Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Az emberi jogok világnapja - december 10-e

2020.12.10.

A mai napon, az ENSZ Közgyűlése 1950-ben nyilvánította december 10-ét az emberi jogok világnapjának. Két évvel korábban 1948-ban ezen a napon aláírták az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát, amely dokumentum az emberiség történetében először ismerte el, hogy minden embert egyenlően megillet az élethez, a szabadsághoz és méltósaghoz való jog.

 13829_4.jpg

Ez az év egy nagyon specifikus év az emberi jogokat illetően. Néhány hónappal ezelőtt még elképzelhetetlennek tartottuk, hogy korlátozva lesz a szabad mozgáshoz és gyülekezéshez való jogunk, ami mára valósággá vált.

A Coronavirus világjárvány elleni küzdelem jelentősen kihatott a mindennapjainkra és hatást gyakorolt a köz- és magán szféránkra is.

Óriási társadalmi, politikai és jogi kihivást jelent hatékonyan reagálni erre a krizisre helyzetre, úgy, hogy az emberi szabadság jogok védelme legkevésbé csorbuljanak. Az elejétől kezdve világos volt, hogy a vírus elleni küzdelemben a társadalom rendes működését lehetetlen lesz fenntartani. A polgárok olyan korlátozásokat tapasztalhattak meg, amelyek az alap szabadság jogaikat érintették, amelyre generációk óta nem volt példa. Olyan intézkedések lettek foganatosítva, mint a szabad mozgás korlátozása,  kijárási tilalom és izoláció. Az alapjogok és szabadságok korlátozásáról szóló intézkedések célja, hogy megakadályozza a virus elterjedését és biztosítsa a közegészség védelmét.

Ezek az intézkedések érzékenyen érintették az idősebb polgártársainkat, egyedülálló szülőket, a családon belüli erőszak áldozatait, a fogyatékkal élő személyeket, valamint bizonyos betegségben szenvedő polgárokat.

Fontosnak tartjuk, hogy mindíg fennmaradjon az egyensúlyt a korlátozó intézkedések,  az emberi jogok tiszteletben tartása és a közegészség védelme között, mert ezeknek egyszerre kell megvalósulniuk.

Emelett, még nagyobb toleranciát és türelmet kell mindannyiunknak tanúsitanunk, hogy megóvjuk, úgy a fizikai, mint a lelki egészségünket, hogy túljussunk  ezen a világjárványon.

                                                                        Szabadka Város Helyi Polgári Jogvédő
                                                                                        Tóth Szalai Erika