Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Hírek

Kerekasztal a népesedés-politikai intézkedésekről

2020.12.11.

Vajdaság, gyermekeid szülessenek! és Szabadka, gyermekeid szülessenek! jelmondattal tartottak online kerekasztalt pénteken a Biztonságos Lépés elnevezésű szabadkai egyesület szervezésében a vajdasági, szabadkai és ópázovai népesedés-politikai intézkedések népszerűsítése céljából. A projektet a tartomány és az önkormányzat is támogatja.

13836_1.jpg

A konferenciát Aleksandra Vukomanović, a Biztonságos Lépés Egyesület elnöke nyitotta meg, kiemelve, hogy a kerekasztalt azért szervezték, hogy részletesen megismerkedjenek és együttesen tekintsék át a köztársasági, tartományi és önkormányzati népesedés-politikai intézkedéseket.

- Minden projekttevékenység abból az igényből indult ki, hogy meg kell vitatni, át kell tekinteni és megoldásokat kell keresni azoknak a korlátoknak a lebontására, amelyek megakadályozzák az egyént, hogy ráébredjen: a gyermekvállalás tekintetében magatartás- és gondolkodásbeli változásokra van szükség. Reméljük, hogy a résztvevők, a szabadkai önkormányzat képviselői az online kerekasztalt és az ópázovai községi népesedés-politikai tanács jó gyakorlatáról való tájékoztatót követően késztetést kapnak arra, hogy javaslatot tegyenek Szabadka Város Népesedés-politikai Tanácsának a megalakítására – mondta Vukomanović. 

Szabadka Város évről évre fejleszti népesedéspolitikai intézkedéseit, hogy a különböző szolgáltatások és az infrastruktúra fejlesztése révén családbővítésre bátorítsák a szülőket, mondta Jasmina Stevanović, a Társadalmi-tevékenységügyi Titkárság titkára, s hozzátette, hogy mintegy egymillió dinárt biztosítanak a mesterséges megtermékenyítésre, hogy az első gyermek után az anyasági pótlék 10.000 dinárt tesz ki, a kismamák 15.000 dináros egyszeri segélyben részesülnek, amire összesen több mint 30 millió dinárt  irányoztak elő.

„Kiemelném, hogy az Észak-bácskai Körzetben a párok 17 százaléka képtelen természetes úton utódot nemzeni, s hogy a Szabadkai Közkórházban a Mesterséges Megtermékenyítő Központ megnyitásával jelentősen megkönnyítették a mesterséges megtermékenyítés feltételeit. Szabadka Város 2016-tól a létesítmény átépítésére összesen 17,5 millió dinárt folyósított, míg a Tartományi Kormány, Magyarország Kormánya és a Nők Nemzetközi Klubja együttesen 300.000 eurót adott a központra. A Mesterséges Megtermékenyítő Központ nagy jelentőségű nem csak a város, hanem az egész ország számára”, mondta Jasmina Stevanović.

Svetlana Selaković, tartományi demográfiai és nemi egyenjogúsági segédtitkár szerint az új köztársasági és tartományi intézkedések eredményeként többen vállalták a harmadik vagy a negyedik gyermeket. Emlékeztetett rá, hogy jelenleg Vajdaságban három intézkedés van hatályban: 15.000 dináros segély a munkanélküli anyáknak, a folyó évi mesterséges megtermékenyítés egy kísérletének társfinanszírozása 240.000 dináros összegben, valamint a krio embriótranszfer költségei minden nő számára 45 éves korig, továbbá 1,2 millió dináros támogatás a lakhatási feltételek javítására, amelyben megszületik a harmadik és a negyedik gyermek.

- Eddig, 2018-tól napjainkig a Tartományi Szociálpolitikai, Népesedési és Nemi Egyenjogúsági Titkárság három pályázatot írt ki a lakhatási feltételek javításának a támogatására. Mintegy 350 család kapott pénzt, s Szabadkán és környékén is sok olyan család van, amely ezt a támogatást a lehető legjobb módon használta fel. A Titkárság minden évben elemzi mind a 45 önkormányzat intézkedéseit, s megállapította, hogy egyes intézkedések helyi szinten ismétlődnek. Emiatt kellene minden önkormányzatban létrehozni a Népesedés-politikai Tanácsot, s a törvényes és tartományi intézkedéseknél tágabb lépéseket ajánlani, amelyek további gyermekvállalásra ösztönöznék a családokat”, emelte ki Svetlana Selaković.

Ilija Đukanović, a Városi Tanács szociális védelemért és egészségügyért felelős tagja kiemelte, hogy Szabadka Város 2018-tól támogatja a Biztonságos Lépés Egyesületet a társadalmi és humanitárius tevékenységek finanszírozására vagy társfinanszírozására kiírt pályázatok útján.

„Véleményem szerint a projekt-tevékenységek, a különböző műhelymunkák, a kerekasztalok és vitafórumok szervezésével a Szabadka, gyermekeid szülessenek! 2020 elnevezésű projekt keretében hozzájárulnak, hogy a nyilvánosság megismerje a köztársasági, tartományi és helyi szintű népesedéspolitikai intézkedéseket.  Szabadka Város minden évben a költségvetésből, továbbá a szülői és szülési támogatási programmal segíti a kismamákat és a terhes nőket Szabadka Város területén. Városként kitűnő együttműködést tartunk fenn az illetékes minisztériumokkal és a Tartományi Szociálpolitikai, Népesedési és Nemi Egyenjogúsági Titkársággal. Szabadka Város az elkövetkező időszakban is felelős szociálpolitikát folytat, s támogatást nyújt a Szabadka város területén működő intézményeknek, szervezeteknek és egyesületeknek”, hangsúlyozta Đukanović.