Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

A városi képviselő-testület negyedik rendes ülésének bejelentése

2020.12.02.

„Csütörtökön, 2020. december 3-án kerül sor Szabadka város Képviselő-testületének negyedik ülésére, melynek napirendjén nyolc napirendi pont szerepel. Megvolt annak a lehetősége is, hogy ezt az ülést december hónap második felében tartsuk meg, a költségvetéssel és a városi képviselő testület utolsó ülésére szokásosan kitűzött témákkal együtt, azonban a jelenlegi járványhelyzetre tekintettel úgy ítéltem meg, hogy helyesebb két rövidebb ülést megtartanunk, mint egy hosszút. A másik ok az, hogy eddig is a hónap első csütörtöki napján ülésezett a képviselő-testület, a harmadik ok az első - és véleményem szerint a legfontosabb napirendi pont - a határozathozatal Szabadka város mezőgazdasági földterületei védelme, rendezése és használata 2020. évi programjának meghozataláról. Erre a programra a szabadkai önkormányzat megszerezte a Mezőgazdasági, Erdészeti és Vízgazdálkodási Minisztérium jóváhagyását, és nagyon jelentős a mezőgazdasági termelők, de Szabadka város számára is a megvalósuló bevételek tekintetében” – jelentette ki dr. Pásztor Bálint, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke a Városháza Médiaközpontjában megtartott mai sajtótájékoztatóján.

13812_1.jpg

Ezen napirendi pont jelentőségére fiegyelemmel kiemelte, hogy Stevan Bakić polgármesterrel megbeszélték és úgy döntöttek, hogy összehívják a holnapi ülést és, amint arra meglesznek a feltételek, elfogadásra kerül a mezőgazdasági földterületekről szóló programra vonatkozó határozat.

„Megvitatjuk továbbá a Szabadka Város Idegenforgalmi Szervezete alapításáról szóló rendelet módosításáról és kiegészítéséről szóló rendeletet, amely a Szerb Köztársaság idegenforgalmáról szóló törvénnyel való összehangolása miatt szerepel a napirenden.

A harmadik napirendi pont határozathozatal a Súlyos Beteg Gyermekek és Fiatalok Gyógykezelését Segítő Alapítvány pénzügyi mutatókat is tartalmazó 2020. évi működési terve második módosításának jóváhagyásáról, a negyedik napirendi pont pedig határozat meghozatala a szabadkai Dr. Rehák László Alap pénzügyi mutatókat is tartalmazó 2020. évi működési terve első módosításának jóváhagyásáról” – ismertette dr. Pásztor Bálint, majd azzal folytatta, hogy az ötödik napirendi pont határozat meghozatala a Palicsi Állatkert igazgatójának kinevezéséről, és hozzátette, hogy a pályázat véget ért és Petar Savić okleveles közgazdász lesz kinevezve, aki az előző mandátumban is az állatkert igazgatója volt.  

A hatodik napirendi pontról - amely határozathozatal Szabadka Város Szülők Tanácsa tagjainak és helyettes tagjainak kinevezéséről - elmondta, hogy Szabadka Város Szülők Tanácsát az önkormányzat egész területén működő intézmények szülői tanácsait képviselő tagok képezik, akiket az intézményvezetők jelölnek a tagságra.

„A tagok kinevezése a 2020/2021. iskolaév végéig szól és ez az egyik olyan napirendi pont, amit minél előbb el kell fogadni, az iskolaév előre haladtára tekintettel. További két kinevezéssel kapcsolatos napirendi pont szerepel még az ülés napirendjén – az egyik a Szabadka várost képviselő tag felmentése és az új képviselő kinevezése a SZABADKAI ÜZLETI INKUBATOR Kft. Közgyűlésébe, mert Gyivánovity Dániel a Szabadka várost képviselő tag a Kft. Közgyűlésében benyújtotta lemondását, ugyanis köztársasági parlamenti képviselő lett, így helyette Zvekán Péter képviseli majd a várost a Közgyűlésben; a másik pedig, amely egyben az utolsó napirendi pont - a szabadkai Bosa Milićević Közgazdasági Középiskola iskolaszéke tagjainak felmentése és új tagok kinevezése az iskola szülői tanácsának soraiból.” – mondta el dr. Pásztor Bálint.

Kitért arra, hogy a Szabadka város mezőgazdasági földterületei védelme, rendezése és használata programjának meghozatala minden évben a Szerb Köztársaság mezőgazdasági földterületeiről szóló törvény alapján történik, a polgármester által megalakított bizottság előzetes véleményezésének megfelelően.

„Az éves program három részből áll. A legjelentősebb minden bizonnyal az a rész, amely arról rendelkezik, hogy a bérleti díj megvalósított összegének 40%-a a város bevételét képezi és a város ezen a címen 63 millió 377 ezer dinár bevételt tud megvalósítani. A Program összesen valamivel több mint 7.000 ha területre vonatkozik és minden évben egyre kevesebb, a törvény módosítása miatt. A korábbi gyakorlattól eltérően, amikoris a földterületek bérbeadása egy évre történt, most tíz vagy ennél is több évre is bérbeadható. A területek 30%-a bérbeadási árverésre kerül, a fennmaradó részt pedig az állattenyésztőknek osztják ki és az oktatási, szociális meg egyéb intézményeknek térítésmentesen“, mondta el dr. Pásztor Bálint.  

Annak megállapításával, hogy a mai sajtótájékoztatót az újonnan bevezetett gyakorlatnak megfelelően tartotta, miszerint a városi képviselő-testület minden ülése előtt sajtótájékoztató lesz, amelyen mind az újságírók, mind a nyilvánosság tudomást szerezhetnek a képviselő-testületi ülés napirendjén szereplő témákról, dr. Pásztor Bálint elnök nyomatékosította, hogy a képviselő-testület holnapi ülésen maradéktalanul betartják az ajánlott járványügyi óvintézkedéseket.