Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Bakić polgármester: A járvány ideje alatt sem szüneteltek a nagyberuházások munkálatai

2020.12.29.

„Nehéz volt ez az év, a polgárok életéért és egészségéért vívott harc volt az elsődleges feladat, de ilyen körülmények közepette is sikerült bizonyos eredményeket elérnünk a beruházások terén. A város központi terén, az egykori Zöld szökőkút helyén, amely több mint egy évtizedig használhatatlan volt, kiépítettünk egy gyönyörű, korszerű talajszinti szökőkutat, amely Szabadka minden polgárának az örömére megszépítette a Szabadság teret. Beruháztunk az egyetemista otthonokba és az iskolákba, munkálatok folytak a Gerontológiai Központ létesítményein, a meglevő létesítmény felújításával és három új létesítmény építésével teljesen megújul a Kolevka Gyermekotthon. Ennek a beruházásnak a befejezése után, ami 2021 decemberének a végére várható, a Kolevka lesz a szociális- és egészségvédelem terén nyújtott szolgáltatásaival az ország és a térség egyik legreprezentatívabb intézménye. Külön szeretném hangsúlyozni, hogy a járvány ideje alatt sem szüneteltek a nagyberuházások munkálatai. A járvány legerőteljesebb időszakában egyes kivitelezők a kapacitások 50 százalékával működtek, s ezért az egyes létesítményeken csúsztak a szerződéses határidők”, közölte Stevan Bakić, Szabadka polgármestere a Városháza Média Központjában a 2020. év eredményeiről tartott mai sajtótájékoztatóján.

13861_1.jpg

Emlékeztetett rá, hogy az év folyamán megújult számos szabadkai utca és útvonal a városban, majd a polgármester kiemelte, hogy jövőre várható két kulcsfontosságú nagyberuházás befejezése, ez pedig a Népszínház épületének átépítése, felújítása és kibővítése, valamint a palicsi aqua park és spa központ megépítése.

„Ezeknek a létesítményeknek a befejezésével gazdagodik városunk kulturális és idegenforgalmi kínálata is. Igyekszünk a legjobb módon követni a köztársaság éls a tartomány terveit és aktivitásait az előző négy évhez hasonlóan, amikor a tartománytól és a köztársaságtól minden eddiginél nagyobb támogatásban részesültünk”, mondta Bakić.

Hangsúlyozta, hogy a jelenlegi városvezetés számára a legnagyobb kihívások egyikét a városi költségvetés pénzügyi stabilitása jelentette.

„A költségvetésre nézve súlyosak voltak a következmények, nem valósultak meg a várt bevételek. A Városi Képviselő-testület egyik ülésén elmondtam, hogy rendes körülmények között a városi költségvetés bevétele mintegy 450 millió dinárt lenne, a jelenlegi járványügyi helyzetben a befolyt összeg mintegy 300 millió dinár. Ez egy negyedévben 450 millió dinárral kevesebb, ami jelentős összeg. Minden gond és a járvány következményei ellenére sikerült stabilizálnunk a pénzügyeket. Színvonalasan végeztük el a költségvetés újraelosztását, amit 2020 októberében fogadtunk el”, mondta Stevan Bakić.

Mint mondta, óriási hálával tartozunk Aleksandar Vučić elnöknek, a szerb Kormánynak és a Sinoša Mali miniszter vezette Pénzügyminisztériumnak, mert szavai szerint a folyó költségvetési tartalékokból 200 millió dinárral támogatták Szabadka Város költségvetését a járvány következményeinek az elhárítására.

„Ez a legnagyobb segítség, amelyet egy önkormányzat kapott az országban, Aleksandar Vučić elnök pedig ki tudja hanyadszor bizonyította, hogy mennyire fontosak számára Szabadka és annak polgárai. Az új körülményeknek megfelelően felelősségteljes és észszerű költségvetést dolgoztunk ki 2021-re, amelyben a város terhére megtakarításokat terveztünk, és megőriztük a juttatásokat a polgárok számára és a legnagyobb közberuházáshoz szükséges eszközöket”, mondta Bakić polgármester.

A kultúra terén elvégzettekkel kapcsolatban elmondta, hogy büszke amiért idén a legnehezebb körülmények közepette is megtartották a hagyományos városi rendezvényeket.

„Megrendezésre került az európai filmek palicsi fesztiválja, a Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál és a hagyományos Hagyományőrző Napok rendezvénysorozata, jelentős művelődési rendezvények házigazdái voltunk, mint amilyen a Filmharmónia elnevezésű projekt, amellyel a szabadkai közönségnek bemutatkozott a Zágrábi Filharmónia. Alkalmazkodtunk és tiszteletben tartottunk minden intézkedést, és biztosítottuk az anyagiakat minden projektre, amelyeket a Város pályázat útján írt ki támogatást”, mondta a polgármester.

13861_2.jpg

Megállapította, hogy globális szinten a járvány talán a sporttevékenységeket sújtotta a leginkább, majd emlékeztetett rá, hogy a kedvező járványügyi helyzet idején jelentős nemzetközi sportesemények házigazdái voltunk, mint amilyen a Vajdasági Aranykesztyű ökölvívó torna, az atlétikai reménységek edzőtábora, Vajdaság Nemzetközi Nyílt Evezősbajnoksága, valamint az első nemzetközi tenisztorna, amelyet a járvány idején szerveztünk meg.

„Javítottuk együttműködésünket a Szerb és a szabadkai Városi Sportszövetséggel  is. Nem került veszélybe a sporttevékenységek finanszírozása a város költségvetésből, a tartománnyal közösen pedig befektettünk a sport infrastruktúrába, mind a nyilvános, mind az iskolai létesítményekbe", mondta Bakić.

Hangsúlyozta, hogy a legbüszkébb arra, amit a szociális védelem terén értünk el.

„A szociális védelem szempontjából fontos létesítményekbe történt beruházások mellett, mint amilyen a Kolevka és a Gerontológiai Központ, az év folyamán sokat tettünk a tevékenység fejlesztése terén városunkban, s elmondhatom, hogy ezen a téren Szerbiában a legjobb önkormányzatok egyike vagyunk.  Folytattuk a szolgáltatásnyújtást a fogyatékkal élő gyermekek személyes asszisztenseivel, miáltal jelentős támogatást nyújtottunk azoknak a szülőknek, akik mindennapi tevékenységeikhez éveken keresztül nem kaptak megfelelő segítséget. Jövőre folytatjuk ennek a tevékenységnek a további szabályzását, fejlesztését és pénzelését”, jelentette be Bakić polgármester.

Elégedetten állapította meg, hogy a közvélemény üdvözölte Szabadka Város azon döntését, hogy a szilveszterezés megszervezése helyett a pénzt a súlyos beteg gyermekek gyógykezelési alapítványának, valamint a fiatal tehetségek és egyetemisták pénzelésére utalják át.

„Szeretném elmondani polgártársainknak, hogy számunkra szabály és nem kivétel a gyermekekről való gondoskodás, s hogy mindig jelentős eszközökkel fogjuk támogatni gyógykezeltetésüket”, üzente Bakić polgármester.

Végezetül köszönetet mondott minden orvosnak, az egészségügyi és nem egészségügyi személyzetnek a járvánnyal szemben vívott hősies küzdelmükért.

„Sokszor elhangzott már, de ezúttal is szeretnék köszönetet mondani a Szabadkai Közkórház orvosainak, az egészségügyi és nem egészségügyi személyzetnek mindazért, amit a járvánnyal viaskodva tesznek városunkért és polgárainkért. Érzelmekkel telve mondom ezt, hiszen magam is szemtanúja voltam annak az áldozatos munkának, amikor gyakran életük veszélyeztetésével igyekeznek mások életét megóvni”, hangsúlyozta Stevan Bakić polgármester.