Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Beharangozták a Városi Képviselő-testület ötödik ülését

2020.12.22.

„A Városi Képviselő-testület holnapi, ötödik ülésén 45 pont szerepel a napirenden, amelyek közül a legfontosabb a rendelethozatal Szabadka Város 2021. évi költségvetéséről. Dicséretes, hogy egy ilyen fontos rendeletet nem az utolsó pillanatban hozunk meg, mint ahogyan azt történt a korábbi években. A tavalyit kivéve 2007 óta minden ülést, amelyen a költségvetésről kellett dönteni, az év legvégén tartottak, december 27-e és 30-a között”, jelentette ki dr. Pásztor Bálint, Szabadka Városi Képviselő-testületének elnöke a Városháza Média Központjában megtartott mai sajtótájékoztatón.

13850_1.jpg

Elmondta még, hogy a Városi Képviselő-testület ötödik rendes ülésének napirendjén három részletes szabályozási tervmeghozatala szerepel, éspedig a Szabadka – Zenta vasútvonaltól keletre és a Szabadka – Szeged vasútvonaltól délre húzódó terület részletes szabályozási tervének a meghozatala, a Sándorban a Belgrád – Szabadka vasútvonal meglevő és tervezett nyomvonala közötti területrész részletes szabályozási tervének a meghozatala, valamint rendelethozatal a részletes szabályozási terv meghozataláról a Zenta út menti vallási komplexumok és kereskedelmi célú építmények rendeséséhez és kiépítéséhez. 

„Az első részletes szabályozási terv a Szabadka-Zenta és a Szabadka-Szeged vasútvonalak területére vonatkozik. Ebben az esetben az alacsonyabb rendű tervet kell összehangolni a magasabb rendű tervvel, valamint áthelyezésre kerül a fő gázvezeték egy része, valamint újraszabályozzák és összehangolják a forgalmi megoldásokat – a Zentai út és a Đorđe Natošević utcák kapcsolódásánál. A másik részletes szabályozási terv a Belgrád-Szabadka vasútvonalra vonatkozik. Mint tudják, a városközpontból kihelyezik a városi fogdát, rendezik a környező utcákat, s kereskedelmi funkciókat is megépítenek, vagyis befektetési lehetőségek nyílnak az adott területen, ami vonzó megoldás, hiszen a város egyik bejáratáról van szó, s ezek a területek általában érdekesek. A harmadik részletes szabályozási terv a Zentai út menti vallási komplexumok és kereskedelmi célú létesítmények építését szolgálja. Ez a szentkúti búcsú helye, ahol kereskedelmi és vallási tartalmak épülnek, mint amilyen például az evangélikus üdülőközpont amely  vallási és rekreatív oktatást szolgál majd a már meglevő tartalmak mellett, s mind a katolikusok, mind a pravoszláv vallásúak számára fontos komplexumról van szó”, emelte ki Pásztor.

Hozzátette: módosul néhány közvállalat 2020. évi működési terve, konkrétan a Köztisztasági és Parkosítási KKV, a Stadion KKV, a Szabadkai Regionális Hulladéktároló Hulladékgazdálkodási Kft. és a Palics Park Kft. működési terve, emellett pedig néhány tíz káderügyi pont is szerepel a napirenden, mivel december 29-ével lejár az igazgató és a felügyelő bizottságok megbízási ideje a Szabadkai Piacok KKV-ban, az Idegenforgalmi Szervezetben, a Kortárs Galériában, a Szabadkai Gyermekszínházban, a Történelmi Levéltárban, az ART Moziban, a Városi Múzeumban, a Szabadkai Gyógyszertárakban, a Súlyos Beteg Gyermekek és Fiatalok Gyógykezelését Segítő Alapítványban, a Danilo Kiš Alapítványban, az Exspecto Alapítványban és a Dr. Rehák László Alapban.

Mint mondta, megválasztják még két tanács, illetve bizottság tagjait, amelyekbe a múlt ülésen nem választották meg az új tagokat, mivel a régiek megbízatása december 29-én jár le, ez pedig az Egészségügyi Tanács és a Felügyelőségi Koordinációs Bizottság.

A 2021. évi költségvetésről szólva Pásztor hangsúlyozta, hogy felelősségteljesen tervezték meg Szabadka Város költségvetését.

„A bevételek tervezett összege 5,7 milliárd dinár, a kiadásoké pedig 6,1 milliárd dinár, vagyis a tervezett deficit 414 millió dinárt tesz ki. Ez a törvényes keretek között mozog. A bevételek és kiadások tervezett tervezett kerete a nemrégiben elfogadott újraelosztás szintje alatt alakul, és lényegesen kevesebb, mint amennyit a 2020. évi költségvetésre terveztek. Időközben a járvány miatt drasztikusan megváltoztak a körülmények, így a költségvetés teljességgel reális és megvalósítható. A beruházások tekintetében a költségvetés összhangban van a jelenlegi helyzettel, kifejezetten restriktív, de megteremti a feltételeket a nagyberuházások befejezéséhez, gondolok itt elsősorban a Népszínházra, az Aqua Parkra, a Gerontológiai Központra és a Kolevkára. Ezeknek a nagy beruházásoknak a befejezése mellett lesznek kisebb projektek is, de külön figyelmet fordítunk arra, hogy biztosítsuk a pénzt a kultúra, a tájékoztatás és a környezetvédelem terén tevékenykedő egyesületeknek”, emelte ki Pásztor Bálint.

A költségvetés bevételi oldalának legfőbb forrása a jövedelemadó, 2,9 milliárd dinárral, mondta Pásztor Bálint, hozzátéve, hogy a vagyonadóból 1,2 milliárd dináros bevételt terveznek megvalósítani.