Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Lebović Eszter és lánya, Sanja biztonságos lakásba költözhettek

2020.12.04.

A szabadkai Lebović Eszter és 12 éves lánya, Sanja, aki a Dositej Obradović kisegítő iskolába jár, többé már nem a Dr. Bodrogvári Ferenc utcában található lakhatatlan házban élnek. Ugyanis Szabadka polgármestere, Stevan Bakić kezdeményezésére az anya és lánya megfelelő elhelyezést kapott, és már be is költözhettek palicsi új otthonukba.

13815_1.jpg 

Bakić polgármester ennek alkalmából elmondta, külön örömére szolgál, hogy az önkormányzat – szaktestületei és hivatalnokai gyors intézkedésének és odaadó munkájának köszönhetően – sikerült megfelelő elhelyezést biztosítani a Lebović családnak.

„Miután megvizsgáltam Eszter és lánya, Sanja helyzetét és meggyőződtem arról, hogy ez a különleges ellátást és bánásmódot igénylő gyermek olyan körülmények között él, melyek közvetlenül veszélyeztetik egészségét és életét, világossá vált számomra, hogy azonnal cselekednünk kell. Sanja most tisztességes körülmények között tud felnőni és tanulni, és nem kell attól tartani, hogy a házban tűz üt ki, leszakad a tető, vagy más szerencsétlenség történik, ami őt és anyját fenyegetné. Ezúton szeretnék köszöntet mondani azoknak a polgároknak is, akik részt vettek a segélyakcióban“ mondta Bakić polgármester.

Kiemelte továbbá, hogy Szabadka város önkormányzata felelős szociálpolitikát folytat, elsősorban a szociális kérdésekkel foglalkozó szakintézmények és különleges kisegítő iskolák révén, de a tartományi és köztársasági intézményekkel és az olyan emberbaráti szervezetekkel folytatott együttműködéssel is, mint a Vöröskereszt.

„Ezen intézményes keretek között adottak azok az eljárások, melyek a esetek többségében megfelelő megoldást nyújtanak, viszont időnként vannak olyan drasztikus példák, mint a Lebović család esetében, melyekben az önkormányzatnak nem csak joga, de kötelessége is közvetlenül cselekedni, és megtenni minden tőle telhetőt. Az önkormányzatnak nincs lehetősége arra, hogy megoldja minden gondokkal küzdő és rászoruló polgárának a lakhatását, de bizonyos helyzetekben, mint ez a mostani is, mindig igyekszünk számba venni az összes lehetőséget, hogy megfelelő szállást tudjunk biztosítani bizonyos önkormányzati tulajdonú helyiségek átalakításával, melyekből sajnos nincs sok, ezért ez most nagy szerencse volt, de egyben kivételes eset is, amire elsősorban azért kerülhetett sor, mert itt egy fogyatékkal élő, különleges bánásmódot igénylő gyermek volt veszélyben“ – hangsúlyozta Stevan Bakić polgármester.

Lebović Eszter azt mondja, óriási öröm ez számukra, és köszöni Szabadka polgármesterének és mindazoknak, akik segítettek neki és lányának, hogy a telet jobb körülmények között vészeljék át.

„Számunkra ez egy új élet, melyben nem kell olyan gondokkal küzdenünk, melyek eddig mindennaposak voltak. Nincstelenségben éltünk, nem volt sem vizünk, sem áramunk. Mérhetetlenül hálás vagyok mindazoknak, akik segítettek nekünk, de különösen  Stevan Bakić polgármesternek, aki azonnal intézkedett, hogy Sanjám és én jobb életet tudjunk élni“ – mondta Lebović Eszter.

A Lebović család ma, a polgármester döntése alapján beköltözhetett ideiglenes otthonba, az önkormányzat palicsi épületébe.

13815_2.jpg