Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Szabadka Város Képviselő-testülete megtartott ötödik ülését

2020.12.23.

Szabadka Város Képviselő-testülete a Városháza dísztermében ma megtartott ötödik ülésén összesen 45 napirendi pontot fogadott el. A tanácsnokok többek között döntöttek Szabadka város 2021. évi költségvetéséről, rendeletet hoztak a Szabadka – Zenta vasútvonaltól keletre és a Szabadka – Szeged vasútvonaltól délre húzódó terület részletes szabályozási tervének, és Sándorban a Belgrád –Szabadka vasútvonal meglévő és tervezett nyomvonala közötti területrész részletes szabályozási tervének, továbbá a Zentai út menti vallási komplexumok és kereskedelmi célú építmények rendezéséhez és kiépítéséhez szükséges részletes szabályozási terv meghozataláról.

13853_1.jpg

Szabadka város elfogadott költségvetése a 2021. évre 6 milliárd 374 millió dinárt tesz ki, ami 14,63 százalékkal kevesebb a 2020. évi költségvetés újraelosztásával meghatározott összegnél. A költségvetés tervezett összbevételei a nem pénzügyi eszközök eladásából a 2021. évre 5.738.718.000 dinárra lettek tervezve, a nem pénzügyi eszközök beszerzésével kapcsolatos kiadások és ráfordítások összege pedig 6.152.923.000 dinár. A tervezett költségvetési hiány 414.205.000 dinárt tesz ki. A költségvetési hiány, a részvények és részesedések beszerzésére tervezett 20.700.000 dinár és az adósságok tőkerészének fedezésére előirányzott 200.600.000 dinár fedezésére a részvények értékesítéséből származó bevételek és az előző évből átcsoportosított, felhasználatlan pénzeszközök lettek előirányozva.

Szabadka város 2021. évi költségvetésének bevételi és kiadási oldala egyensúlyban van, a költségvetési rendszerről szóló törvénnyel előírt fiskális szabályoknak megfelelően, és amely a helyi önkormányzatok költségvetési hiányát az adott évben megvalósított bevételeinek 10 ára korlátozza, és az csak közberuházások eredményeképpen keletkezhet. A tervezett 434.905.000 dináros költségvetési hiány a 2021. évre tervezett bevételek 7,95 százalékának felel meg.

Stevan Bakić polgármester a költségvetésről folytatott vita végén elmondta, hogy a költségvetést általában a makrogazdasági paraméterek és az előző időszakban várható költségvetési bevételek megvalósulása alapján szokás tervezni, hogy a koronavírus okozta járvány kihatott a költségvetés bevételeire a 2020. év folyamán, melyek alacsonyabbak voltak a tervezettnél, továbbá hogy nagy kihívást jelentett a 2021. évre megtervezni a költségvetést, mivel a gazdaság talpraállását továbbra is nagyfokú bizonytalanság övezi.

„A kiadások megtervezésekor a forrásokat azoknak a kötelezettségeknek megfelelően osztottuk fel, amelyek teljesítése elsőbbséget élvez. Racionális és gazdaságos hozzáállással az eszközbeszerzésekre és szolgáltatásokra előirányzott kiadásokat 164 millió dinárral csökkentettük a 2020. évi költségvetés újraelosztásához viszonyítva. A támogatásokat illetően 260 millió dinárral kevesebb lett tervbe véve, a többi kiadás pedig 36 millióval lett csökkentve. Az önkormányzati szervek működési költségei és a közadósság fedezésére vonatkozó kiadások összege 93 millióval alacsonyabb a 2020. évi összeghez képest. A megtakarítások pedig az oktatás és az egészségügy területére lettek átirányítva“ – mondta Stevan Bakić polgármester.

Hozzátette, hogy a költségvetés javasolt szerkezete azt mutatja, hogy a kommunális szolgáltatások biztosítása és a megkezdett beruházások folytatása mellett a városvezetés a szociális tényezőkre is odafigyelt.

13853_2.jpg

„A leginkább rászorulók megsegítésére tervezett ráfordítások nem lettek lecsökkentve a 2020. évi összegekhez képest. Csupán a szociális ellátásra 123 millió dinár, a népkonyha üzemeltetésére pedig 40 millió dinár lett elkülönítve. Az egészségügyi alapellátásra tervezett összeg 119 millió dinár. A 2020. évhez viszonyítva több pénz lett előirányozva az oktatásra: az óvodai nevelésre 813 millió dinár, az alapfokú oktatásra 288 millió dinár, a középfokúra 186 millió dinár, míg a felsőoktatásban tanulókra 14 millió dinár lett tervezve“ - mondta Bakić polgármester.  

Kihangsúlyozta, hogy tekintettel a gazdaság tevékenységek járvány okozta csökkenésére, a költségvetésben csak óvatosan terveztek beruházásokat, és a 2021. évre előirányzott nagy méretű projekteket illetően a már megkezdett beruházások élveztek elsőbbséget.  

A tanácsnokok továbbá döntöttek a belgrádi FULL PROTECT Kft. Szabadka város javára történő ingyenes üzletrész-átruházásának elfogadásáról, jóváhagyták a Köztisztasági és Parkosítási KKV, a Stadion KKV, a Szabadkai Regionális Hulladéktároló Hulladékgazdálkodási Korlátolt Felelősségű Társaság és a Palicsi Park Kft. 2020. évi működési tervének módosítását.

A képviselő-testület mai ülésén határozatokat hozott a közvállalatok, intézmények és alapítványok igazgató- és felügyelőbizottságainak kinevezéséről, az Egészségügyi Tanács elnökének, elnökhelyettesének és tagjainak kinevezéséről, a Felügyelőségi Koordinációs Bizottság megalakításáról és több szabadkai általános és középiskola iskolaszéki tagjának felmentéséről és kinevezéséről.

13853_3.jpg
A képviselő-testület a 2021. évi költségvetésről szavaz