Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Magyarország Főkonzulátusa 5.000 eurót adományozott a csantavéri Hunyadi János ÁI konyhájára

2020.12.21.

Csallóközi Eszter, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának főkonzulja és dr. Pásztor Bálint, a szabadkai Városi Képviselő-testület elnöke ma Szabó Kecsenovics Dórának, a csantavéri Hunyadi János Általános Iskola igazgatónőjének átnyújtották Magyarország Főkonzulátusának 5.000 eurós adományát a konyha felújítására és felszerelésére, amellyel lehetővé válik az iskolához tartozó óvodában levő gyermekek étkeztetése. A Főkonzulátus és Szabadka Város támogatásával megteremtődnek a feltételek az iskoláskor előtti gyermekek napközis ellátására a Hunyadi János ÁI óvodájában, ami nagy segítséget jelent majd elsősorban a dolgozó szülők számára.

13846_1.jpg

Csallóközi Eszter ebből az alkalomból elmondta, hogy a jelenlegi helyzet nem teszi lehetővé, hogy a szokásos módon készüljünk az ünnepekre, de nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy ez a jótékonyság időszaka, s hogy a diplomáciai tevékenységnek mindig is szerves része volt a karitatív, jótékonysági tevékenység.

13846_2.jpg

„Dr. Pásztor Bálint, a szabadkai Városi Képviselő-testület elnöke a terepet járta és felmérte a segítség iránti szükségleteket, s úgy döntöttünk, hogy összefogunk, s a javaslatára Főkonzulátusunk 5.000 euró adományozásával biztosítja a konyha felszerelését a csantavéri általános iskolában. Ez egy jól összehangolt jótékonysági akció, amelynek a gyermekek a nyertesei. Az oktatási-nevelési intézményeknek óriási a felelősségük, s örülünk, hogy oly módon segíthetjük őket. Az óvoda és a család együttesen készíti fel az életre a gyermekeket, hogy becsületesek legyenek, s hogy ezt a tiszteletet és becsületet átadják a későbbi generációknak. Ilyen szempontból az óvoda egy olyan befektetés, amely a jövőben mindenképpen megtérül. A mai nap ünnep a számunkra, s örülünk, hogy hozzájárulhatunk ahhoz, hogy ez a nap ünnep legyen e közösség számára is”, emelte ki Csallóközi Eszter.

Pásztor köszönetet mondott Csallóközi Eszter főkonzul asszonynak azért, hogy Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa 5.000 eurós adománnyal támogatja a Hunyadi János ÁI keretében működő óvoda napközis programját, majd elmondta, hogy az óvoda napközis benntartózkodást lehetővé tevő felszerelése több ütemben folyik.

„Idén szeptemberben az iskola napközis óvodája a szabadkai iskoláskor előtti intézmények hálózatának részévél vált. Korábban Magyarország eszközeiből felújították az épületet, jelenleg a létesítmény fűtőrendszerének a felújítása és korszerűsítése zajlik, amire Szabadka Város 1,2 millió dinárt folyósított, ebben a folyamatban pedig az utolsó láncszem a Főkonzulátus adománya. Ezt az 5.000 eurót az iskolai óvoda konyhájának a felszerelésére fordítjuk”, mondta Pásztor.

13846_3.jpg

Mint mondta, ez után megteremtődnek az infrastrukturális feltételek az óvoda egész napos működéséhez, s hogy mintegy 150 gyermek játszhasson és tanulhasson ebben a létesítményben napi nyolc órán át.

„A munkaviszonyban levő szülők számára nagyon fontos, hogy erre a nyolc órára rendes körülmények között hagyhatják ott gyermekeiket. Konyha nélkül az csak napi négyórás tartózkodást tett lehetővé. Az egész napos működés lehetővé tételével bizonyítást nyert, hogy hogyan működhet együtt Szabadka Város és Magyarország Főkonzulátusa, s biztos vagyok benne, hogy ez a jövőben is folytatódik majd. A Hunyadi János ÁI minden dolgozójának sikeres munkát kívánok az ünnepek után, s hogy mielőbb visszatérhessenek rendes munkahelyi kötelezettségeik teljesítéséhez, ami azt is feltételezi, hogy a koronavírus-járvány immár mögöttünk lesz”, hangsúlyozta Pásztor Báint.

A Hunyadi János ÁI kollektívája és a maga nevében Szabó Kecsenovics Dóra igazgató mondott köszönetet az adományért. Elmondta, hogy az óvodában mintegy 150 gyermek tartózkodik, az iskolának pedig 495 tanulója van.

Az eseményen jelen volt Kern Imre alpolgármester és Ercsi Hargita, a Városi Tanács turizmusért, beruházásokért és nemzetközi együttműködésért felelős tagja is.

13846_4.jpg