. Szeretnék köszönetet mondani a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat team-tagjának a szórólap kidolgozására vonatkozó kezdeményezéséért, valamint az Atina Egyesületnek a támogatásért. Mivel a projektben nem vett részt minden szerbiai team, hiszem, hogy Szabadka Városnak az emberkereskedelem elleni küzdelemmel foglalkozó helyi akciócsoportja eddigi tevékenysége jelentette az ajánlólevelet a projektben való részvételünkhöz", hangsúlyozta Ilija Đukanović.

Szécsi Erdmann Elvira, a NFSZ PR-munkatársa többek között elmondta, hogy az utóbbi időben Szabadka Város emberkereskedelem elleni küzdelemmel foglalkozó helyi akciócsoportja az Emberkereskedelem elleni küzdelem Szerbiában elnevezésű projekttel kapcsolatban, amelybe bekapcsolódott a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat szabadkai kirendeltsége is, a hangsúlyt a munkaerő-kizsákmányolásra helyezte.

13783_3.jpg

„A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat tájékoztathatja a munkakeresőket, illetve a munkanélkülieket, alaptevékenységeinek egyike pedig a munkaerő-közvetítés itthon és külföldön, hiszen a munkaerő-kizsákmányolás lehetséges hazánkban is és az országhatáron kívül is. Mindenütt fennáll ennek a veszélye, de mi akciócsoportként itt vagyunk, hogy megakadályozzuk a munkaerő-kizsákmányolást. A közvetítésben több országgal is együttműködünk, többek között Németországgal és Szlovéniával is. A probléma kialakulásának a megelőzése érdekében született az ötlet a szórólap kidolgozására, hogy erről tájékoztassuk a munkakeresőket. A munkát keresőknek a szórólapot napi munkájuk során fogják kiosztani munkatársaink és tanácsadóink, s ha megtörténik a munkaerő kizsákmányolása, ezeket a személyeket a probléma megoldásában illetékes más szervekhez irányítjuk”, mondta Szécsi Erdmann Elvira.

13783_4.jpg